Ο δήμαρχος Μυκόνου στις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης

Με την ιδιότητά του ως εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης Congress of Local and Regional Authorities of the Council of Europe, παραβρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στο 11th Forum of Cultural Routes of the Council of Europe programme του Council of Europe στην Κρήτη, ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, συμμετέχοντας σε πάνελ του φόρουμ, με θέμα “Προάγοντας τις Ευρωπαϊκές αξίες”.

Η ομιλία του δημάρχου Μυκόνου

Στο λόγο του, ο κ. Κουκάς αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχονται τη σημερινή εποχή οι σύμμαχοι, η ιστορία και οι αξίες μας μέσα στο ευρωπαϊκό έδαφος. H δύναμη της Ευρώπης συνίσταται στην ποικιλομορφία της τόνισε, καθώς είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι που εκπροσωπούμε διαφορετικές συνήθειες, κουλτούρες, παραδόσεις και στόχους και παρόλα αυτά καταφέρνουμε να βάζουμε τις διαφορές μας στο περιθώριο σε πολλές περιπτώσεις και να πετυχαίνουμε θετικά αποτελέσματα με επικοινωνία και συνεργασία, στηριζόμενοι στις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες όπως είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και οι κανόνες δικαίου.

Εστιάζοντας στη συνέχεια στις  πολιτιστικές διαδρομές, ανέφερε πως αποτελούν μέρος της ταυτότητας της Ελλάδας η οποία είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και το μέρος από το οποίο γεννήθηκαν όλες οι πρωτοπόρες σκέψεις που μπόλιασαν τον κόσμο. “Ακολουθώντας τις πολιτιστικές διαδρομές ακολουθούμε την οδό της αυτογνωσίας γιατί οι διαφορές μάς βοηθούν να καταλάβουμε βαθύτερα την ταυτότητά μας. Κι αυτή η αρχή ισχύει σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης δράσης, είτε πρόκειται για την οικονομία είτε για τον πολιτισμό είτε για την επιστήμη” προσέθεσε και, δηλώνοντας την ιδιότητά του ως δήμαρχος Μυκόνου, διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους  ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο ουσιαστικότερος και πιο αποτελεσματικός φορέας που μπορεί να υλοποιήσει και να κατορθώσει επιτυχημένες πολιτιστικές διαδρομές.

Η Μύκονος της εξωστρέφειας

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, ο κ. Κουκάς αναφέρθηκε και στη συμμετοχή της Μυκόνου στην εκδήλωση  «A Universal Narrative of Light – From Apollo’s birthplace, Delos, to a brighter future» που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την Enterprise Greece.  Η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε ως στόχο να καταδείξει τη σύγχρονη ταυτότητα της Ελλάδας, την εξωστρέφεια που την χαρακτηρίζει και την υπεραξία της διεθνούς συνεργασίας. Όπως είπε ο κ. Κουκάς ,  ένας κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός σαν τη Μύκονο οφείλει να δίνει το παρόν σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις όπως οφείλει και να προβάλλει την εικόνα του μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της χώρας, προσπαθώντας να διατηρήσει τα βασικά διαχρονικά της χαρακτηριστικά που έχουν σχέση με την ταυτότητα και τον πολιτισμό της και να αναδείξει τη δυναμική του πολιτιστικού της χαρακτήρα, φωτίζοντας πλευρές από την ιστορία και την παράδοσή της.

Αναφορικά με τη Δήλο, δεν θεωρεί τυχαίο, όπως είπε, ότι πριν από εκατοντάδες χρόνια  ήταν ένα ιερό νησί και είχε μία πολυπολιτισμική κοινωνία η οποία χαίρει πανελλήνιας, και όχι μόνο, αναγνώρισης. “Είναι το ίδιο μοναδικό φως και η ίδια θάλασσα που διαμορφώνουν τον εξωστρεφή κυκλαδίτικο πολιτισμό” ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την πεποίθηση πως η Μύκονος έχει επηρεαστεί και έχει κληρονομήσει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Δήλου καταφέρνοντας να ενσωματώσει το σύγχρονο με το παραδοσιακό. “Στη Μύκονο έχουμε κάνει πράξη την ποιότητα, όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τη μοναδική κυκλαδίτικη φιλοξενία και την ενσωμάτωση διαφορετικών πολιτισμών και τρόπων ζωής” προσέθεσε.

Η σύγχρονη έκφραση της παράδοσης

Σχετικά με την παράδοση και το αν πρέπει να συντηρείται με ακρίβεια και συνέπεια ή να εκσυγχρονίζεται ακολουθώντας τη νέα εποχή, διευκρίνισε πως λόγω του ότι η παράδοση ενσωματώνει ένα σύνολο συμπεριφορών στην οικονομία, την πολιτική, τον πολιτισμό και την καθημερινότητα, είναι εύλογο ότι αυτές οι συμπεριφορές αλλάζουν και προσαρμόζονται ανάλογα με την εκάστοτε συγκυρία κι έφερε ως παράδειγμα την αρχιτεκτονική  της Χώρας της Μυκόνου, το ζήτημα των ελεύθερων χώρων και της πρόσβασης στις παραλίες, το σεβασμό στο δημόσιο χώρο και την οργανωμένη δόμηση που αποτελούν βασικές σταθερές μιας νησιωτικής κοινωνίας. Το όραμα άλλωστε για το νησί, που καθορίζει τις πράξεις της δημοτικής αρχής, όπως δήλωσε, είναι ο συνδυασμός  της μέγιστης δυνατής ανάπτυξης με την αειφορία και το σεβασμό στην πολιτιστική ταυτότητα και το περιβάλλον της Μυκόνου, η άντληση δύναμης από την παράδοση καθιστώντας την επίκαιρη και ζωντανή πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα και η δημιουργία μιας πιο εξωστρεφούς και δυναμικής Μυκόνου, την οποία θα παραλάβουν οι επόμενες γενιές.

Ο κ. Κουκάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόταση που έκανε,  κατά τη διάρκεια του EXPO2020 DUBAI, για τη θεσμοθέτηση στη Μύκονο ενός παγκόσμιου ετήσιου φόρουμ με θέμα «Αειφόρος τουρισμός & ταυτότητα των κοινωνιών» που θα στοχεύει στη δημιουργία μιας πλατφόρμας ανταλλαγών στη διασταύρωση του τουρισμού, της τέχνης, της επιστήμης και του πολιτισμού.