Τα νησιά των Κυκλάδων
- Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, 2023 - 06:22
Ένας Γάλλος αρχιτέκτων ο Ζαν Πιέρ Χάϊμ, είναι λάτρης των Κυκλάδων. Φρόντισε να γνωρίσει και να μάθει την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, την ιστορία της αρχαιότητας και τα υπέροχα ανάγλυφα της Ελλάδας, αλλά και ιδιαίτερα των Κυκλάδων. Φρόντισε και κατόρθωσε να βρίσκεται για αρκετούς μήνες, κάθε χρόνο σε ένα από τα νησιά των Κυκλάδων. Είναι ενθουσιασμένος και ευχαριστημένος που απολαμβάνει... “την ομορφιά τους, αλλά και την ιστορική και αρχαιολογική κληρονομιά τους”. Ο Ζαν Πιέρ Χάϊμ έχει συνεργαστεί, στο παρελθόν, με κυβερνήσεις και ιδιώτες επενδυτές σ’ όλο τον κόσμο, φροντίζοντας, έχει υπογράψει για αρκετά έργα που του είχαν αναθέσει σε διάφορες χώρες να αποκαταστήσει. Με ευχαρίστηση υποδέχθηκαν την άριστη εργασία του οι κάτοικοι και οι ειδικοί στην Κίνα, στην Σαουδική Αραβία και σε χώρες της Ευρώπης. Κάποτε έφθασε στην Ελλάδα. Περνούσε με ένα πλοίο που ερχόταν από νότια Ασία και πλησίασε τα ελληνικά νησιά. Ζήτησε να παραμείνει για ένα διάστημα για να γνωρίσει τα νησιά που τον εντυπωσίαζαν στο πέρασμα του πλοίου. Του άρεσαν τόσο πολύ τα νησιά που κατόρθωσε να τα επισκεφθεί, έστω για λίγο. Μετά από λίγο διάστημα έφυγε από τη Γαλλία θέλοντας να γνωρίσει ιδιαίτερα τις Κυκλάδες... και όχι μόνο. Φρόντιζε να γνωρίζει το ένα μετά το άλλο νησί, πηγαίνοντας μ’ ένα μικρό σκάφος. Περπατούσε σε διάφορους χώρους, ανάμεσα στα σπίτια, και στις γύρω περιοχές. Ανέφερε ότι: “ Τα ελληνικά νησιά είναι μοναδικά! Προσελκύουν απαράμιλλο τουριστικό ενδιαφέρον και θα υποστηρίζαμε ότι ανακτούν τον αρχικό τους χαρακτήρα μόλις η τουριστική έκρηξη εκτονώνεται μετά το καλοκαίρι. Σε ανεξερεύνητα μέρη οι ξενοδοχειακές υποδομές απουσιάζουν. Ένας αρχιτεκτονικός σχεδιασμός θα υποστήριζε τον τουρισμό.” Ζήτησε να γνωριστεί με πολλούς ειδικούς, Έλληνες βέβαια, που θα ήθελαν να ασχοληθούν ιδιαίτερα με τον τρόπο που θα ζητούσαν πολλούς ξένους, ιδιαίτερα Ευρωπαίους, να επισκέπτονται τα καλοκαίρια τα νησιά των Κυκλάδων. Ανέφερε για άλλη μία φορά, λέγοντας: “ Παραμένω πολύ αισιόδοξος για την Ελλάδα, διότι η χώρα έχει αποδείξει ότι τα θαύματα είναι δυνατά. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι που μας πέρασε αποτέλεσε “αποκάλυψη” όσον αφορά τον τουρισμό. Έχω να πω ότι: “Σε σημαντικό αριθμό τουριστικών περιοχών υψηλής επισκεψιμότητας έκαναν την εμφάνισή τους ανεξάρτητες επιτροπές ιδιοκτητών, που ήθελαν και επιθυμούσαν να υποστηρίξουν ενεργά και με συγκεκριμένο τρόπο., Ως αρχιτέκτων και σχεδιαστής θα ήθελα να μοιραστώ την εμπειρία μου σε αριθμό έργων και μοντέλων οργανικού τουρισμού. Αυτό θα πρότεινα για τα Ελληνικά Νησιά. (και αναφέρει): Πρόκειται για εντελώς προσωπικό όραμα που ανήκει στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν αρχιτεκτονικά έργα δίχως εικόνες, όπως δεν υπάρχουν εικόνες χωρίς μελωδία. Ανάμεσα στο όνειρο και στην πραγματικότητα, η Ελλάδα αποτελεί έναν μοναδικό τόπο αισθήσεων και είναι συνδεδεμένη με την μυθολογία.
