Η ελληνική μουσική παράδοση από το παρελθόν στο σήμερα

Το θέατρο Απόλλων συνεχίζει και τον Οκτώβριο να φιλοξενεί εξαιρετικές παραστάσεις
  • Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου, 2022 - 06:23

Ανάμνησις Σμύρνης - Μικρασιάτες Συνθέτες”

Στο πλαίσιο του ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2022 και με την υποστήριξη του συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου και του Ινστιτούτου Κυβέλη, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου στις 21:00, στο Θέατρο Απόλλων, οι Λένα Σουρμελή, ο Νικόλας Καραγκιαούρης και η Olena Fedko παρουσιάζουν μια μοναδική παράσταση με μουσική συνθετών Μικρασιάτικης καταγωγής.

Συνθέτες με κοσμοπολίτικη παιδεία, μας μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα της «Ευρωπαϊκής» Ανατολής και αποκαλύπτουν τη συμβολή τους στη δημιουργία της Εθνικής Μουσικής Σχολής όταν ήδη μετράμε 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922.

Ταυτόχρονα, θα ακούγονται αποσπάσματα από μαρτυρίες εκείνης της περιόδου, με ιδιαίτερη βαρύτητα στους πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Σύρο, ώστε να μείνουν στη μνήμη μας τα γεγονότα του ξεριζωμού από την Ιωνική γη. Στην ιστορική έρευνα συνέβαλε το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής υπό τον Γεώργιο Κωστάντζο.

Ελληνική μουσική σε έξι χορδές”

Τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της κλασικής κιθάρας, ο συνθέτης Μανόλης Ανδρουλιδάκης έρχεται στη Σύρο, στο θέατρο Απόλλων, για να παρουσιάσει ένα ιδιαίτερο project με έργα Ελλήνων συνθετών, προσαρμοσμένα στην κλασική κιθάρα.

Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης σπούδασε κιθάρα με τους Νότη Μαυρουδή και Κώστα Κοτσιώλη, μουσικολογία και σύνθεση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με αριστεία και α’ βραβεία. Δίδαξε επί τρία έτη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ένα έτος στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Ως συνθέτης, κιθαριστής και ενορχηστρωτής, έχει συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς όπως με τους Μίκη Θεοδωράκη , Νίκο Μαμαγκάκη, Χρήστο Λεοντή, Διονύση Σαββόπουλο, Λουκά Καρυτινό, Δημήτρη Λέντζο, Μιχάλη Μπουρμπούλη, Άλκη Αλκαίο, Λίνα Δημοπούλου κ.α. ενώ έχουν δισκογραφήσει τραγούδια του μεγάλοι ερμηνευτές όπως είναι η Μαρία Δημητριάδη, ο Μανώλης Μητσιάς, η Ελένη Βιτάλη, ο Μίλτος Πασχαλίδης,ο Γιάννης Κότσιρας, ο Βασίλης Λέκκας, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος κ.α.