Σύρος - Πολιτισμός & Πανεπιστήμιο Αιγαίου
- Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:19
Η συνεργασία του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο θέατρο Απόλλων, μία πρωτοβουλία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Αλίκης Λεονταρίτη και του Δρ. Παύλου Χατζηγρηγορίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε η καινοτόμος δράση του τμήματος σε επίπεδο φοιτητικών και ερευνητικών εργασιών με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης Ν. Λειβαδάρας, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ένωση και σύμπραξη των δύο μεγάλων δυνάμεων του τόπου που είναι η παιδεία και ο πολιτισμός. “Η Ερμούπολη, πρωτοπόρος σε αυτούς τους τομείς, από την ίδρυσή της τον 19ο αιώνα, αποτελεί το προσφορότερο έδαφος για την υλοποίηση πρωτοβουλιών και τεχνολογικών καινοτομιών με στόχο τη διατήρηση και ανάδειξη της βιομηχανικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς” ανέφερε ο δήμαρχος και δήλωσε πεπεισμένος ότι η συγκεκριμένη συνεργασία θα αποτελέσει το εφαλτήριο για φρέσκιες ιδέες που θα προωθήσουν ακόμα περισσότερο τα σημεία ενδιαφέροντος του νησιού, προκειμένου να τα γνωρίσει ένα ευρύτερο κοινό.
Κλείνοντας, ο κ. Λειβαδάρας θέλησε να ενημερώσει σχετικά με το κτηριακό θέμα του Παν/μίου, ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο, εδώ και χρόνια: “Από την πρώτη στιγμή που η δημοτική αρχή ανέλαβε τα καθήκοντά της, έβαλε στόχο να βρει τη λύση για τη στέγαση του Παν/μίου. Από τον Οκτώβρη του 2019 που αναλάβαμε, ήρθαμε σε επαφή με το Τ.ΕΘ.Α με το οποίο είμαστε σε πλήρη συνεννόηση και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι βαδίζουμε προς το τέλος”. Όπως διευκρίνισε, σύντομα θα κατατεθεί η πράξη εφαρμογής της πολεοδόμησης του στρατοπέδου ενώ η τεχνική υπηρεσία προχωράει τα τεχνικά έργα τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν ώστε να πραγματοποιηθεί η οριστική παραχώρηση. “Ευελπιστώ ότι μέσα στο 2023, θα γίνει η παραχώρηση και το Τμήμα θα έχει έναν χώρο να αναπτυχθεί όπως του αξίζει” δήλωσε.
Ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης, Παναγιώτης Κουτσαμπάσης, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” αναφέρθηκε κι εκείνος στη στενή συνεργασία του Δήμου με το ΤΜΣΠΣ από το ξεκίνημά του έως και σήμερα και στη σταθερή συνδρομή και βοήθεια που προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως στο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο στη Σύρο σχετικά με την έλλειψη χώρων. Όσον αφορά στη συνεργασία με το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου, δηλώνει πως υπάρχει πάντα θετική ανταπόκριση και διάθεση. Η συγκεκριμένη εκδήλωση, όπως λέει, έδωσε έμφαση στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών για την ανάδειξη και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά ακόμα έργα που πραγματοποιεί το ΤΜΣΠΣ που δεν έχουν τόσο τεχνολογικό χαρακτήρα αλλά σχετίζονται άμεσα με την προβολή και διάσωση του πολιτισμού της Σύρου.
Εργασίες φοιτητών
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση εργασιών φοιτητών που είχαν γίνει στο πλαίσιο των μαθημάτων “Ψηφιακός Πολιτισμός” και η παρουσίαση 3D καταγραφών του Βιομηχανικού μουσείου και του θεάτρου Απόλλων καθώς και του μαθήματος “Στούντιο 7 - Σχεδίαση Διαδραστικών Συστημάτων". Τα συγκεκριμένα μαθήματα γίνονται στο 4ο και 5ο έτος του τμήματος, όπου ουσιαστικά αξιοποιούνται οι γνώσεις και οι δεξιότητες που έχουν αποκτήσει οι φοιτητές στα προηγούμενα έτη.
Το μάθημα του Ψηφιακού Πολιτισμού ξεκίνησε το 2018 με πρωτοβουλία του καθηγητή Σπύρου Βοσινάκη και μέχρι σήμερα το έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία 260 φοιτητές. Το μάθημα στοχεύει στον σχεδιασμό υπηρεσιών με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά με χρήση καινοτομίας και τεχνολογίας , δίνοντας κίνητρο στους φοιτητές να ασχοληθούν με τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού. Στo μάθημα “Ψηφιακός Πολιτισμός” αναλύονται οι βασικές έννοιες (πολιτισμός, πολιτιστική κληρονομιά, ψηφιοποίηση, τεχνολογία κτλ), τεκμηριώνεται η ανάγκη ψηφιοποίησης του πολιτισμού μας, εξετάζονται οι παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα μιας ψηφιακής εφαρμογής πολιτισμού, αναλύονται παραδείγματα ‘καλών πρακτικών’ και παρουσιάζεται η μεθοδολογία σχεδιασμού εφαρμογών πολιτισμού με χρήση τεχνολογίας. Οι φοιτητές μέσα από μια σειρά workshop και μια σειρά ασκήσεων, κατανοούν θεωρητικά και πρακτικά το πολύπλοκο θέμα του ψηφιακού πολιτισμού και αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στο πεδίο αυτό.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το μάθημα της “Σχεδίασης διαδραστικών συστημάτων” με τις εργασίες i-wall, loom, Kυρήνη, orasis και Κλωστοϋφαντουργείο Ζησιμάτου, η διπλωματική εργασία “Εφαρμογή περιήγησης στο Ινστιτούτο Κυβέλη” καθώς και η εργασία στο πλαίσιο διδακτορικής έρευνας “Ψηφιακή ανάδειξη εργασιών στο βυρσοδεψείο Κορνηλάκη”.
Το μάθημα της “Σχεδίασης διαδραστικών συστημάτων” ολοκληρώνει τις γνώσεις και δεξιότητες που έχουν αποκτήσει οι φοιτητές από τα μαθήματα κορμού και της 1ης κατεύθυνσης στο στόχο της ανάπτυξης ενός αυθεντικού έργου (project) που μπορεί να περιλαμβάνει και τη συμμετοχή εξωτερικών του τμήματος χρηστών και πελατών. Κάθε χρόνο η θεματική των έργων είναι διαφορετική.
Έργα έρευνας και ανάπτυξης
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα έργα έρευνας και ανάπτυξης που έχουν ως κύριο αντικείμενο την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, τα οποία έχει αναλάβει το ΤΜΣΠΣ ως επιστημονικά υπεύθυνο τμήμα και γίνονται σε κοινοπραξία με άλλους φορείς, εκ των οποίων κάποια έχουν μόλις ολοκληρωθεί και άλλα είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα παρακάτω έργα:
Δράσεις αξιοποίησης της γεωλογικής ιστορίας με σκοπό την ανάπτυξη του γεωτουρισμού στη Σύρο, Mουσείων τόπος, Εικονικό Μουσείο αρχείου Κουνάδη, Ερευνητική υποδομή της Πανεπιστημιακής μονάδας Σύρου για την φηφιοποίηση πολιτιστικής κληρονομιάς, Διαπεριφερειακός ψηφιακός μετασχηματισμός Αιγαίου Αρχιπελάγους στον πολιτισμό και τον τουρισμό, Ανάδειξη της ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς με την ανάπτυξη ολοκληρωμένης πλατφόρμας 3D ψηφιακών αναπαραστάσεων ιστορικών ιστιοφόρων, Σχεδίαση και ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογικών υποδομών και υπηρεσιών για την υποστήριξη και οριζόντια παρακολούθηση αγροδιατροφικών πρακτικών .
Το προσωπικό του τμήματος έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό ερευνητικών έργων όλα αυτά τα χρόνια ενώ σημαντική είναι η συμμετοχή των υποψήφιων διδακτόρων, αρκετοί από τους οποίους είναι απόφοιτοι του ΤΜΣΠΣ καθώς και αποφοίτων του τμήματος που έχουν πλέον προσληφθεί ως εξωτερικοί συνεργάτες.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύρος σημαίνει Πολιτισμός
28 Απρ. 2023 - 6:17 - Future Lab Σύρου: Ταξίδι στο παρελθόν και στο μέλλον
13 Απρ. 2023 - 6:16 - Φεστιβάλ ΑΝΩ και Πανεπιστήμιο Αιγαίου: μια ακόμη επιτυχημένη συνεργασία
14 Δεκ. 2022 - 12:29 - Ανοικτό συμπόσιο για την ανάδειξη του πολιτισμού των Κυκλάδων
16 Ιουν. 2022 - 6:15 - Πρόσκληση σε ανοικτό Συμπόσιο στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης Σύρου
9 Ιουν. 2022 - 13:16