Το #Animasyros προωθεί το συριανό καρναβάλι

Η ομάδα του #Animasyros, του αγαπημένου φεστιβάλ που διοργανώνεται ανελλιπώς από το 2008 στη Σύρο, προβάλλοντας το εγχώριο και διεθνές animation και, μέσα από αυτό, τον πολιτισμό και τις ομορφιές της, επιδιώκοντας να ενσωματωθεί ακόμα περισσότερο στον τρόπο ζωής και την κουλτούρα του νησιού, διοργανώνει δράσεις και συμμετέχει σε πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Φέτος, για μία ακόμη χρονιά, η συμβολή του στο συριανό καρναβάλι είναι καθοριστική, αφού, πέρα από τη συμμετοχή του στην καρναβαλική παρέλαση, διοργανώνει πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες καρναβαλικές δράσεις. Ο Βασίλης Καραμητσάνης, πρόεδρος του φεστιβάλ, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, παρουσιάζει τις φετινές εκδηλώσεις της ομάδας και μιλάει για όσα εμπνέουν τo #Animasyros.

“Για την ιστορία , το #Animasyros συμμετείχε για πρώτη φορά στο συριανό καρναβάλι το 2017, μετά από πρόσκληση του Δήμου Σύρου Ερμούπολης. Η αλήθεια είναι πως μας άρεσε πολύ αυτή η εμπειρία κι έτσι αποφασίσαμε να ενταχθούμε σε αυτό οργανικά, αφενός γιατί το καρναβάλι είναι μία στιγμή χαράς για όλους και αφετέρου γιατί ήταν μία ευκαιρία για εμάς ώστε να είμαστε παρόντες και κοντά στον κόσμο της Σύρου, όχι μόνο αυτές τις λίγες μέρες του Σεπτεμβρίου που γίνεται το φεστιβάλ, αλλά σε μία πιο τακτική και συχνή βάση” λέει για την αρχική απόφαση της ομάδας του #Animasyros να συμμετάσχει στο καρναβάλι. “Οι άνθρωποι του #Animasyros έχουμε πάντα ως σκέψη ότι δεν απευθυνόμαστε μόνο στους ανθρώπους που αγαπούν τον κινηματογράφο και το animation αλλά και σε όλους του Συριανούς. Το καρναβάλι ήταν για εμάς μία ευκαιρία ώστε να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας. Στην πορεία βέβαια, εντυπωσιαστήκαμε από το κλίμα του και αποφασίσαμε να συμμετέχουμε κάθε χρόνο”, λέει ο κ. Καραμητσάνης.

Το 2019, τελευταία χρονιά πριν την πανδημία, η ομάδα του #Animasyros συνεργάστηκε με την ομάδα του Syros by night έχοντας ως θέμα τον Anima Σπύρο που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους Συριανούς και όχι μόνο. Τα επόμενα χρόνια, παρά τους περιορισμούς που έφερε η πανδημία, δήλωνε και πάλι σταθερά το παρών, με ψηφιακές δράσεις και εργαστήρια. Φέτος, τρία χρόνια μετά, ήρθε η ώρα να επιστρέψει και διά ζώσης στις καρναβαλικές δράσεις. Συνεργάζεται ξανά με την ομάδα του Στέφανου Μαμίδη, με κύριο θέμα την αρχαία Ελλάδα που θα είναι και η θεματική του #Animasyros 2023 τον Σεπτέμβρη. Η φετινή ομάδα, υπό τον τίτλο “Σούρειος ίππος”, θα συμμετάσχει στις καρναβαλικές παρελάσεις στην Άνω Σύρο στις 25/02 αλλά και στην Ερμούπολη την επόμενη μέρα, τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Νωρίτερα, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, η ομάδα του “Σούρειου ίππου” θα διοργανώσει ένα μεγάλο πάρτι, ανοιχτό στο κοινό, στο πρώην εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Ζησιμάτου. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την ενίσχυση της ομάδας καθώς και σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Σημειώνεται επίσης, πως η ομάδα του #Animasyros ανέλαβε να δημιουργήσει το promo βίντεο για το συριανό καρναβάλι 2023 καθώς επίσης, συμβουλεύει επικουρικά τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης σε επικοινωνιακά θέματα.