Αιγαίο Πέλαγος – Οργανικός Τουρισμός
Αναφέρει: “Το Αιγαίο είναι γεμάτο ενέργεια και συχνά ενθαρρύνει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των ανθρώπων. Η ιστιοπλοΐα παραμένει και πιστεύω ότι θα παραμείνει η βασίλισσα των θαλασσών. Σε αυτό το πλαίσιο γεννήθηκε η ιδέα μου για τη δημιουργία μίας μαρίνας για όλα τα νησιά και να αποκτήσουν το τουριστικό λιμάνι, που έχει ως βασικό στόχο τον ναυτικό τουρισμό. Φυσικά θα πρέπει πάντοτε σ’ αυτά τα υπέροχα νησιά να υπάρχει πάντοτε σεβασμός στο περιβάλλον τους. Ο οργανικός τουρισμός αποτελεί την ικανότητα δημιουργίας ξενοδοχείων και καταλυμάτων. Βάση των αρχών της καλής αρχιτεκτονικής του μέλλοντος, επιτρέπει στον ελληνικό πολιτισμό να διατηρεί και να βοηθά την επιρροή του. Αναγκαιότητα αποτελεί και ο πολιτιστικός τουρισμός, διότι κάθε νησί της Ελλάδας έχει τη δική του πολιτιστική, καλλιτεχνική και μουσική κληρονομιά. Έχει όμως και τη λαογραφία του και την ταυτότητά του.
Μουσεία;
“Έχοντας γνωρίσει τόσα πολλά νησιά της Ελλάδας και μερικές φορές ανεκάλυψα διαφορετικές και σημερινές και παλαιές ιστορίες και της νέας Ελλάδας και της αρχαιότητας.” Με το σκεπτικό αυτό δημιούργησε μια νέα “οργανική προβολή μουσείων” σε περιβάλλον αρχαιολογικών χώρων. Φυσικά είναι πολλοί οι άνθρωποι των ελληνικών νησιών, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ούτε την αρχαία ιστορία των νησιών τους, ούτε τη διαφορά αντικειμένων αλλά και ιστορίας και λαογραφίας. Κάθε φορά, όμως, που κάποιος ειδικός φροντίζει και παρουσιάζει ιστορία ή αρχαιολογικά ευρήματα είναι ενδιαφέρον να δημιουργηθεί, έστω ένα μικρό Μουσείο για να παρουσιάζει άγνωστα ευρήματα και στους ξένους και στους κατοίκους του νησιού. Όπως αναφέρει ο Γάλλος αρχιτέκτων Ζαν Πιέρ Χάϊμ: “Ο βιώσιμος τουρισμός και ο τουρισμός του αύριο οφείλουν πολλά στην ομορφιά των νησιών της Ελλάδας, με μία Ελλάδα που να μην έχει ανάγκη από κανέναν για την παροχή συμβουλών όσον αφορά τον προσδιορισμό και την αισθητική του υπέροχου τοπίου.”
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η Σύρος φρόντισε ιδιαίτερα την ναυτιλία της εποχής του 1856
7 Φεβ. 2025 - 6:22 - Ο Στρατηγός Δημήτριος Θεοδωράκης
9 Ιαν. 2025 - 6:22 - Ο Αγιασμός των Υδάτων
3 Ιαν. 2025 - 6:30 - Άγια νύχτα
19 Δεκ. 2024 - 6:22 - Σύρος – Οι ναοί της!
14 Νοε. 2024 - 6:30