Το μέλλον του θρησκευτικού τουρισμού στη Σύρο
- Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022 - 06:26
Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου (ΚΕΑ Ι.Μ. ΣΥΡΟΥ) πραγματοποιεί τριήμερο συνέδριο ( 6,7, 8 Οκτωβρίου) στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, για την ανάδειξη και ανάπτυξη της θρησκευτικής πολιτισμικής κληρονομιάς και την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού.
Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «Μεγιστοποίηση του αντικτύπου του θρησκευτικού τουρισμού σε Ελλάδα και Κύπρο μέσα από τη στοχευμένη ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς των Εκκλησιών Ελλάδας, Κρήτης και Κύπρου» και ακρωνύμιο Re-Cult Magnum, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020».
Στόχοι και ταυτότητα
Ο Θρησκευτικός Τουρισμός αποτελεί μία αναπτυσσόμενη μορφή εναλλακτικού τουρισμού και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας αποτελεί πλέον επιβεβλημένη προτεραιότητα, η ψηφιακή του μετεξέλιξη. Με την παρούσα πράξη, η Ελλάδα και η Κύπρος, δύο κατεξοχήν τουριστικοί προορισμοί, εναρμονίζονται με τις σύγχρονες τάσεις και επιταγές και εκσυγχρονίζουν το τουριστικό τους προϊόν, εμπλουτίζοντάς το με νέες ψηφιακές εμπειρίες, με στόχο την προβολή και ανάδειξη της θρησκευτικής κληρονομιάς των τριών Εκκλησιών, της Εκκλησίας της Κύπρου, της Ελλάδας και της Κρήτης αλλά και τη βελτίωση της ελκυστικότητας και ανταγωνιστικότητας των δύο χωρών, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της διασυνοριακής περιοχής. Στόχος του έργου είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών, με τη δημιουργία ψηφιακών μουσείων στην Κύπρο, στην Κρήτη και στη Σύρο, καθώς και με τον σχεδιασμό κοινής στρατηγικής branding στην περιοχή παρέμβασης του έργου.
Κύριος Δικαιούχος της πράξης είναι το Σωματείο «Φιλοκαλία» (ΙΑΚ), ενώ στο Εταιρικό Σχήμα συμμετέχουν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), η Εκκλησία της Ελλάδος (ΕτΕ), το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Ιεράς Μητρόπολης Σύρου (ΚΕΑ Ι. Μ. Σύρου) και το Εκπαιδευτικό και Μορφωτικό Ίδρυμα Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης (ΕΜΙ).
To περιεχόμενο του συνεδρίου
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα παρουσιαστούν οι πλέον πρόσφατες και καινοτόμες τεχνικές για την ψηφιοποίηση κειμηλίων και δημιουργίας εμπειριών επαυξημένης πραγματικότητας, οι καλές πρακτικές ψηφιοποίησης κειμηλίων άυλης θρησκευτικής κληρονομιάς και δημιουργίας ψηφιακών και υβριδικών μουσείων, όπως επίσης και οι διεθνείς εξελίξεις για την τουριστική ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ανάπτυξης του θρησκευτικού/προσκυνηματικού τουρισμού. Θα αναδειχθούν ακόμα, οι νέες τάσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που πρέπει να διαθέτουν οι επαγγελματίες που απασχολούνται στο πεδίο του θρησκευτικού και πο- λιτιστικού τουρισμού.
Όπως εξηγεί στην « Κοινή Γνώμη» ο αντιπρόεδρος ΔΣ του ΚΕΑ Ι.Μ. Σύρου, Νικόλαος Χρυσίνης: “Η πράξη αποτελεί τη συνέχεια ενός προηγούμενου έργου το οποίο ξεκινήσαμε πριν από 4 χρόνια το οποίο λεγόταν Re-cult και τώρα λέγεται Re-cult Magnum. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο έργα , το ένα συνέχεια του άλλου, που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη και ανάδειξη της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε αυτή είναι υλική, είτε άυλη, για τις περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτό γίνεται μέσα από συντονισμένες δράσεις και των δύο περιοχών, με την οικειοποίηση εργαλείων τεχνολογίας και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τουριστικού πακέτου”.
