Η Σύρος τα χρόνια 1920-1940

Κυκλοφορεί το 12ο τεύχος του περιοδικού Συριανά γράμματα (περίοδος Β´- Δεκέμβριος 2022) που έχει ως αντικείμενο την εικοσαετία 1920-1940. Το τεύχος αυτό συμβάλλει καθοριστικά στην ενημέρωση και πληροφόρηση σχετικά με τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, αφού περιλαμβάνει την Μικρασιατική εκστρατεία, το διάστημα μεταξύ δύο παγκοσμίων πολέμων, την προσφυγιά, τη ζωή στη Σύρο κατά την εποχή του Μεσοπολέμου, το θέατρο και τη λογοτεχνία, πρόσωπα και έγγραφα της εποχής, αλλά και τη δημιουργία της εξειδικευμένης Νυκτερινής Σχολής Μηχανικών Σύρου, καθώς και τις αθλητικές δραστηριότητες που λάμβαναν χώρα στη Σύρο εκείνη την περίοδο.

"Eνώ η Ελλάδα μεγαλώνει, ένα κύμα προσφύγων από την Μικρά Ασία ξαναφτάνει στο λιμάνι της Σύρου, 100 ολόκληρα χρόνια μετά τη δημιουργία της Ερμούπολης. Ορφανά παιδιά βρίσκουν στέγη, σίτιση και εκπαίδευση στο ίδρυμα της Near East Relief, τα συριανά κλωστοϋφαντουργεία κερδίζουν νέα και γερά εργατικά χέρια. Ο αστικός πληθυσμός του νησιού προσπαθεί να ξαναζήσει τις παλιές καλές εποχές με τις διασκεδάσεις των Fox – Trot, τις εκδρομές με αυτοκίνητα και αμάξια στις παραλίες και εξοχές του νησιού, οι εργάτες και εργάτριες αγωνίζονται για την καθημερινή επιβίωση. Ενώ ο ένας πόλεμος δεν έχει καλά καλά τελειώσει, ένας καινούργιος ετοιμάζεται και η δικτατορία του Μεταξά αφήνει το αποτύπωμά της και στο νησί της Σύρου"

Το 12ο τεύχος του περιοδικού “Συριανά γράμματα” φέρνει στο φως ντοκουμέντα και άγνωστες πτυχές της ζωής στη Σύρο, μίας ταραχώδους αλλά και ιδιαίτερα δημιουργικής περιόδου που καθόρισε την εξέλιξη και πορεία της νεότερης ιστορίας του νησιού. Ο πόλεμος και η ειρήνη, ο θάνατος και η ζωή, μέσα σε 500 σελίδες που ζωντανεύουν την πολιτική και κοινωνική ζωή των κατοίκων του νησιού. Ένα ταξίδι στο παρελθόν που έναν αιώνα μετά εξακολουθεί να συγκινεί, να εντυπωσιάζει, να μαρτυρά.

Στο τεύχος αυτό γράφουν:

Αντώνης Ι. Τάντουλος “Η Μικρασιατική εκστρατεία και οι Συριανοί που χάθηκαν σε αυτήν” Θωμάς Δρίκος “Μεταξύ δύο πολέμων”, Τάϊνα Χιέταλα “Προσφυγιά στην Ερμούπολη”

Τάκης Γαλανόπουλος “Ο προσφυγικός συνοικισμός του Ξηρόκαμπου Ερμούπολης και η εξέλιξή του” , “Το διώροφο σπίτι στο Κίνι”

Ζαχαρίας Δρόσος “ Τα παιδιά του κατακλυσμού”

Βασίλης Φραγκουλόπουλος “Ανέκδοτες μαρτυρίες Μικρασιατών προσφύγων στη Σύρο τον Νοέμβριο του 1922”

Αγγελική Κατρισιώση “Πτυχές από τη ζωή στη Σύρο κατά την εικοσαετία 1920-1940”

Τζένη Γεωργάκη “ Μία χιμαιρική βόλτα στη Σύρα του Μεσοπολέμου με την ηρωίδα του Καραγάτση Μαρίνα Μπαρέ – Ρείζη”

