Η Kavilia Cooperativa επιστρέφει δημιουργικά

Έναν νέο κύκλο εργαστηριών, άρχισε πριν λίγες μέρες, η ευφάνταστη και δυναμική ομάδα της Kavilia Cooperativa, σε συνεργασία με σχολικές ομάδες Νηπιαγωγείων και Δημοτικών της Σύρου, που θα λαμβάνουν χώρα στο κηπάριο της Μεταμόρφωσης, καθώς και στις αυλές των σχολείων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που πραγματοποιείται μέσω της Καβίλιας, αφορά σε τέσσερις συναντήσεις με την κάθε ομάδα παιδιών. Στην πρώτη συνάντηση πραγματοποιείται μία αναγνωριστική επίσκεψη - συγκέντρωση στο παρκάκι της Μεταμόρφωσης. Τα παιδιά κάνουν την εκδρομή τους, χρησιμοποιούν τις κατασκευές που υπάρχουν ήδη στον χώρο και εισάγονται στην έννοια του συμμετοχικού σχεδιασμού. Παράλληλα, δοκιμάζουν βασικά εργαλεία εκπαιδευτικής ξυλουργικής φτιάχνοντας απλές συνθέσεις.

Στη δεύτερη συνάντηση, τα μέλη της Kavilia επισκέπτονται τα παιδιά στο σχολείο τους. Εκεί, αρχίζει ένας καταιγισμός σκέψεων, ιδεών και προτάσεων, απαλλαγμένος από πρακτικούς περιορισμούς, για το πώς φαντάζονται ιδανικά, οι ίδιοι οι μαθητές, την αυλή του σχολείου τους. Στη συνέχεια, αυτό το “ομαδικό όνειρο” αποτυπώνεται σε σχέδια και μακέτες, περιλαμβάνοντας στοιχεία που θα προσθέσει το κάθε παιδί καθώς και οι εκπαιδευτικοί. Τέλος, όλοι μαζί συναποφασίζουν το πώς αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να βρει πρακτική εφαρμογή και να γίνει πραγματικότητα μέσω μίας συγκεκριμένης κατασκευής.

Στην τρίτη συνάντηση, η ομάδα επιστρέφει στο παρκάκι της Μεταμόρφωσης, φτιάχνει σχέδια/ μακετάκια από το συγκεκριμένο αντικείμενο/ κατασκευή που έχει προαποφασιστεί ότι θα στολίσει την αυλή τους. Η ομάδα της Καβίλιας προκρίνει ένα από αυτά τα σχέδια, εξηγώντας αναλυτικά στα παιδιά τα κριτήρια επιλογής.
Στην τελευταία συνάντηση, που πραγματοποιείται είτε στο παρκάκι είτε στην αυλή του σχολείου, τα μέλη της ομάδας μαζί με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, κατασκευάζουν όλοι μαζί το τελικό αντικείμενο στις πραγματικές του διαστάσεις.

Στις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για φέτος θα συμμετάσχουν τo 4o δημοτικό σχολείο, το δημοτικό και το νηπιαγωγείο της Άνω Σύρου και το 5ο δημοτικό. Στόχος της ομάδας είναι να συνεχιστούν οι δράσεις και την επόμενη σχολική χρονιά με τη συμμετοχή περισσότερων τμημάτων και σχολείων.

Η ομάδα εκπαιδευτικής χειροτεχνίας της Καβίλιας αποτελείται από τους Λιλιάνα Αρεταίου (εικαστική παιδαγωγός με μεταπτυχιακό στην διαπολιτισμική εκπαίδευση), Αλέκο Κυριανάκη (κοινωνιολόγος, πιστοποιημένος εκπαιδευτής σχολικής χειροτεχνίας University College Apsalon, Δανία) και Θανάση Τσαβδάρη (γεωπόνος, ξυλουργός).