Εργαστηριακά σεμινάρια
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου ReCult MAGNUM, θα διοργανωθούν δύο εργαστηριακά σεμινάρια που έχουν σκοπό να εμπλουτίσουν τις γνώσεις των συμμετεχόντων επάνω στις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από ένα συνδυασμό έξυπνων και απλών ψηφιακών εργαλείων. Στηρίζεται σε εμπειρικές, εργαστηριακές, και ερευνητικές δοκιμές τεχνολογιών και λογισμικών σχετικών με την ψηφιοποίηση, 3D ανακατασκευή, τεκμηρίωση, επανασχεδίαση, και ανάδειξη προς ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τους θρησκευτικούς και πολιτιστικούς πόρους.
Tην Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, μεταξύ 15:30 – 18:00, θα διεξαχθεί το πρώτο workshop με τίτλο: «Ψηφιοποίηση Αντικειμένων με Φωτογραμμετρία», από τον Δρ. Χαράλαμπο Παρασκευά, ειδικό αρχαιολόγο και ερευνητή του σωματείου ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ. Το δεύτερο workshop υπό τον τίτλο «Δημιουργία Εμπειριών Επαυξημένης Πραγματικότητας για Κινητές Συσκευές», θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα, μεταξύ 18:30 – 20:30, από τον Χρήστο Αντρέεβ, ερευνητή και υποψήφιο διδάκτωρ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου & του ερευνητικού κέντρου «Ηράκλειτος».
Σήμερα, όπως μας ανακοίνωσε ο κ. Χρυσίνης, έρχονται στις Κυκλάδες, δύο συστήματα τρισδιάστατης προβολής , εκ των οποίων το ένα θα τοποθετηθεί στον επιβατικό σταθμό του λιμένα Ερμούπολης και το άλλο στη μονή της Τουρλιανής, στη Μύκονο.
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα του συνεδρίου ξεκινάει επίσημα την Παρασκευή με πολυθεματικές ομιλίες:
«Το Έργο ReCult MAGNUM: Παρουσίαση του έργου», «Ανάδειξη και προώθηση της εικόνας της χώρας μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς: η περίπτωση της Πορτογαλίας», «Πολιτιστικές/θρησκευτικές διαδρομές ως δίκτυα υπηρεσιών: Ένα μοντέλο για την ενίσχυση της αυτάρκειας και του οικονομικού οφέλους», «Νέες τάσεις και προοπτικές ανάπτυξης και προώθησης του θρησκευτικού - προσκυνηματικού τουρισμού», «3D ψηφιοποίηση και οπτικοποίηση υλικής και άυλης θρησκευτικής κληρονομιάς», «Ένα αποτελεσματικό μείγμα δεξιοτήτων (κάθετες, ήπιες, ψηφιακές) για τους επαγγελματίες στον προσκυνηματικό/ θρησκευτικό τουρισμό», «Προσκυνηματικός/θρησκευτικός τουρισμός: οι νέες τάσεις και προοπτικές», «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, μια ιδιαίτερη περίπτωση εργασίας», «Ψηφιακές καταγραφές παραδοσιακών οικισμών και μνημείων».
To Σάββατο οι ομιλίες συνεχίζονται, παρουσιάζοντας και αναλύοντας τα ακόλουθα θέματα: «Ψηφιακά στοιχεία πολιτισμικής κληρονομιάς για εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας στα μουσεία του αύριο: Ζητήματα τεχνικής και μεθοδολογίας επεξεργασίας», «Ενσωμάτωση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας και η νέα μουσειακή εμπειρία», «Η συμβολή των τεχνολογιών πληροφορικής & επικοινωνίας στην μεγιστοποίηση του αντικτύπου του θρησκευτικού τουρισμού», «Στατιστική ανάλυση δεδομένων επισκεψιμότητας – τμηματοποίηση πελατείας και υποστήριξη λήψης αποφάσεων πολιτικής με στόχο τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του επισκέπτη του θρησκευτικού – πολιτιστικού τουρισμού», «Ψηφιακά και υβριδικά μουσεία», «Εκπαίδευση επαγγελματιών θρησκευτικού-πολιτιστικού τουρισμού».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Άγιος Νικόλαος ο Άγιος των θαλασσινών
5 Δεκ. 2024 - 6:22 - Μήλο της έριδος η Κόρη και το Αρχαιολογικό Μουσείο
5 Δεκ. 2024 - 6:13 - Πρωταγωνιστές τα παιδιά
4 Δεκ. 2024 - 6:18 - Στο ρυθμό των εορτών
4 Δεκ. 2024 - 6:15 - Παιδικά χαμόγελα και εορταστικά τραγούδια
3 Δεκ. 2024 - 19:42