Ευτυχία Νικολακοπούλου “ Το Γαλλικό θέατρο στη Σύρο 1921 – 1929”

Αχιλλέας Δημητρόπουλος “ Καλοπροαίρετη Συνωμοσία”

Γιώργος Σπέης “Κάνοντας αναδίφηση σε πληροφορίες καταχωρημένες σε ένα βιβλίο”

Πέγκυ Στεργίου “ Ο φωτογράφος Στέργιος – Ευάγγελος Στεργίου (1897-1974)

Μιχαήλ Μ. Ρούσσος “ Ο φωτογράφος Ιωάννης Γρ. Ξανθάκης (1880-1945), “Ο λογοτέχνης Βελισάριος Λ.Φρέρης (1900-1968), “Νικόλαος Τζ. Βαρθαλίτης (1877-1942), ιδρυτής της εφημερίδας Θάρρος”

Νικόλαος Μ. Ρούσσος “Τέσσερα έγγραφα για την καταστροφή της Σμύρνης”

Κωνσταντίνος Τ.Καπούτσος “Νυκτερινή Σχολή Μηχανικών Σύρου (1937-2008)

Δομένικος Σαγκινέτος “Αθλητικές δραστηριότητες στη Σύρο (1920-1940)

Δημήτρης Β.Βαρθαλίτης “ Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Σύρα. Προσαρμογή και ενσωμάτωση”.

 

Εκδότης και υπεύθυνος σύμφωνα με τον νόμο είναι ο Δημήτρης Β΄ Βαρθαλίτης και αρχισυντάκτης ο Αχιλλέας Δημητρόπουλος.

Η ομάδα σύνταξης του περιοδικού αποτελείται από τον Δημήτρη Β. Βαρθαλίτη, τον Θωμά Δρίκο και τον Κωνσταντίνο Ιω. Καταγά, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για το δημιουργικό, την δελιδοποίηση, την κοσμηματογράφηση και την εν γένει επιμέλεια του τεύχους.

Η εκτύπωση και βιβλιοδεσία έγιναν στην Τυποκυκλαδική Α.Ε.

Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι του Στέργιου Στεργίου (1921)

Διάθεση τεύχους: Εκπαιδευτήρια Άγιος Παύλος

Συριανά Γράμματα

“Φρονώ ότι ο καθένας από εμάς που ευτύχησε να θρέψει το πνεύμα του με την πλούσια συριανή παράδοση, έχει χρέος να περιβάλει τα ‘Συριανά γράμματα’ με την αγάπη του και να συντελέσει ώστε αυτό το περιοδικό να υπερκεράσει την ενδεχομένως μονοσήμαντη παρελθοντολογική όψη του, να αναζητήσει προσβάσεις προς τη σημερινή και τη συριανή πολιτιστική έκφραση της συριανής κοινωνίας και μάλιστα σε κάθε μορφή της (λόγο, μουσική, εικαστικές τέχνες, σκηνική παρουσία κλπ). Έτσι, αυτό το περιοδικό θα αξιοποιήσει την ίδια τη συριανή πολιτιστική κληρονομιά μέσα στα νεότερα συριανά δεδομένα, θα προκαλέσει την ευκταία ζύμωση του παραδοσιακού και πρωτοποριακού πολιτιστικού στοιχείου και θα συντελέσει στο να υπάρξει άξια λόγου συνέχεια του θρυλικού ήδη πνευματικού βίου της συριανής κοινωνίας. Προσβλέπω στα “Συριανά γράμματα” σαν τον καθρέφτη της πνευματικής ζωής της Σύρας και σαν τον κύριο συντελεστή της συνέχειάς της. Εξάλλου και ο καθένας από εμάς οφείλει στη γενναιοδωρία της συριανής παράδοσης κάτι από αυτό που ο ίδιος έχει γίνει και από αυτό πρέπει να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε και κυρίως την αγάπη μας και το ενδιαφέρον μας για να υπάρξει συνέχεια”

Δημήτρης Β. Βαρθαλίτης