Τα πεπραγμένα και τα μελλούμενα του ΘΕΠΟΣ

Το πρωί της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση και η κοπή της πίτας του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Σύρου “ΑΠΟΛΛΩΝ” στα γραφεία του Ομίλου. Ο αντιπρόεδρος του ΘΕΠΟΣ, Θάνος Φώσκολος, καλωσόρισε τα μέλη και όσους παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση αακοινώνοντας τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του 2022, οι οποίοι εγκρίθηκαν από την Γενική Συνέλευση.

Εκτενής αναφορά έγινε στα καλλιτεχνικά πεπραγμένα του προηγούμενου έτους μεταξύ των οποίων ήταν η παρουσίαση του βιβλίου της Χαρούλας Αποστολίδου «Μάλο Μόμε» στον πεζόδρομο της Ερμούπολης, με ζωντανή ορχήστρα καθώς και το έργο της Βέτας Αποστολίδου ‘Οι Υφάντρες” που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στο παλιό εργοστάσιο Ζησιμάτου, σε σκηνοθεσία της ιδίας, καλλιτεχνική επιμέλεια και κοστούμια της Πηνελόπης Ασλάνογλου και ερμηνεία της Τζώρτζιας Ρούσσου.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε φυσικά στο έργο του Τζέιμς Φριτς με τίτλο “4 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα”, σε σκηνοθεσία της Εύης Αριστείδου και σκηνογραφία - κοστούμια της Πηνελόπης Ασλάνογλου που παρουσιάστηκε από 29 έως 31 Αυγούστου στο Θέατρο Απόλλων και έκλεισε τον κύκλο των παραστάσεών του για το έτος 2022, με τρεις ακόμα παραστάσεις στην Πινακοθήκη Κυκλάδων από 19 έως 21 Νοεμβρίου. Στο μεσοδιάστημα, το έργο ταξίδεψε στη Λέσβο στο πλαίσιο της 33ης συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, αν και δυστυχώς, για λόγους “ανωτέρας βίας” η παράσταση η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 12 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής ακυρώθηκε. Το έργο ωστόσο παρουσιάστηκε στις 5 Νοεμβρίου στην Ικαρία, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Δημητρίου, στο πλαίσιο της δράσης "Το θέατρο ταξιδεύει στην άγονη γραμμή", η οποία υλοποιήθηκε από την ΟΕΘΑ με τη χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Τέλος, εντός του Δεκεμβρίου ο ΘΕΠΟΣ ξεκίνησε μία πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τις Θεατρικές Ομάδες «Σουρής», Χρούσσων και Γαλησσά, για την πραγματοποίηση της 34ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στη Σύρο.

Για το επόμενο διάστημα, ο προγραμματισμός του θεατρικού ομίλου αφορά καταρχήν στην παρουσίαση ενός έργου που είχε ανακοινωθεί από το 2020. Πρόκειται για την εξαιρετική θεατρική διασκευή του έργου του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», σε σκηνοθεσία Γιώργου Πάχου, σκηνικά-κοστούμια Πηνελόπης Ασλάνογλου και χορογραφίες Βέτας Αποστολίδου, το οποίο θα παρουσιαστεί την άνοιξη στο Θέατρο Απόλλων. Το ίδιο έργο θα παρουσιαστεί και στο πλαίσιο της 34ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου μέσα στο 2023.

Στις 04 Φεβρουαρίου, ο Όμιλος θα συμμετάσχει στην Τακτική και στην Ειδική Γενική Συνέλευση της ΟΕΘΑ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, με κύριο θέμα την αλλαγή του καταστατικού ενώ παράλληλα θα αποφασιστεί σε ποιο νησί του Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί η 34η συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων.

Στις αρχές καλοκαιριού προβλέπεται να γίνει η παρουσίαση ενός παιδικού έργου σε σκηνοθεσία Βέτας Αποστολίδου ενώ, στη συνέχεια, ο Όμιλος θα αναλάβει τον φωτισμό και την προετοιμασία του χώρου του για την πραγματοποίηση παραστάσεων, την έκδοση ενός λευκώματος που θα περιέχει τα έργα της τελευταίας 15ετίας καθώς και το στήσιμο μίας έκθεσης φωτογραφίας με φωτογραφικό υλικό από τις παραστάσεις του Ομίλου.