Αρχαία προσωπεία

Το #Animasyros συνεργάζεται σταθερά εδώ και χρόνια με το Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α Σύρου-Ερμούπολης και από τις δράσεις τους δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Απόκριες. Όπως θυμάται ο κ. Καραμητσάνης, η πρώτη φορά που βρέθηκε στο καρναβάλι της Σύρου ήταν μετά από πρόσκληση της προηγούμενης δημοτικής αρχής ώστε να διοργανώσουν από κοινού μία δράση στο πλαίσιο ένταξης των ατόμων με αναπηρίες στις εκδηλώσεις του καρναβαλιού: “Ως τότε, επικρατούσε η περιοριστική σκέψη ότι τα άτομα με αναπηρίες δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις καρναβαλικές δράσεις. Λόγω του ότι εμείς, στο #Animasyros συνεργαζόμασταν με άτομα από το Κ.Δ.Α.Π.- Μ.Ε.Α. , μας ζήτησε ο Δήμος να κάνουμε ένα εργαστήριο, κάτι που καθιερώθηκε έκτοτε. Στο πλαίσιο του φετινού συριανού καρναβαλιού "Γεώργιος Σουρής 2023”, διοργανώνουμε το διήμερο εργαστήριο κινουμένων σχεδίων "Αρχαία Προσωπεία" στις 22 & 23 Φεβρουαρίου (9:00- 12:00) στην Πινακοθήκη Κυκλάδων με ελεύθερη είσοδο και θέμα την αρχαία Ελλάδα”.

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο θα δημιουργήσουν μάσκες εμπνευσμένες από την αρχαία Ελλάδα και στη συνέχεια θα δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους με την τεχνική του stop motion animation, η οποία θα ενταχθεί στις φετινές καρναβαλικές εκδηλώσεις του νησιού. Εκπαιδεύτρια του εργαστηρίου θα είναι η Μαρία- Λουκία Μητράκου. Η επιλογή του θέματος φυσικά δεν είναι τυχαία: η ανάγκη των ανθρώπων να μεταμφιεστούν υπάρχει από τα αρχαία χρόνια έως και σήμερα, σε όλους τους πολιτισμούς. Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, η θεματική του φετινού #Animasyros, θα είναι επίσης η αρχαία Ελλάδα.

Ένας θεσμός με μεγάλες προοπτικές για τον τόπο

Απαντώντας στο ερώτημα για το ποιά πιστεύει πως είναι η δυναμική του συριανού καρναβαλιού και πώς μπορεί αυτό να μεγαλώσει και να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο, ο κ. Καραμητσάνης εξηγεί: “Στη Σύρο έχουμε υιοθετήσει το καρναβάλι δυτικού τύπου, παρεμφερές με αυτό των Πατρών, σε μικρότερη κλίμακα βέβαια. Αν και ο δρόμος της ανάπτυξής του έχει συγκεκριμένες δυνατότητες σε σχέση με τις άλλες μεγάλες πόλεις που διοργανώνουν καρναβάλι, οι δημοτικές αρχές του νησιού, διαχρονικά, έχουν αντιμετωπίσει πολύ σωστά το ζήτημα και έχουν δείξει πολύ καλή προσαρμογή στις συνθήκες. Το καρναβάλι κάθε χρόνο αποκτά μεγαλύτερη ισχύ και πανελλήνια απήχηση, γίνεται πιο δομημένο συνολικά και σιγά σιγά πιστεύω ότι θα αρχίσουν να έρχονται καρναβαλιστές από όλη την Ελλάδα, χωρίς να έχουν υποχρεωτικά κάποια σχέση με τη Σύρο”. Ολοκληρώνοντας, ο κ. Καραμητσάνης, αναφέρει επίσης πως το καρναβάλι είναι ένα σημαντικό εργαλείο προβολής του νησιού, μέσω του οποίου αποδεικνύεται πως η Σύρος είναι ένας τόπος που αξίζει να επισκεφθείς κάθε εποχή του χρόνου και εκφράζει την προσδοκία του να είναι αθρόα η συμμετοχή του κόσμου στη φετινή διοργάνωση. “Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε τα μέγιστα”, καταλήγει χαρακτηριστικά..