Ο Δεκέμβρης στο θέατρο Απόλλων

Με την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του θεάτρου Απόλλων που διενεργήθηκαν μέσα στον μήνα Νοέμβριο, το θέατρο ξανανοίγει τις πόρτες του στο κοινό με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, παρουσιάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις εν όψει Χριστουγέννων.

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στις 20.00, στο πλαίσιο του προγράμματος “Χριστούγεννα μαζί” του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, θα πραγματοποιηθεί Χριστουγεννιάτικη συναυλία από το φωνητικό σύνολο Παλίμψηστο, το οποίο αποτελείται από την υψίφωνο Τζίνα Περγάμαλη, τη μεσόφωνο Μαρία Γεωργακαράκου και τον τενόρο Αναστάση Φράγκο. “Οι καλλιτέχνες αποφάσισαν να συμπράξουν επί σκηνής γιατί πιστεύουν ότι, και στη χώρα μας, η λόγια μουσική πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζεται ως απολίθωμα. Μένουν πιστοί στην ιστορικότητα, αλλά ταυτόχρονα προσεγγίζουν το κοινό με την αμεσότητα που χαρακτηρίζει το διαχρονικό και διατοπικό αιώνα που διανύουμε”. Στο πιάνο θα βρίσκεται ο Μάριος Καζάς.

Την Kυριακή 4 Δεκεμβρίου, στις 19.00, θα παρουσιαστεί το βιβλίο του πρώην δημάρχου Σύρου Ερμούπολης, Γιάννη Δεκαβάλλα, “Αναμνήσεις ενός Δημάρχου” που πραγματεύεται το έργο επί της θητείας του κατά την περίοδο 1990 – 2014, ενώ θα προηγηθεί εκδήλωση προς τιμήν του. Ομιλητές θα είναι η δημοσιογράφος – συγγραφέας, Χριστίνα Πουλίδου και ο νομικός, Θάνος Θραψιάδης και κείμενά του θα διαβαστούν από την κα Λίτσα Παππά – Μάνη, εκπαιδευτικό και διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις του Πολιούχου της Σύρου, Αγίου Νικολάου αλλά και την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου παρουσιάζει τη συναυλία του μουσικοσυνθέτη Σπύρου Πολυκανδριώτη “Ταξιδεύοντας από τη Σμύρνη για τη Σύρα με 24 τραγούδια” η οποία θα λάβει χώρα την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου στις 18.30 με ελεύθερη είσοδο.

Μία ακόμα παρουσίαση βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Απόλλων, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στις 20.00. Για το βιβλίο της Ευτυχίας Νικολακοπούλου “Θεατρικές παραστάσεις του Μολιέρου στη Σύρο τον 19ο αιώνα” θα μιλήσουν ο πρώην Δήμαρχος Σύρου- Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας, ο Γενικός Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ. Διονύσιος Μεσσάρης, ο Πρόεδρος του Θεατρικού Ομίλου Σύρου «Ο Σουρής» και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, Γιάννης Δεσύπρης και η συγγραφέας του βιβλίου. Tην εκδήλωση θα πλαισιώσει ο Θεατρικός Όμιλος Άνδρου με την απολαυστική κωμωδία του Μολιέρου «Γιατρός με το στανιό».

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022 στις 19.00, σε μία συνεργασία του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα προβληθεί η καινοτόμος δράση του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου, σε επίπεδο φοιτητικών και ερευνητικών εργασιών με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Ο Αριστοτέλης Ρήγας, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 21.00, θα βρίσκεται στο Θέατρο Απόλλων για να παρουσιάσει την τρίτη σόλο παράσταση του με τίτλο «Και το όνομα αυτού». Ο γνωστός stand up comedian και μουσικός περνάει από τα καταιγιστικά λογοπαίγνια, σε μικρές σουρεαλιστικές ιστορίες, στις κοινές μας εμπειρίες από την έλευση της πανδημίας και καταλήγει στις δικές του εμπειρίες ως νέος πατέρας. Όπως αναφέρει ο ίδιος: “Ο σκοπός μου δεν είναι να συνεπάρω το κοινό και να συγκινήσω τους ακροατές. Σκοπός μου είναι μόνο να τους κάνω να γελάσουν και αν κλάψουν… να είναι από τα γέλια!”

