Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου

  • Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου, 2023 - 06:16

Η δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών, παρασύρει σιγά σιγά τους Συριανούς σε κλίμα χαράς και γιορτής, ανεβάζοντας την ένταση και το κέφι, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Μετά την Τσικνοπέμπτη που, με σύμμαχο τον καλό καιρό, ο κόσμος γέμισε τους δρόμους και τα μαγαζιά εστίασης αλλά και τα Συριανοιδώματα που έφεραν χρώμα και ζωντάνια χθες το βράδυ στην πλατεία Μιαούλη, οι εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου υπόσχονται να διατηρήσουν την καρναβαλική θετική διάθεση και να προσφέρουν στιγμές ξεγνοιασιάς στους συμμετέχοντες.

Σήμερα, Παρασκευή στις 15.00, στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου, η διοργανώτρια ομάδα του φετινού Κυνηγιού Συριανού Λουκουμιού “Λουκουμόσκονη” θα παραδώσει τις απαντήσεις των γρίφων στους αρχηγούς των ομάδων που συμμετείχαν στην έναρξη και θα δώσεις οδηγίες για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να βρουν τη λύση του μυστηρίου.

Αύριο, Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 11.00, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, θα διεξαχθεί η δεύτερη δοκιμασία του διαγωνισμού, «Ανακαλύπτοντας τη μυστική συνταγή» Η απάντηση για το ποιος σκότωσε τελικά τον κ.Κουρσίδη, θα δοθεί το απόγευμα στις 19.00, στην τελετή βράβευσης και λήξης, ενώ θα ακολουθήσει ένα ξέφρενο πάρτι.

Οι δράσεις διοργανώνονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου- Ερμούπολη, Συριανό Καρναβάλι "Γεώργιος Σουρής"

"Πόσοι είμαστε τελικά, τι είναι αυτό που ψάχνουμε και ποιος είναι ο πιο αληθινός κλόουν;” Το πρωί του Σαββάτου, από τις 10.30, στον πεζόδρομο της Πρωτοπαπαδάκη (διασταύρωση με Θυμάτων Σπερχειού) το εφηβικό τμήμα του Κέντρου Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί προσκαλεί όλους στη χοροθεατρική παράσταση “Ζητείται κλόουν για το τσίρκο μας” βασισμένη σε χορογραφία της Κωνσταντίνας Θανασούλη.

Το Σάββατο 18/02 και ώρα 17.30, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, θα γίνει η παρουσίαση των καρναβαλικών στολών που όλοι περιμένουν με αγωνία. Οι καρναβαλικές ομάδες συναντιούνται όλες μαζί για πρώτη φορά και παρουσιάζουν το θέμα της ομάδας τους και τις ευφάνταστες στολές τους. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από μουσική, χορό και δρώμενα και διοργανώνεται στο πλαίσιο του Συριανού Καρναβαλιού "Γεώργιος Σουρής".

Αν και δεν συμπεριλαμβάνεται στις αμιγώς αποκριάτικες εκδηλώσεις, παρόλα αυτά, η 32η Γιορτή Κρασιού που διοργανώνει ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλησσά, αποτελεί μία ακόμα εορταστική εκδήλωση για το Σαββατοκύριακο που έρχεται.

Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο διασκέδασης Ζωζεφίνα του Γαλησσά, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 20.00, με τιμή εισόδου (που θα περιλαμβάνει πλήρες γεύμα) 18€ και για παιδιά 10€ . Στην εκδήλωση θα διαγωνιστούν τα φετινά τοπικά κρασιά των παραγωγών του Γαλησσά και του Δανακού και θα βραβευτούν τα κορυφαία εξ αυτών.

Την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί στην Ποσειδωνία, θα πραγματοποιηθεί το εργαστήρι κατασκευής «Στεφανωτού». Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών» προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να μάθει πως κατασκευάζεται ο στεφανωτός χαρταετός στην έπαυληο στεφανωτός χαρταετός στην Έπαυλη Τσιροπινά. Λίγο πριν την Καθαρά Δευτέρα, όπου το έθιμο επιτάσσει το πέταγμα του παραδοσιακού χαρταετού ο Μάρκος Πρίντεζης (Ανάποδος) και ο Αντώνης Ορφανός παρουσιάζουν τον τρόπο κατασκευής του.

Την Κυριακή, στις 14.00 , ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων που βρίσκει πάντα τρόπο να συγκεντρώνει τα μέλη του και να τους προσφέρει όμορφες και αξέχαστες στιγμές, διοργανώνει την αποκριάτικη χοροεσπερίδα του στο Splash on The Beach, στην παραλία Γαλησσά, με τιμή συμμετοχής ανά άτομο 17€. Τηλέφωνα επικοινωνίας για κράτηση θέσης: 6936075576 / 6974430774.

Λίγο αργότερα την Κυριακή, στις 19.30, στο θέατρο Απόλλων, το Άρωμα Παράδοσης παρουσιάζει εκδήλωση με χορούς και έθιμα της Αποκριάς με την υπογραφή του Νίκου Σολάρη και των χορευτικών του ομάδων. Η εκδήλωση έχει ελεύθερη είσοδο και διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης, Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» 2023

Σημειώνεται πως όλες οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Λαζαρέττων που είχαν προγραμματιστεί για το Σάββατο 18/02 και την Κυριακή 19/02 (παιδικό πάρτυ, παράσταση Καραγκιόζη, Disco Party) αναβάλλονται λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας μέλους του Συλλόγου, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε.

Οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν την επόμενη και τελευταία εβδομάδα των Αποκριών, με τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, τους συλλόγους, τους φορείς καθώς και τους απλούς κατοίκους του νησιού, να βάζουν τα δυνατά τους για να επαναφέρουν το εορταστικό και πανηγυρικό κλίμα που επικρατούσε τέτοιες μέρες στο νησί πριν τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας.