Της Μαρίας Ρώτα

“Είναι μια γιορτή για την Σαντορίνη η προσφορά αίματος των ανθρώπων”

  • Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου, 2023 - 06:22

Είναι λόγια αιμοδότη της Σαντορίνης: “ Αξίζει όλη η Ελλάδα να φροντίσει να μοιάζει της Σαντορίνης και να μπορούν οι άνθρωποι να προσφέρουν το αίμα τους σε όσους έχουν ανάγκη. Εύχομαι όλη η Ελλάδα, με ιδιαίτερη εκτίμηση να αποφασίσει και να θελήσει να θριαμβεύσει με μία προσφορά αίματος σε όσους έχουν ανάγκη να ξεφύγουν από τον θάνατο!” Είναι λόγια του ιδιαίτερα αξιόλογου Γιατρού κ. Γεωργίου Βαρκαράκη. Ήταν για πολλά χρόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ), ως πρώην διευθυντής και παθολόγος. Εκεί στο Ηράκλειο είχε φροντίσει με άριστο τρόπο τις αιμοληψίες από τους ανθρώπους. Ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα. Στην φετινή χρονιά, στις 9 και 10 Φεβρουαρίου ανέλαβε την εθελοντική αιμοδοσία που πρόσφεραν, όπως πάντα, οι κάτοικοι της Σαντορίνης. Παρουσιάστηκαν 429 άνθρωποι που θέλησαν να προσφέρουν το αίμα τους. Η ευχαριστία ήταν μεγάλη προς όλους όσους επιθυμούσαν να βοηθήσουν με το αίμα τους τη ζωή των ανθρώπων που είχαν ανάγκη. Δεν έγιναν αποδεχτεί 40 άνθρωποι και παρέδωσαν το αίμα τους 389 αιμοδότες, τους οποίους ευχαρίστησαν όσοι τους συνάντησαν. Παρά το γεγονός ότι αυτά τα τελευταία δύο χρόνια ο κάθε άνθρωπος φροντίζει να είναι μακριά από άλλους ανθρώπους... φοβούμενος μην τον πλησιάσει ο κορωνοϊός, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που εκτιμούν και σέβονται την ανάγκη του κάθε ασθενή που χρειάζεται το αίμα.

Η Αιμοδοσία είναι αναγκαία και πολύτιμη για τον άνθρωπο

Ένας γιατρός, καθηγητής Παθολογίας – Αιματολογίας, είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον τρόπο που θα μπορούσαν οι ειδικοί να παρακαλέσουν και να ζητήσουν από τους καλούς και υγιείς ανθρώπους να προσφέρουν λίγο από το αίμα τους όταν έχει ανάγκη ο ασθενής. Και είχε πει: “...όσες επιτυχίες κι αν έχουν οι γιατροί δεν θα ήταν χρήσιμες χωρίς την προσφορά των ανώνυμων εθελοντών αιμοδοτών...” Υπάρχει πάντα αγώνας και αγωνία για επάρκεια αίματος. Και αναφέρει ο καθηγητής:

- Αίμα, το αναντικατάστατο μέχρι σήμερα από την επιστήμη και την τεχνολογία.

- Αίμα, είναι το ζωοποιόν για όσους το έχουν υγιές και ακόμη περισσότερο για όσους το έχουν ανάγκη.

- Αίμα, το λυτρωτικόν που εξαγνίζει, κάνοντας καθαρές τις συνειδήσεις των τυχερών που μπορούν να το προσφέρουν.

- Αίμα, το υπέρ των ασθενών εκχυνόμενον, εις βοήθειαν των γιατρών, για παροχή υγείας στους πάσχοντες.

Κάθε φορά που τα σταθερά και πεπειραμένα χέρια του γιατρού ή της νοσηλεύτριας, κεντούν τη φλέβα μας, για να τρέξει το αίμα μας στον ασκό κι από κει στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπό μας τον βοηθάμε να σωθεί. Μικροί θεοί πλασμένοι κατ’ εικόνα και ομοίωσιν ΕΚΕΙΝΟΥ, προσφέροντας αίμα, δίνουμε ζωή στον άρρωστο και βοηθάμε τους γιατρούς να θανατώσουν... τον θάνατο!!! Ο κάθε άνθρωπος έχει μέσα του έναν ποταμό ζωής! Αυτό το ποτάμι είναι το αίμα μας...!”

Πολύτιμο το αίμα για τον άνθρωπο

“Πολύτιμο το αίμα, αυτός ο “χυμός” του σώματος, ήταν τα λόγια του πατέρα της Ιατρικής... του αρχαίου Ιπποκράτη”. Είναι αυτός ο πολύτιμος “χυμός” που σώζει ζωές. Θαυμάζεται και εκτιμάται βαθύτατα η μεγάλη και άριστη προσφορά των αιμοδοτών. Είναι στ’ αλήθεια μια ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων, με σπάνιο αίσθημα αλληλεγγύης προς τον άλλον άνθρωπο και μάλιστα, με πλήρη αφιλοκέρδεια, αφού ποτέ δεν θα μάθουν ποιος ασθενής “υποδέχθηκε” το αίμα τους, για να γίνει η ζωή τους, και ποτέ δεν θα ακούσουν ένα ευχαριστώ από τον άνθρωπο που βοήθησε να σωθεί η ζωή του”. Είναι λόγια μίας ομάδας ανθρώπων που θέλησαν να ευχαριστούν θερμά, από καρδιάς, για την προσφορά του αίματός των, που βοήθησε να σωθεί η ζωή τόσων ανθρώπων. Ευχαριστούν θερμά, έστω κι αν δεν τους γνώρισαν ποτέ. Είπαν οι κάτοικοι της Σαντορίνης. Ιδιαίτερα ευχαριστούν το κλιμάκιο της αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) του οποίου επικεφαλής ήταν, (όπως αναφέραμε στην αρχή) ο πρώην διευθυντής παθολόγος του νοσοκομείου κ. Γιώργος Βαρκαράκης που διενήργησε τις αιμοληψίες άψογα χωρίς κανένα πρόβλημα. Όλοι οι Έλληνες, που γνωρίζουν, ευχαριστούν θερμά τους κατοίκους της Σαντορίνης που ευχαρίστως βοηθούν και θέλουν να προσφέρουν το αίμα τους, και μάλιστα, χωρίς να γνωρίζουν τον άνθρωπο που θα σώσουν την ζωή του. Θερμά συγχαρητήρια στους εθελοντές αιμοδότες της Σαντορίνης!

Ετικέτες: