Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης για τη μη συμμετοχή χορευτικών ομάδων από άλλες περιοχές της Ελλάδας

Κορύφωση Συριανού καρναβαλιού και εξωστρέφεια

Επιστρέφει η μεγάλη αποκριάτικη γιορτή στο νησί μετά από τρία χρόνια πανδημίας

Σε αποκριάτικο “τέμπο” θα κινηθεί η Σύρος - μετά από τρία χρόνια παύσης λόγω πανδημίας -, το επόμενο διήμερο, οπότε και κορυφώνεται το Καρναβάλι στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με τις δύο μεγάλες παρελάσεις των συμμετεχόντων σε Άνω Σύρο και Ερμούπολη.

Μετά από δύο έτη αυστηρών περιορισμών λόγω έξαρσης της Covid-19, η Σύρος επιστρέφει δυναμικά με 12 ομάδες, τα μέλη των οποίων θα χαρίσουν άφθονο χαμόγελο, κέφι και ρυθμό.

Ωστόσο, η κορύφωση του Συριανού καρναβαλιού “Γεώργιος Σουρής” τη φετινή χρονιά δεν θα συνοδευθεί από την παρουσία χορευτικών ομάδων από άλλες περιοχές στο νησί, καθώς ο όποιος προγραμματισμός ανατράπηκε.

Επί του θέματος, έκανε ερώτηση το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Θωμαή Μενδρινού στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναδεικνύοντας εμμέσως την ανάγκη, το Συριανό καρναβάλι “Γεώργιος Σουρής” να διατηρήσει, αλλά και να αναπτύξει ακόμη περισσότερο την εξωστρέφεια που είχε “κερδίσει” τα προηγούμενα χρόνια.

Σε σαφείς απαντήσεις προέβη η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, η οποία εξήγησε πως αν και επρόκειτο να υπάρξουν φέτος ορισμένες συμμετοχές, ωστόσο, δυστυχώς, τελικά αυτό δεν θα γίνει. Πάντως, τόνισε πως η “επιστροφή” του Συριανού καρναβαλιού πραγματοποιείται με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων από το νησί.

Θ. Μενδρινού: “Απώλεια” η απουσία χορευτικών ομάδων

Ειδικότερα, το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Θωμαή Μενδρινού ζήτησε να πληροφορηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τη μη παρουσία φέτος, ξένων χορευτικών ομάδων. Μάλιστα, η ίδια υπενθύμισε τα βήματα που είχαν κατακτηθεί τα περασμένα χρόνια, σε μία προσπάθεια εξωστρέφειας της Σύρου κατά την καρναβαλική περίοδο.

“Όλοι γνωρίζουμε ότι στο Συριανό καρναβάλι “Γεώργιος Σουρής” έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να μην αποτελεί μόνον θεσμό, αλλά ουσιαστικά να είναι μία αγαπημένη συνήθεια που προσελκύει αρκετό κόσμο, κάθε χρόνο. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι τις προηγούμενες χρονιές είχαμε συμμετοχή ομάδων από τη Θεσσαλονίκη, από την Εύβοια, από το Μεσολόγγι, την Τήνο, μέχρι και από τη Γαλλία είχαμε καταφέρει να έχουμε ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει και είχαν συμμετάσχει. Το ερώτημα είναι πόσες ομάδες έχουμε φέτος, οι οποίες είναι εκτός Σύρου και θα συμμετάσχουν στο Συριανό καρναβάλι;”, ανέφερε χαρακτηριστικά, ευχόμενη τέλος, “να διεξαχθεί χωρίς κανένα πρόβλημα”.

Αλ. Λεονταρίτη: Αυξημένος αριθμός συμμετεχόντων

Από την πλευρά της, η αρμόδια αντιδήμαρχος έδωσε απάντηση, τονίζοντας πως η Δημοτική Αρχή επιδίωξε το καλύτερο, ωστόσο υπήρξαν ανατροπές.

“Φέτος έχουμε συμμετοχή 12 ομάδων στο Καρναβάλι. Όμως ο αριθμός των συμμετεχόντων στις καρναβαλικές ομάδες είναι σχεδόν ο ίδιος, για να μην πω ότι μπορεί να ξεπερνά και τον αριθμό των συμμετεχόντων στο Καρναβάλι του 2020.

Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες γνωρίζαμε γιατί τα είχαμε έτοιμα και όλα κανονίσει, ότι γνωστός επιχειρηματίας θα έφερνε στη Σύρο από διάφορους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Ελλάδας και κυρίως από τη βόρεια Ελλάδα, χορευτικές ομάδες, τις οποίες μάλιστα είχαμε “περάσει” και μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο με τις αποκριάτικες δράσεις. Αυτές θα παρουσιάζονταν μετά το πέρας της καρναβαλικής παρέλασης στην Ερμούπολη και θα είχαμε τους χορούς των Πολιτιστικών Συλλόγων”, σημείωσε η κ. Λεονταρίτη.

Δυστυχώς, όπως πρόσθεσε παρακάτω, “λάβαμε ένα mail αυτές τις ημέρες ότι αυτοί οι Σύλλογοι για κάποιους λόγους δεν θα μετακινηθούν, οπότε δεν θα έχουμε τη συμμετοχή τους. Και βέβαια παλαιότερα ήταν και από την Τήνο που ερχόντουσαν και φέτος δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να έρθουν”.

