«Την ευχή μου να ’χεις, αργαλειό να μάθεις!»

Έκθεση για την υφαντική τέχνη στην Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου

  • Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022 - 20:04

«Την ευχή μου να ’χεις, αργαλειό να μάθεις!» είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση» και αφορά την ιστορία και το παρόν της Υφαντικής στο νησί. Στην έκθεση αυτή τα νήματα της τοπικής ιστορίας της Υφαντικής μας μεταφέρουν νοερά στην εποχή που στημόνι και υφάδι από 500 αργαλειούς στη Μύκονο, που εργάζονταν ακατάπαυστα, διέδωσαντο υφαντά του νησιού στον κόσμο.

Βάση αναφοράς της έκθεσης αποτέλεσαν αντιπροσωπευτικά δείγματα όλων των τύπων ύφανσης αυτής της περιόδου, τα οποία αλιεύτηκαν από τη συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου, καθώς και από μυκονιάτικες οικογένειες που τα παραχώρησαν με προθυμία. Ο αργαλειός μιας από τις πιο γνωστές υφάντρες του νησιού δεσπόζει στον χώρο της Πινακοθήκης και η μελωδία από ένα τρανζίστορ μεταφέρει τον επισκέπτη στο κατώγι ή τη σάλα της (αν)υφάντρας. Στη συνέχεια, υφαντά σπαράγματα της ιδιωτικής ζωής των υφαντριών, αιωρούμενες πολύχρωμες υφαντές δημιουργίες της εποχής, δείχνουν - μαζί με αποσπάσματα του Τύπου της εποχής - την εικόνα των ανθρώπων της εποχής. Εργαλεία της υφαντικής και της βαφικής διαδικασίας καταγράφουν τα στάδια της ύφανσης. Βιντεοπροβολές από τη ζωή και τις αφηγήσεις των υφαντών αναπαριστάνουν, ανάγλυφα, την δυναμική της υφαντικής τέχνης. Επιπλέον, ένα μικρό τεχνολογικό διαμαντάκι, η τρισδιάστατη εκτύπωση ενός μικροκαταστήματος πώλησης υφαντών, συνδέει το ιστορικό παρελθόν με το ρεαλιστικό παρόν. Για περίπου μισό αιώνα (1950-90) πρωτοπόρες υφάντρες και υφαντές με τα χέρια τους, καθώς και έμποροι και διαφημιστές με τις μεθόδους τους, δημιούργησαν ένα υπερτοπικό φαινόμενο-πρότυπο που περιγράφεται ως «μυκονιάτικο υφαντό». Η αυθεντικότητα και η πρωτοτυπία των υφαντών επηρέασε την ελληνική μόδα και λειτούργησαν, επίσης, ως πρεσβευτές του νησιού σε πολλά σημεία του κόσμου.

Η έκθεση διοργανώνεται από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ) και το Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου.

 

Επιμέλεια έκθεσης: Μίνα Καραγιάννη, μουσειολόγος.

Εγκαίνια έκθεσης: 22 Σεπτεμβρίου στις 20.00.

Διάρκεια έκθεσης: 22 Σεπτεμβρίου έως 6 Οκτωβρίου 2022

Ώρες λειτουργίας: 11.00-14.00 & 19.00-22.00.