“Μ.Α.Ρ.Ι.Κ.Α – Μίλα. Άκου. Ρώτα. Ιστόρησε. Κατανόησε. Άλλαξε.”
- Τρίτη, 25 Οκτωβρίου, 2022 - 06:18
Η ομάδα “Τώρα παίΖουμε” είναι μία οµάδα νέων κοινωνικών επιστηµόνων και καλλιτεχνών που επιµένουν να πιστεύουν πως η δηµιουργία, η συνεργασία και το παιχνίδι συνιστούν ηχηρή απάντηση, όχι µόνο στην αποµόνωση, στην κατάθλιψη και σε πλήθος άλλων ψυχοσωµατικών ασθενειών - χαρακτηριστικό γνώρισµα του πολιτισµού µας τα τελευταία χρόνια - αλλά κι απέναντι στη βία, την ανεργία, την ελλιπή παιδεία και άλλα φαινόµενα κοινωνικής παθογένειας.
Αυτό το διάστημα, σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ “Τέχνες στο μίξερ” πραγματοποιούν σε Μήλο και Σίφνο, το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα “Μ.Α.Ρ.Ι.Κ.Α – Μίλα. Άκου. Ρώτα. Ιστόρησε. Κατανόησε. Άλλαξε.” το οποίο απευθύνεται σε έφηβους από 12 έως 18 ετών.
Η Μαιρη Λογοθέτη, ψυχολόγος – ψυχοεκπαιδεύτρια και μέλος της ομάδας “Τώρα παίΖουμε” μίλησε στην Κοινή Γνώμη για τη δράση αυτή που πραγματοποιείται παράλληλα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας : “Είναι ένα πρόγραμμα που φτιάξαμε με τις συναδέλφισσες υπό την καθοδήγηση της ιστορικού Τασούλας Βερβενιώτη, που ειδικεύεται στο κομμάτι της προφορικής ιστορίας . Η αρχική ιδέα ήταν της Κατερίνας Αδαμάρα, υπεύθυνης της ΑΜΚΕ Τέχνες στο μίξερ, την οποία εμπνεύστηκε από την αφήγηση της γιαγιάς και του παππού της και αφορούσε στη ζωή της Μαρίκας, μίας γυναίκας που έζησε στην Μακεδονία στις αρχές του αιώνα. Με αφορμή αυτήν την ιστορία, όπως την άκουσε και την κατέγραψε η Κατερίνα, δημιουργήσαμε αυτό το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα”.
Το πρόγραμμα κινείται ανάμεσα στην επιστήμη της παιδαγωγικής με έμφαση στην ανάδειξη της προφορικής ιστορίας και την τέχνη του θεάτρου, με έμφαση στο θέατρο - documento.
Πρόθεση των διοργανωτών είναι να ερευνηθεί και να αναδειχθεί η θέση των γυναικών (από τη δεκαετία του ‘40 έως σήμερα) στον ελλαδικό χώρο όπως επίσης και το κοινωνικό φαινόμενο των έμφυλων διακρίσεων σε όλες τις μορφές που αυτό μπορεί να πάρει (διακρίσεις/στερεότυπα, υποτίμηση, καταπίεση, εξουσιαστική συμπεριφορά, έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική κακοποίηση, γυναικοκτονίες, κ.ά.) φτάνοντας σε καλλιτεχνικά / θεατρικά αποτελέσματα.
Σημείο εκκίνησης αποτελεί η πραγματική ιστορία μιας γυναίκας, της Μαρίκας, η οποία έζησε όλη της τη ζωή σ’ ένα χωριό στην κεντρική Μακεδονία, από τη δεκαετία του ‘30 έως και τις αρχές του 21ου αιώνα. Υπέστη την απαγόρευση και τη ματαίωση ενός έρωτα στον καιρό του εμφυλίου, δόθηκε σε έναν “κατάλληλο’’, για την εποχή, άνδρα με τον θεσμό του προξενιού κι έζησε την υπόλοιπη ζωή της κάτω από τον έλεγχο, την καταπίεση και τη βία αυτού.
Ομάδες εφήβων σε επτά διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας επεξεργάζονται διακαλλιτεχνικά το θέμα και διεξάγουν συνεντεύξεις συλλέγοντας προφορικές μαρτυρίες γυναικών που έζησαν ή ζουν στην πόλη, την γειτονιά, την οικογένειά τους. Η ηλικιακή αυτή ομάδα θα έρθει σε επαφή τόσο με το θέμα των έμφυλων διακρίσεων που τους αφορά εξίσου άμεσα, όσο και με στοιχεία θεάτρου και ιστορίας που μπορούν να επεξεργαστούν κριτικά και αναστοχαστικά. Μέσα από τη θεατροπαιδαγωγική επεξεργασία, κάθε ομάδα βρίσκει τους δικούς της τρόπους να ξαναπεί τις ιστορίες αυτές με καλλιτεχνικούς τρόπους, δομώντας ένα παραστάσιμο υλικό στις αρχές του θεάτρου-ντοκουμέντο, με σκοπό να μας ενεργοποιήσει, να μας προβληματίσει και να μας ευαισθητοποιήσει για τη θέση των γυναικών, το θέμα της ισότητας των φύλων και τις έμφυλες διακρίσεις.
“Η ιστορία της Μαρίκας εκτυλίσσεται εδώ και τώρα, μπροστά στα μάτια των εφήβων μέσα από ένα βαλιτσάκι γεμάτο ενθύμια (από μικρά αντικείμενα μέχρι ηχητικά ντοκουμέντα), τα οποία συγκροτούν σαν κομμάτια ενός παζλ, την ιστορία αυτής της γυναίκας. Αφού κάνουμε αυτήν την εισαγωγή μέσα από βιωματικές ασκήσεις, εξερεύνηση και μία ιστορική αναδρομή, οι έφηβοι θα πάρουν μία συνέντευξη από μία γυναίκα της περιοχής τους που θα πει τη δική της ιστορία και στη συνέχεια θα κληθούν να την αναπαραστήσουν μέσα από διάφορες τεχνικές, θεατρικές και εικαστικές” λέει η κα. Λογοθέτη.
Η δράση έκανε ντεμπούτο μέσα Οκτωβρίου στη Μήλο και σύντομα θα ξεκινήσει και στη Σίφνο, στο πλαίσιο του ψυχοεκπαιδευτικού εργαστηρίου της ομάδας Τώρα παίΖουμε “Κάποτε και τώρα: Σεξουαλικότητα, Κοινωνικές Ταυτότητες των Φύλων και Σχέσεις", που έχει ως αντικείμενο την συμπεριληπτική σεξουαλική αγωγή και την αγωγή των σχέσεων. Στο χρονικό διάστημα Οκτωβρίου - Νοεμβρίου , και στα δύο νησιά, θα πραγματοποιηθούν συνολικά έξι θεατροπαιδαγωγικές συναντήσεις με τις ομάδες εφήβων, κατά τη διάρκεια των οποίων θα διεξαχθούν οι
συνεντεύξεις. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση παραστάσιμου υλικού από τις ομάδες στις εκάστοτε περιοχές και η τεκμηρίωση/καταγραφή αυτών, ενώ τον Δεκέμβριο θα γίνει η ανταλλαγή του υλικού των ομάδων μεταξύ των διαφορετικών πόλεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Το θεατροπαιδαγωγικό / διακαλλιτεχνικό πρόγραμμα “Μ.Α.Ρ.Ι.Κ.Α – Μίλα. Άκου. Ρώτα. Ιστόρησε. Κατανόησε. Άλλαξε.” διεξάγεται υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού ενώ συνεργαζόμενοι φορείς είναι το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Πειραματική σκηνή Καλαμάτας, η Πειραματική σκηνή Μήλου, το εργαστήρι "Τωρα παίΖουμε" - ψυχοεκπαίδευση & θεατρική δημιουργία (Σίφνος), το θέατρο Εφ - ΑΜΚΕ (Θεσσαλονίκη) και η Λάμπα- Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης (Ξάνθη).
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον
18 Νοε. 2024 - 6:15 - Μοναδική γιορτή γεύσεων και παραδόσεων
17 Σεπ. 2024 - 6:15 - Πολυσυλλεκτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα
8 Αυγ. 2024 - 6:15 - Μουσική, εκπαίδευση και παράδοση
8 Ιουλ. 2024 - 6:15 - Ο «Ψαροτρομάρας» στη Μήλο
1 Ιουλ. 2024 - 6:25