Βραδιά Plasticoποίησης: Open Mic Poetry Night

To Σάββατο 18 Μαρτίου στις 20:00, το Plastico Gallery φιλοξενεί μία βραδιά ποίησης, ανοιχτή στο κοινό και καλεί όποιον επιθυμεί, να προσκομίσει ή/και να απαγγείλει ένα ποίημα ή απλώς να παραβρεθεί για να παρακολουθήσει μία ξεχωριστή βραδιά. Την εκδήλωση, η οποία λαμβάνει χώρα στο Plastico Gallery για τρίτη φορά, με τις προηγούμενες δύο να έχουν πραγματοποιηθεί πριν την καραντίνα, οργανώνει και συντονίζει η συγγραφέας, μεταφράστρια και εκπαιδευτικός Χαρά Γιαννακοπούλου. Συμμετοχή μπορεί να δηλώσει όποιος επιθυμεί, είτε απευθυνόμενος στο Plastico, είτε στην ίδια τη συγγραφέα, ενώ η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους. Παράλληλα, στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και δύο πολύ δυνατές ποιητικές φωνές της Σύρου, η Πηνελόπη Τριάντου και η Έμμυ Μπαξοπούλου.

Μία ευκαιρία έκφρασης και δημιουργίας

Όπως αναφέρει, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, η Χαρά Γιαννακοπούλου, στις προηγούμενες διοργανώσεις, η συμμετοχή και η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη, δημιουργώντας μία πολύ δυνατή ατμόσφαιρα. “Τώρα πλέον που μπορούμε πάλι να συγχρωτιστούμε και να κάνουμε όμορφα πράγματα μαζί αποφασίσαμε να επαναλάβουμε αυτήν τη βραδιά. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να έρθουν κοντά, ιδίως σε χώρους στους οποίους νιώθουν ότι μπορούν να εκφραστούν. Το εντυπωσιακό, όπως διαπίστωσα από τις προηγούμενες φορές, ήταν ότι η πλειοψηφία των ποιημάτων που απήγγειλαν οι συμμετέχοντες ήταν ποιήματα γραμμένα από τους ίδιους ή από φίλους τους και όχι ποιητών που έχουν ήδη εκδοθεί και είναι γνωστοί. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει η ανάγκη να μοιραστούμε κάποιες σκέψεις μας με ένα, κατά κάποιον τρόπο, ασφαλές κοινό όπως είναι το κοινό της Σύρου”.

Η αφορμή για την εκδήλωση, όπως διευκρινίζει η συγγραφέας, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου: “Εμείς γενικά στο Plastico θέλουμε να λέμε ότι είναι μήνας ποίησης. Η βραδιά θα είναι αφιερωμένη σε κείμενα τα οποία ακούν στον χαρακτηρισμό ποίηση και όχι σε πεζά. Δεν αποκλείουμε βέβαια τον όρο πεζοποίηση, κάτι στο οποίο έχουν διακριθεί ποιητές όπως ο Καβάφης και ο Λειβαδίτης, που τα έργα τους έχουν μεν χαρακτηριστικά πεζού λόγου αλλά και μία ανατροπή στη δομή τους που τα κάνει να είναι περισσότερο ποιητικά παρά πεζά.”.

 

Βραδιές αληθινού ανθρώπινου συναισθήματος

“Το καλό με αυτές τις βραδιές είναι ότι μπορείς να έρθεις να παρακολουθήσεις και να ακούσεις τους άλλους και αν ξαφνικά νιώσεις ότι θέλεις να πεις κάτι δικό σου, μπορείς να ανέβεις και να το πεις. Η ποίηση είναι μία πολύ προσωπική διαδικασία και στη δημιουργία της και στην απόλαυση της. Σπάνια θα διαβάσουμε ποίηση μαζί με παρέα. Παρατήρησα όμως, από την εμπειρία μου σε ανάλογες διοργανώσεις, ότι πάντα υπάρχει ένα ποίημα στο τσεπάκι του κάθε συμμετέχοντα. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει η πρότερη ανάγκη μοιράσματος η οποία αποτελεί μία πολύ ωραία πρόκληση για τις αισθήσεις και για την επικοινωνία με τους άλλους” αναφέρει η συγγραφέας και συμπληρώνει σχετικά με τη συστολή με την οποία αντιμετωπίζει πολύς κόσμος την τέχνη της ποίησης καθώς και την έκθεση σε κοινό: “Στη Σύρο είναι γεγονός ότι λίγο πολύ όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και όσοι θα έρθουν να ‘εκτεθούν’ με αυτόν τον τρόπο, κάπως κάπου έχουν συναντηθεί και γνωρίζονται. Αυτό προσφέρει μία ασφάλεια η οποία διέπεται από κάποια ψυχραιμία και χιούμορ μαζί. Και γίνεται το ίδιο εύκολο το να γελάσεις με το να επικεντρωθείς σε ένα πιο δύσκολο συναίσθημα όπως είναι ο φόβος και η συγκίνηση. Πάντα έχουμε έναν φόβο ότι η ποίηση είναι ανεβασμένη σε ένα πιο ιδιαίτερο βάθρο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σε αυτές τις βραδιές, κανείς δεν γελοιοποιείται και κανείς δεν γελοιοποιεί την έννοια της ποίησης. Δεν υπάρχει καμία διάθεση κριτικής, λογοκρισίας ή σχολιασμού. Γι’ αυτό υπάρχει και ο συντονισμός ο δικός μου, όπου θα δίνω το βήμα κάθε φορά, ελπίζοντας ότι θα κάνω τους πάντες να νιώσουν πολύ άνετα ώστε να ανέβουν και να μοιραστούν. Πρόκειται για βραδιές καθαρά αληθινού ανθρώπινου συναισθήματος, επικοινωνίας και μοιράσματος. Έτσι και αυτή, θα είναι μία άνετη βραδιά χωρίς επιτήδευση, χωρίς το δέος με το οποίο λανθασμένα αντιμετωπίζουμε κάποιες φορές την ποίηση. Άλλωστε, αυτές οι βραδιές γεννιούνται ακριβώς επειδή σε αυτόν το χώρο, συναντιόμαστε συχνά κάποιοι άνθρωποι, πίνουμε καφέ, ανταλλάσουμε ιδέες και αυτές οι ιδέες γίνονται πράξη, παράσταση, μουσική, ποίηση. Από εκεί ξεκινάει η έμπνευση και εκεί επιστρέφει για να διοχετευτεί μετά και στο υπόλοιπο κοινό”.

Ολοκληρώνοντας, η Χαρά Γιαννακοπούλου δηλώνει ότι την χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι στη Σύρο υπάρχει μεγάλη συμμετοχή σε αυτές τις εκδηλώσεις, κάτι που αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι έχουν και θέλουν κάτι να πουν. “Αυτές οι βραδιές γίνονται ακριβώς επειδή οι άνθρωποι θέλουμε να βρεθούμε σε ένα κοινό περιβάλλον, να μοιραστούμε τις σκέψεις μας και να ανταλλάξουμε απόψεις. Γενικά φαίνεται ότι όσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα, τόσο πεισμώνουμε, τόσο θέλουμε να μοιραζόμαστε και να βγαίνουμε μπροστά για να γινόμαστε καλύτεροι”.