Ολοκληρώθηκε το 13ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού

Συνέντευξη με την καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Ηρώ Τριγώνη

Ολοκληρώθηκε και φέτος στην Αμοργό, το 13ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ.

Στη σημαντική διοργάνωση του νησιού παραβρέθηκαν άνθρωποι από όλον τον κόσμο, προβλήθηκαν ταινίες και ντοκιμαντέρ ιδιαίτερου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος ενώ δόθηκε μία σπουδαία ευκαιρία για συναντήσεις, συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων που είχαν ως αποτέλεσμα την έμπνευση και τη γέννηση ιδεών και νέων project.

Η Ηρώ Τριγώνη, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την επιτυχία της φετινής 13ης διοργάνωσης: “Θέλουμε να αφήσουμε το χρόνο να δείξει περισσότερα πράγματα, μπορώ να πωςόμως ότι ήταν ένα πάρα πολύ πετυχημένο φεστιβάλ. Πότε ένα φεστιβάλ είναι πετυχημένο; Υπάρχουν πολλές απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση. Όταν πραγματικά έχει πολύ καλό υλικό, όταν γίνονται σπουδαίες συναντήσεις και συζητήσεις και όταν έρχονται κοντά δημιουργικοί άνθρωποι και γεννιέται η έμπνευση για καινούργια πρότζεκτ. Αυτός είναι και ένας βασικός σκοπός του φεστιβάλ. Η γνωριμία των ανθρώπων με το υλικό, την οπτική, την κουλτούρα , το σινεμά διαφορετικών ανθρώπων από διαφορετικές χώρες. Αυτά όλα συνέβησαν στο δικό μας φεστιβάλ καθώς και κάτι ακόμα που το επιθυμούσαμε πάρα πολύ αλλά δεν μπορούσαμε με προβλέψουμε αν θα συμβεί γιατί το ανθρώπινο δυναμικό ενός φεστιβάλ είναι πάντα απρόβλεπτο. Οι άνθρωποι που βρέθηκαν στο 13ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού, έγιναν όλοι μία παρέα. Υπήρχε ένα σπουδαίο μοίρασμα στα πάντα, από την τέχνη, το σινεμά και τις ταινίες μέχρι το γέλιο, το φαγητό και το κρασί”.

Οι φωτεινές στιγμές του φεστιβάλ

Η Ακαδημία Κινηματογράφου φιλοξένησε σπουδαία workshops με τη συμμετοχή πολλών νέων ανθρώπων που αγαπούν το σινεμά. Διεξήχθησαν ομιλίες ανθρώπων καταξιωμένων στο χώρο ενώ συζητήθηκαν και αναλύθηκαν θέματα που αφορούν στην ιστορία και το μέλλον του κινηματογράφου, στον πολιτισμό, τον τουρισμό και την παράδοση. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν οι προβολές των ταινιών που συμμετείχαν, πολιτιστικές δράσεις και εκδρομές στα σημαντικότερα σημεία του νησιού και φυσικά η τελετή βράβευσης. Προβλήθηκαν επίσης τα trailer από τις δύο πρώτες ταινίες του Γιάννη Κουτσομύτη που θα διαγωνιστούν στο 14ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού το 2023 .

Όπως λέει η κα. Τριγώνη, οι μέρες του φεστιβάλ ήταν μέρες γιορτής και χαράς. Η διοργάνωση έγινε η αιτία να συναντηθούν άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες που βρέθηκαν μαζί για να μοιραστούν και να γιορτάσουν. “Είχε εξαιρετική ενέργεια κι αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να συμβεί. Κλείστηκαν συμφωνίες, δημιουργήθηκαν φιλίες. Δεν ζούμε καθημερινά τέτοιες μαγικές στιγμές. Ήταν όλα παραπάνω από τις προσδοκίες μας” λέει η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ ενθουσιασμένη από το αποτέλεσμα.

Ο ήρωας Σκοπελίτης

Μία πολύ σημαντική στιγμή της φετινής διοργάνωσης ήταν η τιμητική τελετή για την κοινωνική προσφορά του ιστορικού πλοίου Σκοπελίτης όπου οι ιδιοκτήτες, Γιάννης και Φωτεινή Σκοπελίτη, τιμήθηκαν με βραβείο από την οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ κινηματογράφου Αμοργού καθώς επίσης και ο θρυλικός καπετάνιος του πλοίου. Στη συνέχεια, το γκαράζ του πλοίου μετατράπηκε σε σινεμά και ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Σκοπελίτης express» του Μ. Καζαμία και προβολές ταινιών από το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ.

“Ο Σκοπελίτης, είναι ένας θρύλος, ένα σημείο αναφοράς το οποίο θέλαμε να μεταλαμπαδεύσουμε και να συστήσουμε στους ανθρώπους του φεστιβάλ. Όλοι, ακόμα και οι άνθρωποι του εξωτερικού κατάλαβαν, ένιωσαν τη σημασία και την αξία αυτού του πλοίου και ήταν μία εξαιρετική στιγμή. Η συγκίνηση ήταν διάχυτη και μας ακολούθησε και αφότου φύγαμε” είπε η κα. Τριγώνη για την πιο ιδιαίτερη ίσως στιγμή της διοργάνωσης.

Οι πρωταγωνιστές της ζωής

Το φετινό φεστιβάλ τίμησε τους «πρωταγωνιστές» . Όχι μόνο της κινηματογραφικής βιομηχανίας, αλλά και της καθημερινότητας. Σπουδαίους ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε. Αυτούς που γεννά ο ίδιος ο τόπος, αλλά και αυτούς που γεννά η κάθε στιγμή. Όπως εξηγεί η καλλιτεχνική διευθύντρια: “Αυτό το φεστιβάλ ήταν το φεστιβάλ των πρωταγωνιστών, όχι με την έννοια μόνο που έχουμε συνηθίσει αλλά των απλών καθημερινών πρωταγωνιστών της ζωής μας. Αυτούς τους πρωταγωνιστές προσπαθήσαμε να αναδείξουμε και μέσα από αυτούς να νιώσουμε πρωταγωνιστές κι εμείς. Αποδίδοντας στους άλλους, τον σημαντικό ρόλο που έχουν στη ζωή μας, ο καθένας βρίσκει μέσα του και τον δικό του πρωταγωνιστή που είναι ικανός για πράγματα σημαντικά και υψηλά ιδανικά”.

Το φωτεινό μέλλον του φεστιβάλ

“Το φεστιβάλ έχει σπουδαία ιστορία” τονίζει η κα. Τριγώνη. “Πριν 30 χρόνια η Ειρήνη Γιαννακοπούλου, η πρόεδρός μας, ξεκίνησε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών στο νησί της Αμοργού, κάτι που από μόνο του ήταν ριζοσπαστικό. Αυτό εξελίχθηκε στο “ΥΠΕΡΙΑ” και μετά ήρθαν το Film Festival και το Film Academy. Όλα αυτά τα χρόνια το φεστιβάλ προχώρησε, ενδυναμώθηκε και εξελίχθηκε. Τα φεστιβάλ είναι μία διαδικασία ζωντανή. Δημιουργούνται και αναπτύσσονται διαρκώς, αρκεί να είσαι συνδεδεμένος με αυτό που συμβαίνει γύρω σου και με την αλήθεια. Έτσι φτάσαμε στο 13ο και είμαστε πολύ χαρούμενοι που ήμασταν μέρος αυτού. Ήδη έχουμε ξεκινήσει να συζητάμε για το 14ο, πράγματα που πρέπει να διαμορφωθούν, να μεταβληθούν , να αλλάξουν πιθανώς. Είμαστε ήδη εκεί. Είναι πολύ θετικό σημάδι το ότι από την επόμενη κιόλας ημέρα δηλώθηκαν συμμετοχές για την επόμενη διοργάνωση”.

Κλείνοντας, η κα. Τριγώνη θέλησε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα του χορηγούς του φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων και την “Κοινή Γνώμη”, τους διοργανωτές, οι οποίοι ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αμοργού, ο Δήμος Αμοργού, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Aegialis Hotel and Spa, καθώς επίσης και όλους όσους συνεργάστηκαν για την ιδιαίτερα επιτυχημένη φετινή διοργάνωση. “Αυτό όλο το καταφέραμε όλοι μαζί” δήλωσε.