1o Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ Μαθητών Τήνου
- Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023 - 06:15
Ο Δημήτρης Πανέλης, ηθοποιός και σκηνοθέτης, που διαβιεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο νησί της Τήνου, εκφράζοντας την αγάπη του για τις τέχνες και τα νέα παιδιά, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα πολιτιστικό φεστιβάλ που στόχο του έχει την παρακίνηση των μαθητών όλων των τάξεων, να ασχοληθούν με την τέχνη που αγαπούν και να λάβουν μέρος σε ένα εμπνευσμένο πολυθεματικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ στο οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες.
Μία ευκαιρία στο όνειρο
Ο καλλιτέχνης, τον περασμένο Σεπτέμβρη έστησε ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι το οποίο απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Στο πλαίσιο των δράσεων του εργαστηρίου, εμπνεύστηκε τη δημιουργία του εν λόγω φεστιβάλ για τους μαθητές όλων των ηλικιακών ομάδων της Τήνου, μέσα από το οποίο τους προσφέρει την ευκαιρία να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους και να αναδείξουν τα ταλέντα τους. “Από το λίγο χρονικό διάστημα που είμαι κάτοικος Τήνου παρατήρησα ότι τα παιδιά και η τοπική κοινωνία γενικότερα διψάνε για πολιτιστικά δρώμενα, κάτι που έχει αποδειχθεί από την πρώτη στιγμή, μέσα από τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων στο καλλιτεχνικό εργαστήρι”. Στην πορεία, όπως λέει ο κ. Πανέλης, και μέσα από τις δράσεις του εργαστηρίου, παρατήρησε πως υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό υλικό στις μικρότερες ηλικίες, το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί καταλλήλως. “Διαπίστωσα ότι ενώ υπάρχει θέληση και ταλέντο, δεν υπάρχουν ευκαιρίες να αναδειχθεί. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με τον εγκλεισμό και την εσωστρέφεια που ενδεχομένως αναπτύχθηκε, πολλά συναισθήματα και όνειρα καταπιέστηκαν. Εμείς θελήσαμε όλη αυτήν τη διάθεση να τη μετατρέψουμε σε εξωστρέφεια και να δώσουμε ΄χωρο και ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν, να αναδείξουν τα ταλέντα τους, να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους ακόμα περισσότερο και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, λαμβάνοντας μέρος σε ένα ωραίο διαγωνισμό”.
Οι κατηγορίες των βραβείων
Προσπαθώντας να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες καλλιτεχνικές κατηγορίες ώστε να καλύψει τις ανάγκες και να αναδείξει τα ταλέντα των μαθητών, το φεστιβάλ περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες:
Βραβείο πρωτότυπης θεατρικής πράξης – αυτοσχεδιασμού (διάρκεια έως 30 λεπτά).
Βραβείο πρωτότυπης μαθητικής ταινίας μικρού μήκους (διάρκεια ταινίας από 1 – 20 λεπτά).
Βραβείο πρωτότυπης μουσικής (μπάντα ή σόλο).
Βραβείο πρωτότυπου ποιήματος.
Βραβείο καλύτερης φωτογραφίας.
Βραβείο καλύτερης χειροποίητης κατασκευής έργου τέχνης.
Ένας πολιτισμικός θεσμός που θα ενώσει τις Κυκλάδες
Όνειρο του κ. Πανέλη είναι το φεστιβάλ να γίνει θεσμός για το νησί της Τήνου και να μεγαλώσει τόσο, ώστε να ανοίξει τα φτερά του και στις υπόλοιπες Κυκλάδες. “Θα ‘πειραματιστούμε’ φέτος στο νησί της Τήνου με τους μαθητές μας και ευελπιστούμε στο μέλλον να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο και να φιλοξενηθεί και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων”.
Το φεστιβάλ θα διοργανωθεί στα τέλη Απριλίου και οι διακριθέντες θα προκύψουν από το κοινό το οποίο θα ψηφίσει τα αγαπημένα του έργα. Όπως ενημερώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από αρκετούς μαθητές ενώ αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα με τη συμμετοχή των μαθητών των σχολείων του νησιού.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τις ακριβείς ημερομηνίες καθώς και για τους πολιτιστικούς χώρους που θα φιλοξενήσουν το φεστιβάλ, θα γίνουν γνωστές το επόμενο διάστημα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους, η οποία είναι δωρεάν, έως τις 10/04/2023 στο email dim_panel@yahoo.gr.
Ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ
O Δημήτρης Πανέλης , γεννήθηκε & μεγάλωσε στην πόλη της Καβάλας. Αρχικά σπούδασε Τηλεπικοινωνίες & Δίκτυα ενώ στην πορεία τον κέρδισε το θέατρο και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη. Το 2015 εμπνεύστηκε & υλοποίησε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Καφές σε αναμονή» από την οποία δημιουργήθηκε η μεγάλη εθελοντική δράση «Σε Αναμονή», μέσα από την οποία στηρίχθηκαν χιλιάδες συνάνθρωποί μας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης σε Ελλάδα & Κύπρο. Βραβεύτηκε για τρία συνεχόμενα χρόνια στο φεστιβάλ εθελοντισμού της Skywalker στην κατηγορία «Ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα».
Έχει διδάξει θεατρικό παιχνίδι σε δημοτικά σχολεία της Αθήνας, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια διευθύνει τον οργανισμό "Σε Αναμονή". Το 2016 βραβεύτηκε για την σκηνοθεσία του πρώτου του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Stories on Hold». Το 2017 έγραψε το πρώτο του θεατρικό κείμενο με τίτλο «Επανάσταση σε αναμονή» από την οποία γεννήθηκε και η αντίστοιχη θεατρική του παράσταση η οποία ανέβηκε με επιτυχία για δύο σεζόν σε κεντρικές σκηνές και φεστιβάλ της Αθήνας. Το 2018 ολοκλήρωσε την ταινία μικρού μήκους "Life on Hold", ενώ παράλληλα σκηνοθέτησε video clips Ελλήνων δημιουργών. Έχει ερμηνεύσει ρόλους σε θεατρικές & κινηματογραφικές παραγωγές με πιο πρόσφατο τον ρόλο ενός μοναχού στην ταινία του Γ. Στραβόλαιμου «Το Δείπνο του Βοσκού». Το 2022 ίδρυσε το καλλιτεχνικό του εργαστήρι στο νησί της Τήνου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- 100 χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσφοράς
27 Ιαν. 2025 - 6:15 - Σύρος η αρχόντισσα των Κυκλάδων από την αρχαιότητα έως σήμερα
23 Ιαν. 2025 - 6:22 - Με έμπνευση και θέμα την “Κόρη της Αρχαίας Θήρας”
23 Ιαν. 2025 - 6:16 - Ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού
22 Ιαν. 2025 - 6:15 - Νέα ευρήματα για τους Φιλίππους έφερε στο φως το έργο της πυρασφάλειας
21 Ιαν. 2025 - 9:52