Μια βόλτα στον χώρο και τον χρόνο της Σαντορίνης

  • Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023 - 06:15

Ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό και τις αρχές της Σαντορίνης, διοργανώνει το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), με κύριο θέμα την παρακολούθηση του ηφαιστείου μέσω νέων τεχνολογιών και αξιοποιώντας ειδικότερα δεδομένα από τους δορυφόρους τού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Απριλίου 2023 και ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Λουκά & Ευάγγελου Μπελλώνια, στα Φηρά.

Οι κύριες ομιλίες της εκδήλωσης θα είναι οι “Καινοτόμες Τεχνολογίες Δορυφορικής Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης” με κύριο ομιλητή τον Μιχαήλ Φουμέλη, Επίκουρο Καθηγητή, Διευθυντή Τομέα Φυσικής και Περιβαλλοντικής Γεωγραφίας, Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ και η “Ενημέρωση για την κατάσταση των ηφαιστείων της Σαντορίνης” με κύριο ομιλητή τον Γιώργο Βουγιουκαλάκη, (Δρ. Ηφαιστειολογίας, ΕΑΓΜΕ και Πρόεδρο του ΙΜΠΗΣ.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης με τίτλο: «Γνωριμία με το Ηφαίστειο, τον συγκάτοικό μας στη Σαντορίνη” και στόχο έχει να ενημερώσει την κοινωνία της Σαντορίνης για την τρέχουσα κατάσταση και εξέλιξη του ηφαιστείου, καθώς και τη σχέση του ηφαιστείου με το φυσικό περιβάλλον και την

κοινωνία του νησιού.

 

Σε συνέχεια της ενημερωτικής εκδήλωσης και σε συνεργασία με τη ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ, την Κυριακή 2 Απριλίου, θα λάβει χώρα μία γεωλογική ξενάγηση/περιήγηση, με θέμα "Ψηλαφώντας τα πετρώματα των ηφαιστείων της Θήρας: Μια βόλτα στο χώρο και το χρόνο του νησιού ". Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί με οδηγούς τους επιστήμονες του ΙΜΠΗΣ και δωρεάν συμμετοχή για το κοινό.

Το πρόγραμμα της περιήγησης την Κυριακή 2 Απριλίου διαμορφώνεται ως εξής:

09:00. Αναχώρηση από τα Φηρά (από την είσοδο του Λυκείου Φηρών), μετακίνηση με λεωφορεία στη νότια Θήρα. Εισαγωγή στη γεωλογική εξέλιξη του χώρου και των ηφαιστείων. Παρατήρηση των πετρωμάτων των πρώτων ηφαιστείων της Θήρας.

10:30. Παρατήρηση των στρωμάτων της έκρηξης της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1613 π.Χ.) στη νότια Θήρα.

12:00. Μετακίνηση στη βόρεια Θήρα. Παρατήρηση των πετρωμάτων των ηφαιστείων της βόρειας Θήρας και των μεγάλων τεκτονικών ρηγμάτων του χώρου.

13:30. Μετακίνηση στην Οία (Αμούδι). Παρατήρηση στρωμάτων τέφρας μεγάλων εκρήξεων και των νεότερων ρευμάτων λάβας της Θήρας.

15:00. Επιστροφή στα Φηρά.

 

Το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης

Το Ι.Μ.Π.Η.Σ. είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1995, του οποίου πρωταρχικός στόχος είναι η συνέχιση της λειτουργίας  του Ηφαιστειολογικού Παρατηρητηρίου και των δικτύων παρακολούθησης του ηφαιστείου τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ (1993-1995).

Ο κύριος στόχος του είναι η προώθηση της ηφαιστειακής έρευνας στο νησί και, πιο συγκεκριμένα, πώς να επιτευχθεί η ακριβέστερη δυνατή αξιολόγηση σχετικά με τα ηφαιστειακά φαινόμενα, καθώς και η αύξηση της πιθανότητας μιας ακριβούς πρόβλεψης τυχόν μελλοντικής ηφαιστειακής έκρηξης.

Το Ινστιτούτο παρέχει στη Σαντορίνη ένα πλήρες σύστημα παρακολούθησης, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη πρόβλεψη μια πιθανής ηφαιστειακής έκρηξης και αναλαμβάνει την ευθύνη να απορρίψει τυχόν ψευδείς δηλώσεις ή φήμες σχετικά με μια αρνητική κατάσταση του ηφαιστείου.

Μεταξύ των ιδρυτικών μελών του, το ΙΜΠΗΣ περιλαμβάνει την πλειοψηφία των Ελλήνων επιστημόνων που συμμετείχαν στο προαναφερθέν πρόγραμμα της Ε.Ε., μέλη των πολιτικών αρχών της Σαντορίνης και μέλη του κοινού που ενδιαφέρονται για τα ηφαιστειακά φαινόμενα της ομάδας της Σαντορίνης. 

 

 

Ετικέτες: