Ανάδειξη του Κάστρου Σίφνου

  • Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου, 2022 - 06:19

Διαμόρφωση - βελτίωση υποδομών – συντήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Κάστρου της Σίφνου αφορά η προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Σίφνου.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, ως το πλέον αρμόδιο, μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, θα είναι ο φορέας υλοποίησης – διαχείρισης του έργου, η διάρκεια του οποίου ορίζεται σε 18 μήνες και ο Δήμος Σίφνου θα είναι ο φορέας χρηματοδότησης του έργου, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 40.000 ευρώ.

Σκοπός της σύμβασης είναι η διαμόρφωση και η αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου του αρχαίου, μεσαιωνικού και σύγχρονου οικισμού του Κάστρου και ιδιαιτέρως της περιοχής του Μέσα Κάστρου και της αρχαίας ακρόπολης, καθώς και του περιβάλλοντος χώρου περί το Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου, και ο σχεδιασμός, η σύνταξη και η παραγωγή πληροφοριακού υλικού, έντυπου και ψηφιακού, σχετικά με τα μνημεία και τις διαδρομές στο Κάστρο - Αρχαίο Άστυ Σίφνου.

Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά στην βελτίωση της προσβασιμότητας στο Κάστρο Σίφνου, στη διαμόρφωση και ανάδειξη του μεσαιωνικού και αρχαίου πυρήνα του Μέσα Κάστρου Σίφνου, καθώς και στην ανάδειξη των αρχαίων τειχών έως τα Σεράλια.

Ειδικότερα, οι εργασίες στο Κάστρο και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αρχαίας Ακρόπολης αφορούν στην εκπόνηση μελέτης παρεμβάσεων, όπου κρίνεται απαραίτητο, για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε κοινόχρηστους χώρους, με στόχο την ασφάλεια και τη βελτίωση σε αυτούς, στην υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων ως προς την προσβασιμότητα, καθαρισμός και ευπρεπισμός του αρχαιολογικού χώρου στο Μέσα Κάστρο, περιοχή αρχαίας ακρόπολης, καθώς και σχεδιασμός, σύνταξη και παραγωγή πληροφοριακού υλικού έντυπου και ψηφιακού σχετικά με τα μνημεία και τις διαδρομές στο Κάστρο –Αρχαίο Άστυ Σίφνου και τέλος υλοποίηση σήμανσης διαδρομών.

Διαδικασίες

Η προγραμματική σύμβαση καθορίζει ένα πλαίσιο συμφωνίας για την εκτέλεση του έργου, στο οποίο προσδιορίζονται οι τρόποι και οι διαδικασίες για την υλοποίησή του.

Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα είναι ο αρμόδιος φορέας για την διατήρηση, προστασία και τη φύλαξη των αρχαιοτήτων, την επιστημονική έρευνα, την αποκάλυψη, τη διατήρηση, τη συντήρηση, την ανάδειξη των αρχαιοτήτων και την έκθεσή τους στα μουσεία, τη μελέτη, τον προγραμματισμό, τη διαχείριση και την εκτέλεση οιουδήποτε αρχαιολογικού έργου συντήρησης, επισκευής, αποκατάστασης, αναστήλωσης, ανάδειξης και διαμόρφωσης των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, καθώς και του φυσικού ή μη περιβάλλοντός τους, την εκτέλεση όλων των ανωτέρω έργων με αυτεπιστασία και απολογιστικά, την επιστημονική μελέτη και δημοσίευση των αρχαιοτήτων, τη διαχείριση των μνημείων των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των συλλογών, που ανήκουν στο κράτος, καθώς και με την εν γένει μέριμνα εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων, ως φορέας υλοποίησης – διαχείρισης.

Το έτερο συμβαλλόμενο μέρος, ο Δήμος Σίφνου θα συμμετέχει ως χρηματοδότης των προγραμματιζόμενων εργασιών που αποτελούν το αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης.

Διάρκεια και προϋπολογισμός

Η προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης θα έχει χρονική διάρκεια 18 μήνες, με δυνατότητα παράτασής της για ένα έτος, έως το πέρας του έργου, και η ισχύς της αρχίζει από την υπογραφή της.

Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου αφορά σε εξάμηνη σε εκπόνηση μελέτης και σε υλοποίηση των στοχευμένων παρεμβάσεων σε επιπλέον 6 μήνες και στον καθαρισμό και ευπρεπισμό του αρχαιολογικού χώρου στο Μέσα Κάστρο σε ακόμα 6 μήνες. Το εποπτικό υλικό και η σήμανση διαδρομών θα χρειαστούν για τον σχεδιασμό τους, 3 μήνες και για την υλοποίηση τους επιπλέον 2 μήνες.

Φορέας υλοποίησης και λειτουργίας του έργου ορίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού, δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και ο Δήμος Σίφνου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και θέλοντας να συνδράμει στο παραπάνω έργο, θα προβεί στην πραγματοποίηση των εργασιών, το κόστος των οποίων ανέρχεται στα 40.000 ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Ετικέτες: