“Αλμυρή Έρημος”, μια παράσταση για τον πόλεμο και την προσφυγιά

Ένας που έχασε, έχει χάσει βέβαια από τη γέννα του, έχασε και χθες και προχθές και σήμερα.”

Γιάννης Κουνέλλης

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, η Ομάδα Θεάτρου «Άλας» παρουσιάζει την παράσταση «Αλμυρή Έρημος», αύριο Σάββατο στο θέατρο Απόλλων.

“Η φωτιά της Σμύρνης, η φωτιά του ξεριζωμού, που οδήγησε 1.500.000 Έλληνες και 500.000 Τούρκους στην προσφυγιά, χαράσσεται ανεξίτηλα στη μνήμη. Τα ερωτήματα βασανιστικά και αγωνιώδη. Κι εμείς ως ηθοποιοί τι μπορούμε να κάνουμε; Μια ιστορική αφήγηση δεν είναι αρκετή. Η ανθρώπινη τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από τα μάτια, τις ψυχές, τα σώματα των ανθρώπων που έζησαν τον πόνο, το πένθος, τον ξεριζωμό. Γι' αυτό ολάκερη η ιστορία του πολιτισμού δεν είναι παρά μια γκρίζα ζώνη, χωρίς θύτες και θύματα, ένοχους και αθώους. Ένα τέτοιο ταξίδι επιχειρούμε, σκαλίζοντας την μνήμη του τραύματος. Ίσως έτσι να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, θεμελιώνοντας τα σπίτια μας, την ίδια μας την ύπαρξη μέσα στο χρόνο”.

Οι αφηγήσεις αφορούν την περίοδο 1919 -1922 , την περίοδο δηλαδή της Μικρασιατικής εκστρατείας μέχρι και την έξοδο του ελληνισμού από την Μικρασία. Ωστόσο αυτός ο χρόνος δεν είναι γραμμικός, όπως εξηγεί στην “Κοινή Γνώμη” η Ναταλία Γεωργοσοπούλου, ερμηνεύτρια και σκηνοθέτις της παράστασης: “ Υπάρχουν παράλληλες αφηγήσεις ενός στρατιώτη και μίας γυναίκας που κατά τη διάρκεια του έργου, πορεύονται παράλληλα, συμπληρώνοντας ο ένας τις αφηγήσεις του άλλου, ενώ στη πορεία αλληλοσυνδέονται και γίνονται ένα πρόσωπο οδηγούμενοι σε μία μονοπρόσωπη αφήγηση και που πλέον δεν ενδιαφέρει ποιανού είναι πραγματικά η αφήγηση γιατί οδεύουμε πια στο τοπίο της καταστροφής”.

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση της παράστασης αντλεί το υλικό της από μαρτυρίες προσφύγων και λογοτεχνικά έργα για τη Μικρά Ασία, όπως τα Ματωμένα Χώματα της Διδώς Σωτηρίου, από το βιβλίο “Στην προκυμαία της Σμύρνης” του Ερνέστ Χέμινγουεϊ, αποσπάσματα από τον Ηλία Βενέζη αλλά και μαρτυρίες στρατιωτών που πολέμησαν στο μέτωπο, όπως αυτή του Παντελή Ηλιόπουλου.

Με αφορμή την Μικρασιατική καταστροφή και υλικά από τη βιβλιογραφία μέχρι και αισθητικές αναφορές όπως η σπείρα με το αλάτι που είναι και το μοναδικό σκηνικό της παράστασης, οι ερμηνευτές αφηγούνται την οδύνη του πολέμου σε κάθε εποχή και συνθήκη. Λέει η κα. Γεωργοσοπούλου: “Μας ενδιαφέρει να δούμε πως και στο σήμερα μπορούμε να συνδεθούμε ως άνθρωποι και ως καλλιτέχνες με το τραύμα αυτό της Μικρασιατικής καταστροφής, σε μία εποχή σαν κι αυτή που ζούμε , με μία βαθιά κρίση, με πολέμους να μαίνονται και χωρίς να ξέρουμε πότε θα έρθει η λύση σε αυτήν την τραγωδία”.

Η παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του ¨Σύρος- Πολιτισμός 2022¨, με την υποστήριξη του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου και υπό την Αιγίδα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ)

Πληροφορίες παράστασης:

Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Ναταλία Γεωργοσοπούλου, Σταύρια Νικολάου

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, μουσικός επί σκηνής: Γιάννης Ισμυρνιόγλου

Τοποθεσία: Θέατρο Aπόλλων, Ερμούπολης, Σύρος

Ημερομηνία παράστασης: Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022, ώρα έναρξης: 21.00

Διάρκεια παράστασης: 55 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ το κανονικό, 10 ευρώ το μειωμένο (άνεργοι, φοιτητές, ΑμεΑ, παιδιά)