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στις 20.00, η Παιδική – Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων θα μας βάλει στο κλίμα των εορτών με Χριστουγεννιάτικους ύμνους και κάλαντα από όλη την Ελλάδα. Στην ίδια εκδήλωση θα γίνει η επίσημη παρουσίασή στο κοινό, των καλάντων που θα ηχογραφηθούν το επόμενο διάστημα με τη βοήθεια του βιολονίστα Κυριάκου Γκουβέντα και την ΚοινΣεπ “Music Steps”. Όλα τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για την ενίσχυση των δράσεων των παιδιών της Χορωδίας, την κάλυψη των εξόδων της συναυλίας και των ηχογραφήσεων.

Στις 14 Δεκεμβρίου, στις 19.30, τα παιδιά του Λυκείου των Ελληνίδων, με μία θεατροποιημένη μουσικοχορευτική παράσταση, ζωντανεύουν τα παραδοσιακά μας έθιμα και αναβιώνουν τις δράσεις του Λυκείου, όπως αναφέρονται στην 100χρονη και πλέον ιστορία του. Παράλληλα υλοποιούν το πνεύμα των Χριστουγέννων μέσα από χορούς, τραγούδια και κάλαντα, με μια πρόσκληση – ξεκίνημα για την υποδοχή της Νέας Χρονιάς. Είσοδος ελεύθερη.

Από την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου έως και τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, το θέατρο Απόλλων θα φιλοξενήσει την παράσταση “Τσέχωφ… Γιατί Έτσι!” από την ΑΜΚΕ Γιατί Έτσι. “Το ταπεινό και το γελοίο, το ασήμαντο και το χυδαίο, το υποκειμενικό και το αντικειμενικό, η χαρά και η λύπη, το καλό και το κακό, ανακατεύονται διαβολικά. Τα καθημερινά μικρογεγονότα απλών ανθρώπων, μπερδεύονται φριχτά. Ο δυνατός και ο αδύναμος, πέφτουν θύματα των ίδιων τους των σχέσεων. Και τα πάντα δυναμιτίζονται μέσα σε μία στιγμή”. Ώρα έναρξης: 21.00

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στις 21.00, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση “Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι” με τον Παύλο Λουτσίδη. “Τι κοινό θα μπορούσε να συνδέει έναν «Νεοέλληνα» με τον κορυφαίο μυθιστορηματογράφο Φ. Ντοστογιέφσκι; Η θεατρική διασκευή της Δήμητρας Παπαδοπούλου αποπειράται να δώσει εξηγήσεις για την ιδιότυπη αυτή συσχέτιση. Ένα έργο για τη ζωή, βγαλμένο από την ίδια τη ζωή”. Η παράσταση απευθύνεται σε ηλικίες από 14 ετών και άνω.

Παραμονές Χριστουγέννων ο Άγιος Βασίλης επισκέπτεται τη Σύρο με μία παιδική μουσικοθεατρική παράσταση από το Θέατρο Μορφές Έκφρασης. “Πού ζει ο Άγιος Βασίλης; Μία παράσταση που θα παρασύρει τα παιδιά σε μια πολύ όμορφη Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια, όπου η μουσική, το παραμύθι και το παιχνίδι πρωταγωνιστούν. Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022 στις 19:00. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου στις 18.00, η ξεκαρδιστική Χριστουγεννιάτικη ιστορία “Ω! Christmas Three!” με τον Άγιο Βασίλη και τρεις μυστικούς πράκτορες που προσπαθούν να σώσουν τα Χριστούγεννα έρχεται στο θέατρο Απόλλων. Μέσα από το χιούμορ, την πλοκή και την έντονη σκηνική δράση, τα παιδιά μαθαίνουν τη σημασία των Χριστουγέννων μέσα από τον κύκλο των εποχών. Μία ανατρεπτική παράσταση από τους δημιουργούς του “ΤΙΚ ΤΑΚ ΝΤΟ”, με σεβασμό απέναντι στο παιδικό κοινό και τις ευαισθησίες του.

Οι εκδηλώσεις του θεάτρου Απόλλων για τον μήνα Δεκέμβριο ολοκληρώνονται την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022 με τον Άγιο Βασίλη να εμφανίζεται στην αίθουσα του θεάτρου μέσω οπτικογραφημένου μηνύματος από το Ροβανιέμι ενώ ο Έλληνας βοηθός του, Γιώργος Φραντζόγλου θα αφηγηθεί μικρά Φινλανδικά παραμύθια με φόντο την παραμυθένια στολισμένη πλατεία του Χριστουγεννιάτικου χωριού. “Μια φορά και έναν καιρό... ο Άι-Βασίλης από το Ροβανιέμι στο θέατρο Απόλλων". Ώρες έναρξης προβολών: 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 18:00, 19:00, 20:00. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό