Οι μικροί κινηματογραφιστές της Μήλου

Το φεστιβάλ Μήλου “Από τη Θάλασσα” που διοργανώνει εδώ και αρκετά χρόνια το Διεθνές Κέντρο Χορού και Θεάτρου Μήλου ΑΜΚΕ, ολοκληρώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου μετά από μία ιδιαίτερα πετυχημένη διοργάνωση που έκανε πρεμιέρα αρχές Ιουνίου και περιείχε χορό, θέατρο, κινηματογράφο, φιλοσοφία, έκθεση φωτογραφίας και πολυμέσων καθώς και εργαστήρια για την κοινότητα και τα παιδιά τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε πολλούς και σημαντικούς χώρους του νησιού.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η ομάδα MEWE με επικεφαλής την Αθηνά Μπερδέκα, θεατροπαιδαγωγό και εμψυχώτρια, πραγματοποίησε ένα σεμινάριο κινηματογράφου για παιδιά και εφήβους από 10 έως 18 ετών, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Cineνόηση, για το project του 2022 "Η δύναμη βρίσκεται στις διαφορές" με θέμα τη διαφορετικότητα, όπου τα παιδιά συνεργάζονται με επαγγελματίες της τέχνης για τη δημιουργία μίας μικρού μήκους ταινίας. Η ταινία που δημιούργησαν οι νεαροί καλλιτέχνες του νησιού, σηματοδότησε τη λήξη των δράσεων του φεστιβάλ για το 2023.

Όπως εξηγεί στην “Κοινή Γνώμη” η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Χορού και Θεάτρου Μήλου, Φιλιώ Λούβαρη, τα παιδιά είπαν τις ιστορίες τους και εξέφρασαν τη γνώμη και την οπτική τους για το τι σημαίνει διαφορετικότητα και πώς την αντιλαμβάνονται μέσα από το σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον αλλά και γενικότερα στη ζωή τους: “Με τη συνεργασία κοινωνιολόγου και εγκληματολόγου, βρισκόμασταν μία φορά την εβδομάδα διαδικτυακά, κάνοντας συζητήσεις και παιχνίδια κινηματογράφου και ψυχολογίας. Μέσα από αυτήν την διαδικασία, τα παιδιά έγραψαν εξ’ ολοκλήρου μόνα τους το σενάριο, το οποίο επιμελήθηκε στην πορεία η Αθηνά Μπερδέκα σε συνεργασία με τους επαγγελματίες με τους οποίους συνεργάζεται”.

Η ταινία, η οποία ολοκληρώθηκε τέλη Νοεμβρίου και της οποίας ο τίτλος δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός, θα προβληθεί για πρώτη φορά τις επόμενες ημέρες στη Μήλο, σε έναν στενό κύκλο θεατών που θα αποτελείται από τους μικρούς δημιουργούς και τις οικογένειές τους. Στην πορεία, θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο για να διαγωνιστεί σε αντίστοιχα φεστιβάλ, μέχρι το 2024 που θα παρουσιαστεί επίσημα στο κοινό. Οι μικροί πρωταγωνιστές (και ένας ενήλικας) της ταινίας ήταν οι Νεφέλη Λουκιανού, Κατερίνα Καμακάρη, Χρυσούλα Πρεβενά, Γιώργος - Αχιλλέας Λουκιανός, Κατερίνα Οφσιανίκοβα, Μανώλης Μωραίτης, Γιώργος Βελετάς, Ίριδα Καραμπατέα, Ελευθερία Μπάτση, Κυριακή Πετράκη, Ερατώ Τσιριγώτη και ο Μανούσος Ξυδούς.

“Η εμπειρία που αποκόμισαν τα παιδιά αλλά και όλοι εμείς βλέποντας πώς γυρίζεται βήμα - βήμα μία ταινία, αλλά και η ευκαιρία που τους δόθηκε να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό σύμπαν και να μιλήσουν για δικά τους θέματα, μέσα από μία φανταστική αλλά καθημερινή ιστορία, ήταν μοναδική” δήλωσε για την ιδιαίτερη καλλιτεχνική αυτή δράση του φεστιβάλ η κα. Λούβαρη.

Από τη θάλασσα” 2023

Αναφερόμενη στην επόμενη διοργάνωση του φεστιβάλ, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Χορού και Θεάτρου Μήλου, αποκαλύπτει πως ετοιμάζονται ήδη αρκετές συνεργασίες με καλλιτέχνες από Ελλάδα αλλά και χώρες του εξωτερικού, όπως από τον Καναδά, την Γερμανία και την Κύπρο σε μία προσπάθεια εξωστρέφειας και ανοίγματος προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Παράλληλα, εξηγεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες και οι άνθρωποι του πολιτισμού που προσπαθούν να παράγουν έργο στα νησιά. “Η προηγούμενη ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους καλλιτέχνες και οι επιχορηγήσεις ήταν μικρότερες από ποτέ” λέει η κα. Λούβαρη. “Προσπαθούμε να βρούμε έναν βιώσιμο τρόπο να κρατήσουμε τις δραστηριότητες και την προσφορά μας προς την κοινότητα δωρεάν ή με ένα πολύ χαμηλό συμβολικό κόστος, αλλά και να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στα δυσθεώρητα κόστη που στα νησιά είναι δυσανάλογα πιο ψηλά λόγω των διανομών και των μεταφορών. Θα θέλαμε να μπορέσει η πολιτεία να στηρίξει αυτά τα μικρά φεστιβάλ, γιατί στις Κυκλάδες υπάρχουν πάρα πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι που κάνουν φεστιβάλ, μόνοι τους ουσιαστικά και με εξαιρετικά μικρούς πόρους”.

Παρόλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που φέρνει η καλλιτεχνική απομόνωση των νησιών τον χειμώνα, , η κα. Λούβαρη δεν χάνει το κουράγιο της κι εκφράζει την αισιοδοξία και την πίστη της σε αυτό που κάνει: “Μετά από 7 χρόνια, παρατηρώ ότι το ενδιαφέρον του κοινού είναι ολοένα και αυξανόμενο κι αυτό μας δίνει ελπίδα, ιδιαίτερα γιατί εμείς απευθυνόμαστε κυρίως σε νεαρά άτομα τα οποία κάνουν καλλιτεχνικά μαθήματα όλο το χρόνο και με το φεστιβάλ είναι σαν να ολοκληρώνουν την καλλιτεχνική τους εκπαίδευση. Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο να βλέπεις να αναπτύσσεται η καλλιτεχνική παιδεία στο νησί. Όνειρό μας είναι άλλωστε είναι η δημιουργία μίας θερινής ακαδημίας τεχνών όπου θα έρχονται άνθρωποι από όλη την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν εργαστήρια και παραστάσεις”.