Σύμφωνα με την δική της εκτίμηση, αυτή η κατάσταση προκύπτει λογικά μετά από τρία χρόνια πανδημίας, καθώς οι διοργανώσεις προσπαθούν να ανακάμψουν.

“Τα πράγματα είναι λίγο… Ίσως είναι ένα νέο ξεκίνημα. Είναι όμως αρκετά ικανοποιητικός ο αριθμός των συμμετεχόντων στο δικό μας Συριανό καρναβάλι. Από φοιτητές, από ανθρώπους οι οποίοι χρόνια συμμετέχουν σε αυτές τις δράσεις”.

Στα παραπάνω, πρόσθεσε μάλιστα πως θετικό αποτύπωμα άφησε και το “Κυνήγι του κρυμμένου λουκουμιού”. “Να μην ξεχάσω να πω ότι το κυνήγι του λουκουμιού είχε 323 συμμετέχοντες για πρώτη φορά. Δεν είχε ξαναγίνει αυτό. Σιγά σιγά. Είναι ένα νέο ξεκίνημα αμέσως μετά τα 3 χρόνια αυτά της στασιμότητας λόγω των γνωστών υγειονομικών συνθηκών” σχολίασε, κλείνοντας το θέμα.

Πρόγραμμα διημέρου

Ακολουθεί το πρόγραμμα του Καρναβαλιού για το επόμενο διήμερο.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου: Ζεϊμπέκια και Καρναβαλική Παρέλαση στην Άνω Σύρο. “Το Συριανό Καρναβάλι “Γεώργιος Σουρής” παρουσιάζει τα ζεϊμπέκια, έναν πολεμικό χορό μεταξύ μαυροφορεμένων ανδρών με θέμα την απαγωγή της νύφης (αρχιχανούμισσας), της γυναίκας του πρώτου καπετάνιου. Σύμφωνα με την παράδοση, το έθιμο το έφεραν Έλληνες πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και το παρουσίαζαν την τελευταία Κυριακή των Αποκριών. Θα ακολουθήσει η πρώτη παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων, για να ξεκινήσει το ξεφάντωμα στα μεσαιωνικά σοκάκια της Άνω Σύρου”. Ώρα 19:00, Ζεϊμπέκια στην πλατεία Μ. Βαμβακάρη. Καρναβαλική παρέλαση στον μεσαιωνικό οικισμό, ώρα: 20:00, στην Καμάρα. Διοργάνωση Ζεϊμπεκιών: Παραδοσιακό Εργαστήρι Σύρου «Άρωμα Παράδοσης».

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου: Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση και τελετή λήξης του Συριανού Καρναβαλιού στην Ερμούπολη. “Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, οι καρναβαλικές ομάδες με τα άρματα και τις κατασκευές τους, θα διασχίσουν το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης σε μία εντυπωσιακή παρέλαση χρωμάτων, φαντασίας, έμπνευσης και δημιουργίας που θα μεταμορφώσει το τοπίο και θα προσφέρει σε κατοίκους του νησιού και επισκέπτες μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Με το πέρας της παρέλασης στην πλατεία Μιαούλη θ’ ακολουθήσει πάρτι στο κέντρο της Ερμούπολης”. Παραλία και πλατεία Μιαούλη, ώρα: 17:00.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 και από ώρα 18:00 μέχρι και το πέρας των εκδηλώσεων ώρα 22:00, απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία: i) σε τμήμα της οδού “Εθνικής Αντιστάσεως” και συγκεκριμένα από το ύψος του Γηπέδου Άνω Σύρου μέχρι και την είσοδο της “Καμάρας” στον οικισμό της Άνω Σύρου και ii) σε τμήμα της οδού “3ης Σεπτεμβρίου” και συγκεκριμένα από την είσοδο της “Καμάρας” μέχρι την Απάνω Μεριά για απόσταση εκατό (100) μέτρων (εκτός των οχημάτων των κατοίκων της Απάνω Μεριάς).

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 16:00 μέχρι και το πέρας των εκδηλώσεων, απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων: α. στις οδούς Γ. Γουλανδρή, Παναγούλη, Ελ. Βενιζέλου, Γ. Γεννηματά, Μ. Μερκούρη και Ι. Βαρδάκα, Χίου, Λεωτσάκου, Κ. Καραμανλή (εκτός των οχημάτων που θα αφιχθούν με το πλοίο), β. στην οδό Σταματίου Πρωίου έως την διασταύρωση με την οδό Κέας, γ. στην παραλιακή οδό «Ακτή Στρατάρχου Παπάγου», «Ακτή Εθνικής Αντιστάσεως» και «Ακτή Πέτρου Ράλλη», από το ύψος της Πυροσβεστικής μέχρι και την πλατεία Κανάρη.

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 και από ώρα 16:00 μέχρι κα το πέρας της καρναβαλικής παρέλασης επιτρέπεται η προσωρινή στάθμευση των Ε.Δ.Χ. οχημάτων των ταξί, εντός του περίφρακτου χώρου του επιβατικού λιμένα Ερμούπολης, στη θέση έναντι του πρώην κτιρίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Από το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 έως και το πέρας της εκδήλωσηςαπαγορεύεται η στάθμευση οχημάτων στις οδούς Κων/νου Καραμανλή, Λεωτσάκου, Χίου, Μελίνας Μερκούρη, Γ. Γεννηματά, Ε. Μπαρμπέτα και Γ.Γουλανδρή.