Το έργο «100 κτήρια / 100 ιστορίες» γίνεται πραγματικότητα
- Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου, 2022 - 06:19
Την τοποθέτηση των μικρών πληροφοριακών πινακίδων στην Ερμούπολη, ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο του έργου «100 κτήρια / 100 ιστορίες», που θα υλοποιηθεί από την ομάδα «HERMes», κατόπιν αιτήματος του Ινστιτούτου Σύρου. Οι πινακίδες που θα τοποθετηθούν σε προστατευόμενα του ΥΠΠΟΑ, αλλά και σε άλλα σημαντικά για την ιστορία της Σύρου κτήρια, έχουν σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων και επισκεπτών για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και συμβάλλουν στην κατανόηση και ενίσχυση της ιστορικής αξίας τους. Η δράση χρηματοδοτήθηκε από τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Συμβούλιο της Ευρώπης) και υποστηρίζεται από την Europa Nostra και τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, ενώ η υλοποίηση γίνεται από το Ινστιτούτο Σύρου και την ομάδα HERMeS.
Ο Δρ. Παύλος Χατζηγρηγορίου πρόεδρος του Ινστιτούτου Σύρου και υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης του Συστήματος Ψηφιακής Διαχείρισης Ιστορικών Κτηρίων Ερμούπολης (HERMeS), μίλησε στην ¨Κοινή Γνώμη” για το σημαντικό αυτό έργο που αναμένεται να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα, δίνοντας την ευκαιρία σε κατοίκους κι επισκέπτες να γνωρίσουν με έναν εναλλακτικό αλλά ουσιώδη τρόπο την ιστορία των κτηρίων της Ερμούπολης και κατ’ επέκταση την ιστορία του τόπου.
Το έργο
Στα εμβληματικότερα κτήρια της Ερμούπολης -και όχι μόνο- θα τοποθετηθούν ειδικές πληροφοριακές πινακίδες, πάνω στις οποίες θα υπάρχει ένα QR code, που σκανάροντάς το, ο επισκέπτης θα έχει πρόσβαση σε μία ιστοσελίδα που θα του παρέχει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες πολιτιστικού κυρίως ενδιαφέροντος. “Έχουμε εντάξει όλα τα δημόσια κτήρια αλλά και κάποια ιδιωτικά, στα οποία οι πινακίδες θα τοποθετηθούν με τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών. Με αυτόν τον τρόπο, αναγνωρίζεται και η ιστορική αξία που έχει για την πόλη το συγκεκριμένο κτήριο αλλά και η αξία και ο μόχθος του ιδιοκτήτη που προσπαθεί να το διατηρήσει”, εξηγεί ο κ. Χατζηγρηγορίου.
Οι πινακίδες είναι κατασκευασμένες από ειδικό και ανθεκτικό υλικό, ώστε να έχουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο και στις καιρικές συνθήκες αλλά και για να μην προσβάλλουν, με οποιονδήποτε τρόπο, τις όψεις των κτηρίων. Ήδη έχουν τοποθετηθεί οι πρώτες πινακίδες στο Εμπορικό Επιμελητήριο, στα ταφικά μνημεία και στο φάρο και σύντομα θα τοποθετηθούν και στα υπόλοιπα κτήρια τα οποία, όπως μας ενημερώνει ο κ. Χατζηγρηγορίου, είναι πλέον περισσότερα από 100. Όλα τα κτήρια στα οποία θα τοποθετηθούν οι πινακίδες βρίσκονται μέσα στην Ερμούπολη, εκτός από τον φάρο στο νησάκι Δίδυμη, το μουσείο του Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο και το Κοκκινόσπιτο στο Πισκοπειό.
Σε μία προσπάθεια να συνδέσουν το παρελθόν με τον σύγχρονο πολιτισμό αλλά και να τραβήξουν το ενδιαφέρον νεότερων ανθρώπων, στις πληροφορίες των κτηρίων συμπεριλήφθηκαν τα φεστιβάλ και οι γενικότερες πολιτιστικές δράσεις που σχετίζονται με το κάθε κτήριο.
Οι ιστορίες των κτηρίων και των ανθρώπων
Οι υπεύθυνοι του έργου, σκεπτόμενοι πως ο επισκέπτης που θα βρεθεί μπροστά στο κτήριο, ίσως να μην έχει το χρόνο να διαβάσει πολυσέλιδα κείμενα, προτίμησαν οι ιστορίες για τα κτήρια να είναι μικρές και οι πληροφορίες να περιορίζονται σε κάποια βασικά στοιχεία. Στο πλαίσιο του έργου, αποφάσισαν επίσης, να προτρέψουν κι άλλους ανθρώπους να γράψουν κάποιες ιστορίες για τα κτήρια. “Έχουμε ήδη κάποιες που έγραψαν παιδιά από σχολεία, από εργασίες των φοιτητών του Πανεπιστημίου, από δράσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος κ.α.” λέει ο κ.Χατζηγρηγορίου, συμπληρώνοντας πως “ο στόχος είναι να γράψουν οι άνθρωποι του νησιού τις ιστορίες, οι οποίες μπορεί να είναι ιστορικά στοιχεία ή και προφορικές μαρτυρίες από γνωστούς, φίλους, γείτονες κτλ. Για εμάς δεν είναι τόσο σημαντική η ποιότητα της ιστορίας που θα βγει αλλά η διάδραση με την τοπική κοινότητα. Το ταξίδι μετράει”. Αυτό το ταξίδι είναι και ο λόγος που, όπως μας λέει, δεν έφτιαξαν μία ιστοσελίδα που να περιέχει όλα τα κτήρια συγκεντρωμένα, αλλά 100 ξεχωριστές ιστοσελίδες, μία για κάθε κτήριο: “ Εμείς θέλουμε ο επισκέπτης να περιηγηθεί στην πόλη, να ανακαλύψει το κάθε κτήριο κι έπειτα να μάθει την ιστορία του”.
Τα παιδιά εκπαιδεύονται στην ιστορία των κτηρίων
Το πρότζεκτ έχει ενταχθεί από πέρυσι στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για τα δημοτικά σχολεία, οπότε έχουν ξεκινήσει ήδη οι συζητήσεις με τους εκπαιδευτικούς για συνεργασία. “Μας ενδιαφέρει πολύ τα παιδιά να επισκέπτονται τα κτήρια, να μαθαίνουν για την ιστορία τους και στη συνέχεια να λένε με τον δικό τους τρόπο μία ιστορία για αυτά” δηλώνει ο Παύλος Χατζηγρηγορίου και μας ενημερώνει για μία επικείμενη δράση που θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος της σχολικής χρονιάς και θα αφορά σε ένα παιχνίδι ανακάλυψης – κυνήγι θησαυρού, με κρυμμένα στοιχεία, τα οποία θα δίνονται σκανάροντας τις πινακίδες των κτηρίων.
Ακολουθώντας τη Μεγάλη Χίμαιρα
Μία ακόμα πολύ σημαντική δράση που αναμένεται να ενθουσιάσει κατοίκους και επισκέπτες και βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης από την HERMeS, σε συνεργασία με το Θέατρο Πορεία και την Δρ. Αρχαιολογίας κα Πολυξένη Γεωργάκη. είναι μία πολιτιστική διαδρομή βασισμένη στη “Μεγάλη Χίμαιρα” του Μ. Καραγάτση. Στη διαδρομή αυτή, συμπεριλαμβάνονται δέκα ιστορικά κτήρια που αναφέρονται στο μυθιστόρημα και που, σκανάροντας τα QR τους, θα μπορεί κανείς να διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο αλλά και να παρακολουθήσει σκηνές από την ομώνυμη θεατρική παράσταση που είχε σκηνοθετήσει ο Δημήτρης Τάρλοου. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Χατζηγρηγορίου : “Σε ένα νοητικό επίπεδο, θα μπορεί κανείς να περιηγηθεί σαν τη Μαρίνα μέσα στην Ερμούπολη”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Οι κορυφαίοι "σούπερ ήρωες" βρήκαν σπίτι στη Σύρο
22 Νοε. 2024 - 18:14 - Σύρος: Ένα νησί στο κέντρο των Κυκλάδων
22 Νοε. 2024 - 6:22 - Ένας εκ των παλαιοτέρων συνοικιακών Συλλόγων της Σύρου
22 Νοε. 2024 - 6:15 - Σύρος: Ο Σταύρος Ξαρχάκος διευθύνει την Εν Χορδαίς και Οργάνοις
21 Νοε. 2024 - 17:34 - Τήνος: Εργαστήρια για τα 120 χρόνια από τον θάνατο του Νικηφόρου Λύτρα
21 Νοε. 2024 - 11:57