H Σύρος στο ρυθμό του αργεντίνικου τάνγκο

Από την Παρασκευή 14/10 έως και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί στη Σύρο το Syros Tango Festival 2022. Με δύο μουσικοχορευτικές παραστάσεις στο θέατρο Απόλλων και πολλές ακόμα εκδηλώσεις, το φεστιβάλ τάνγκο επιστρέφει μετά από τρία χρόνια απουσίας, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που επέφερε.

Το τριήμερο φεστιβάλ

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ ξεκινά την Παρασκευή 14/10, στις 17.00, στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης όπου θα πραγματοποιηθούν δωρεάν μαθήματα αρχαρίων από την Χριστίνα Σαρίογλου και τον Rojer Zalazar. Το βράδυ, στις 22.30, στο ξενοδοχείο “Ερμής” θα γίνει η πρώτη χοροεσπερίδα - μιλόνγκα με dj τη Γεωργία Προίσκου. Λόγω του κλειστού και περιορισμένου χώρου, όσοι επιθυμούν να παραβρεθούν, παρακαλούνται να ενημερώσουν τους υπεύθυνους του φεστιβάλ για την παρουσία τους.

Το Σάββατο 15/10 ημέρα επίσημης έναρξης του φεστιβάλ, το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο θαγίνουν από τους χορευτές, μαθήματα tango για μυημένους, ενώ το απόγευμα 17.00 – 21.00, θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη μιλόνγκα στο Μέγαρον cafe.To βράδυ στις 20.00, στο θέατρο Απόλλων θα παρουσιαστεί το Tango Show με τέσσερα χορευτικά ζευγάρια, πρωταθλητές Ευρώπης και Ελλάδος, από τις μεγαλύτερες σχολές της Αθήνας. Οι χορευτές, Χριστίνα Σαρίογλου και Rojer Zalazar, Γεωργία Προίσκου και Λουκάς Μπαλόκας, Χλόη Θεοδωροπούλου και Διονύσης Θεοδωρόπουλος, Μαίρη Ζηλωτή και Χρήστος Μπακόπουλος, στροβιλίζονται με δεξιοτεχνία και μας μεταφέρουν στην μεθυστική ατμόσφαιρα του Μπουένος Άιρες, ενώ θα τους συνοδεύουν μουσικά ο Herman Mayr και ο Κώστας Βλαχόπουλος. Η βραδιά θα συνεχιστεί στον Ερμή με μία ακόμα μιλόνγκα υπό τους ήχους της dj Χριστίνα Αραμπατζή.

Tην Κυριακή 16/10, θα επαναληφθούν τα πρωινά μαθήματα στο Πνευματικό Κέντρο, η απογευματινή μιλόνγκα (17:00 με 20:00) στο Μέγαρον cafe και η μουσικοχορευτική παράσταση στο θέατρο Απόλλων στις 20.00, ενώ το φεστιβάλ θα κλείσει στο ξενοδοχείο “Ερμής” με την τελευταία χοροεσπερίδα της διοργάνωσης στις 22.30.

Η Χριστίνα Σαρίογλου, πρόεδρος του συλλόγου φίλων Αργεντίνικου τάνγκο, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” με αφορμή την επιστροφή του φεστιβάλ.“Εμείς ξεκινήσαμε το 2016 και διοργανώναμε το φεστιβάλ κάθε χρόνο μέχρι την πανδημία. Φέτος, με πάρα πολλή προσπάθεια και αγάπη, καταφέραμε και κάναμε μία διοργάνωση λίγο διαφορετική από τις προηγούμενες. Ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο, μετά από τόσο καιρό σε αδράνεια αλλά πήραμε το ρίσκο και νομίζω πως τα καταφέραμε, φυσικά με την πολύτιμη βοήθεια του Δήμου Σύρου Ερμούπολης χωρίς τη βοήθεια του οποίου, δεν θα τα βγάζαμε εις πέρας. Εκτός από τις παραστάσεις που έχουν εισιτήριο στα 8 ευρώ, ώστε να είναι προσιτό σε όλους, οι υπόλοιπες εκδηλώσεις, τα μαθήματα και οι χοροεσπερίδες είναι δωρεάν, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να έρθουν να τις παρακολουθήσουν, είτε μόνοι τους, είτε σε ζευγάρια”

Το αργεντίνικο tango

Όπως μας λέει, η κα. Σαρίογλου, προσκαλώντας όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ, το τάνγκο είναι ένας χορός που απευθύνεται σε όλους, ένας μοναδικός χορός που σε ταξιδεύει και που σε καθοδηγεί το σώμα του άλλου χωρίς να υπάρχει απαραίτητα χορογραφία. “Διαφέρει από το ευρωπαϊκό τάνγκο που γνωρίζουν πολλοί και που επικράτησε κάποτε στα σαλόνια της Ευρώπης. Το αργεντίνικο έχει κλειστή αγκαλιά, διαφορετική στάση σώματος και βήματα”. Είναι ενδιαφέρον πως λόγω αυτής της κλειστής αγκαλιάς του αργεντίνικου τάνγκο, όπως μας λέει η κα. Σαρόγλου, ο συγκεκριμένος χορός προτείνεται σε ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας, εξαιτίας της θεραπευτικής επίδρασης της αγκαλιάς στην ψυχολογία του ατόμου.

Ο σύλλογος φίλων αργεντίνικου τάνγκο

“Ο σύλλογος αριθμεί συνολικά περίπου 100 μέλη” λέει η πρόεδρος του συλλόγου. “Πριν την πανδημία, διοργανώναμε όλο το χρόνο κάποιες βραδιές και κάποια μαθήματα τα οποία ευελπιστούμε να ξεκινήσουμε ξανά από αρχές Νοέμβρη, κάτι που θα εξαρτηθεί βέβαια από τη συμμετοχή του κόσμου. Υπάρχει ενδιαφέρον στη Σύρο για το συγκεκριμένο χορό και κάθε χρόνο είχαμε και διαφορετικό κόσμο. Με την πανδημία και την απουσία τριών χρόνων, είναι σαν να ξεκινάμε πάλι από την αρχή, οπότε είμαστε λίγο επιφυλακτικοί αλλά αισιόδοξοι.

Ετικέτες: