Άρωμα Χριστουγέννων

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις αλλά και μία μοναδική έκθεση αφιερωμένη στο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο Enfield 8000, τα επόμενα σχέδια της Επιτροπής Πολιτισμού

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, με κύριο θέμα τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για το 2022, “ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΑΖΙ”, αποφασίστηκε ομόφωνα μία σειρά από εορταστικές δράσεις, οι οποίες κατατέθηκαν προς έγκριση στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο.

Οι εκδηλώσεις των Χριστουγέννων

Για το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της έναρξης χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, προτάθηκε η πραγματοποίηση εορταστικής εκδήλωσης, σε συνδιοργάνωση με την ΑΜΚΕ “Γιατί έτσι” καθώς και ο φωτισμός του δημαρχιακού μεγάρου, όπως επίσης και η γιορτή φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Μιαούλη, με την παροχή υπηρεσίας σχεδιασμού και εγκατάστασης φωτισμού με τη χρήση projector και μηχανήματος laser για τη δημιουργία οπτικών εφέ animation.

Για την παραμονή των Χριστουγέννων αλλά και της Πρωτοχρονιάς και κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, η Επιτροπή Πολιτισμού εισηγήθηκε για τη μουσική κάλυψη των οδών Θυμάτων Σπερχειού, Πρωτοπαπαδάκη και Σταματίου Πρωίου, σε συνδιοργάνωση με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου.

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται να παρουσιαστεί στο θέατρο Απόλλων, η παιδική χριστουγεννιάτικη μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο “Που ζει ο Άγιος Βασίλης;” με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από την εταιρεία “Μορφές έκφρασης – Καλλιτεχνικός Οργανισμός”.

Τέλος, προτάθηκε η έκδοση προγράμματος σε μορφή pdf που θα περιλαμβάνει τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δεκεμβρίου 2022 και Ιανουαρίου 2023.

Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο η Επιτροπή Πολιτισμού εισηγήθηκε επίσης για τη δημιουργία έκθεσης στο χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Βιομηχανικού Μουσείου, για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου 2023 - Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο εορτασμού των 50 χρόνων από την κατασκευή του πρώτου ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου Enfield 8000 στη Σύρο, και με αφορμή, όπως ανέφερε η Αντιδήμαρχος, το επίκαιρο και δημοφιλές θέμα της ηλεκτροκίνησης που προωθείται επίσημα στη χώρα μας.

Οι προτάσεις της Επιτροπής Πολιτισμού υπερψηφίστηκαν ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο.

Εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις

Η κα. Λεονταρίτη αναφέρθηκε επίσης στην έναρξη του Β’ εκπαιδευτικού κύκλου των μικρών εθελοντών ξεναγών που ξεκίνησε στις 5 Νοεμβρίου και θα λαμβάνει χώρα στην ανανεωμένη αίθουσα της Έκθεσης Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Παναγιώτη Κουτσαμπάση για την ευγενική προσφορά εξοπλισμού καθώς και τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Σύρου, Παύλο Χατζηγρηγορίου, για τον εμπλουτισμό του εκπαιδευτικού υλικού.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι συναντήσεις των μικρών ξεναγών θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο μεταξύ 10:00 -16:00, όπου οι μικροί εθελοντές θα συμμετέχουν σε διάφορες δράσεις εκπαίδευσης και διασκέδασης, Υπό την καθοδήγηση της κας Μαρίας Ρώτα, οι εθελοντές εκπαιδευτές Βιργινία Μπριλάκη και Νίκος Γουτσίκας, θα προσφέρουν και πάλι τις γνώσεις τους στα μικρά παιδιά και θα τα προετοιμάσουν να «ξεπηδήσουν» το καλοκαίρι του 2023 ως μικροί εθελοντές ξεναγοί του τόπου τους, άξιοι συνεχιστές του μοναδικού αυτού θεσμού στην Ελλάδα. Οι δράσεις δίνουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης της πολιτιστικής συνείδησης και του χαρακτήρα των παιδιών, καλλιεργώντας παράλληλα την αγάπη για τον τόπο και την ιστορία του.

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, ξεκινά και πάλι το 7ο Παιδικό Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου για παιδιά 8-14 ετών, το οποίο, όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιείται κάθε Κυριακή, με δύο (2) τμήματα και ώρες 16:00 – 17:00 & 17:30 – 18:30, στην Αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη και με τη συμμετοχή εθελοντών εικαστικών. Συντονιστής θα είναι για ακόμα μία φορά ο κ. Γιάννης Δανέλης.

Τέλος, η Αντιδήμαρχος ενημέρωσε πως από χθες, ξεκίνησε σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, η ετήσια συντήρηση του θεάτρου Απόλλων που θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου, διάστημα κατά το οποίο, όπως είναι αυτονόητο, δεν θα ισχύει το ωράριο λειτουργίας του.

Επιπλέον, στην εισήγησή της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, με αφορμή την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού προγράμματος “ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2022” που σηματοδότησε η τιμητική εκδήλωση της 5ης Νοεμβρίου για το συριανό λουκούμι, θέλησε να ευχαριστήσει τους διοργανωτές, χορηγούς, εθελοντές, τα τοπικά ΜΜΕ, τα μέλη της επιτροπής Πολιτισμού, το έκτακτο προσωπικό, τα στελέχη και τους εργαζομένους του Δήμου και κυρίως του τμήματος Πολιτισμού, για τη συνεργασία και την πολύτιμη βοήθεια και στήριξή τους όλο το προηγούμενο διάστημα.