Συμμετοχικός σχεδιασμός

Ο συμμετοχικός ή συνεργατικός σχεδιασμός είναι ένα εργαλείο για τη διαμόρφωση των δημόσιων χώρων – συνθηκών εργασίας, σχεδιασμού προϊόντων, έργων τέχνης, λογισμικού κ.α. – με την άμεση εμπλοκή των πολιτών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας σχεδιασμού αλλά και στις αποφάσεις για τη μετέπειτα χρήση του. Είναι ένα μέσο για να παραμένει ο δημόσιος χώρος της πόλης ένας ζωντανός οργανισμός και όχι ένα στατικό αντικείμενο προς εκμετάλλευση.Ένας τόπος όπου δεν θα αποκλείονται κοινωνικές ομάδες και που θα λειτουργεί ως πεδίο για να αναπτυχθεί η διαφορετικότητα και η κοινωνική αλληλεπίδραση.

Λίγα λόγια για την Καβίλια

Η ΚοινΣΕπ Καβίλια ιδρύθηκε το 2020 με στόχο την προώθηση της αλληλεγγύης στην κοινωνική ζωή της κοινότητας, την προστασία και βελτίωση του φυσικού-οικιστικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση της οικονομικής δημοκρατίας και την ανάδειξη της ανεξάρτητης πολιτιστικής παραγωγής. Ως ομάδα μας ενδιαφέρει η ενεργοποίηση συλλογικών ταυτοτήτων σε τοπικό επίπεδο με κύριο μέσο τη χειροτεχνία και την πρακτική/ βιωματική μάθηση. Συλλογικές ταυτότητες που μπορούν να διασυνδέσουν τοπικές δράσεις με ζητήματα/ θεματικές που υπερβαίνουν το τοπικό και απαιτούν παγκόσμιες λύσεις: κλιματική αλλαγή και προσφυγική κρίση, διαχείριση φυσικών πόρων, παγκόσμια πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης. Τοποθετώντας τη χειροτεχνία/κατασκευή και την πολιτιστική παραγωγή σε έναν συγκεκριμένο φυσικό χώρο, ‘οικειοποιούμαστε’ τον χώρο και συνδέουμε βιωματικά την παραγωγή μέσα σε αυτόν (υλική και άυλη) με τις ανάγκες της ομάδας/ κοινότητας, δημιουργώντας με τρόπο συμπεριληπτικό σημεία φιλόξενα για ανθρώπους, συναισθήματα και ιδέες.

Το έργο της ομάδας στη Σύρο

Τη χρονιά 2021-22, η ομάδα της Καβίλιας πραγματοποίησε στο πλαίσιο του σχεδίου εργασίας Erasmus+ “Through Time and Space” εργαστήρι ξυλουργικής και χειροτεχνίας στο χώρο του 3ο δημοτικού σχολείου για παιδιά Δ’- ΣΤ’ τάξης. Σε 12 περίπου δίωρες συναντήσεις τα παιδιά συνδύασαν την προσωπική έκφραση με την εξοικείωση με το υλικό του ξύλου. Με άξονα μια ιστορία γύρω από την κλιματική αλλαγή και την μετανάστευση τα παιδιά έφτιαξαν ένα μικρό ταινιάκι.

Τη χρονιά 2021- 22, η ομάδα συντόνισε το Σχέδιο Αλληλεγγύης του European Solidarity Corpse στο παρκάκι της Μεταμόρφωσης. Σε συνεργασία με μια ομάδα φοιτητών του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων αλλά και με τη σύμπραξη μιας ομάδας Νηπιαγωγείου και μιας Γ’ τάξης Δημοτικού , σχεδίασε συμμετοχικά και κατασκεύασε στοιχεία ελαφρού αστικού εξοπλισμού στο παρκάκι της Μεταμόρφωσης (παγκάκι, πιγκ πογκ, μπασκετάκι, πολυμορφικό κάθισμα ισορροπίας, σκηνή κουκλοθεάτρου)

Φέτος, η ομάδα συντονίζει ένα Σχέδιο Αλληλεγγύης με μία ομάδα νέων υπό τον τίτλο “Βιβλιοθήκη Εργαλείων για Χρήση στην Κοινότητα” με στόχο κατασκευές συμμετοχικού σχεδιασμού σε διαφορετικά σημεία της Σύρου και σε συνεργασία με φορείς, συλλογικότητες και άτυπες ομάδες.