“60 χρόνια από τις ταινίες του Αντώνη Αλμπανόπουλου”

Μία ιδιαίτερη παρουσίαση σχετικά με τον βίο και το καλλιτεχνικό έργο του κινηματογραφιστή Αντώνη Αλμπανόπουλου, θα φιλοξενήσει το Σάββατο 8 Απριλίου στις 21.00, το θέατρο Απόλλων, κατά τη διάρκεια της οποίας θα προβληθούν ολοκληρωμένες οι δύο από τις πέντε συνολικά ταινίες του (“Σύρος, το Δαντελένιο Νησί” και “Ταξίδι στην Όμορφη Σύρα”), αμοντάριστα πλάνα και πλούσιο αδημοσίευτο υλικό από το αρχείο του.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2022 στον θερινό κινηματογράφο Παλλάς, στο πλαίσιο του Syros International Film Festival, όπου η μεγάλη προσέλευση, ανάγκασε αρκετό κόσμο να μείνει εκτός του κινηματογράφου και να μην καταφέρει να παρακολουθήσει την εκδήλωση, ενώ ο περιορισμένος χρόνος δεν άφησε περιθώρια ώστε να γίνει μία ολοκληρωμένη παρουσίαση και προβολή.

Ένας “εραστής” της κινηματογραφικής τέχνης

Ο Α. Αλμπανόπουλος (1928-2019) εργάστηκε στους κινηματογράφους πέντε δεκαετίες. Τη δεκαετία του '60 γύρισε με επαγγελματικό εξοπλισμό, πέντε ταινίες μικρού μήκους: τρεις για τη Σύρο και άλλες δύο για την Τήνο και την Πάρο. Προβλήθηκαν όλες στους κινηματογράφους της εποχής, ενώ μία από αυτές, επιλέχθηκε για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που έκανε τότε τα πρώτα του βήματα.

Ο γιος του κινηματογραφιστή, Νίκος Αλμπανόπουλος, μιλάει στην “Κοινή Γνώμη” για την απόφασή του να επαναλάβει την εκδήλωση, δίνοντας τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν όσοι δεν είχαν ως τώρα την ευκαιρία. “Έχω ετοιμάσει μία εκτεταμένη παρουσίαση, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα βιογραφικά και τεχνικά στοιχεία σχετικά με την επαγγελματική ενασχόληση του πατέρα μου με τον κινηματογράφο. Πέρα από τις δύο ταινίες, θα προβληθούν εικόνες και αποσπάσματα από τις υπόλοιπες τρεις, καθώς και αμοντάριστα πλάνα που δεν χρησιμοποιήθηκαν. Η παρουσίαση θα διαρκέσει 30 λεπτά, δίνοντας την πραγματική εικόνα του κινηματογραφιστή Αλμπανόπουλου”.

Οι ταινίες παρουσιάζουν τη Σύρο σαν τουριστικό προορισμό και δημιουργήθηκαν με στόχο να προσελκύσουν επισκέπτες. Έτσι, ο θεατής παρακολουθεί το νησί και τους ανθρώπους μίας εποχής που σε τίποτα δεν θυμίζει το σήμερα και που, χωρίς το έργο που άφησε πίσω του ο Α. Αλμπανόπουλος, θα πέρναγε οριστικά στη λήθη. “Ήθελε να κάνει κάτι που να είναι ‘μεγάλο’. Δεν γυρνούσε ερασιτεχνικά φιλμ, έκανε επαγγελματική δουλειά, κάτι που τότε δεν γινόταν εύκολα ούτε στην Αθήνα, πόσο μάλλον στην επαρχία. Εκείνη την εποχή, εκτός από τα μεγάλα στούντιο της Φίνος Φιλμ και Ανζερβός, δεν υπήρχαν άλλες 35άρες μηχανές λήψης στην Ελλάδα. Είναι εντυπωσιακό ότι έκανε κάτι τόσο πρωτοποριακό για την εποχή του. Ήταν ένα παιδί από την επαρχία που ήταν ερωτευμένο με το σινεμά, σπούδασε την τέχνη του κινηματογράφου και προσπαθούσε να την υπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό κατάφερε να το κάνει επαγγελματικά μόλις για πέντε χρόνια, μέχρι που αναγκάστηκε να σταματήσει”. Παρόλα αυτά, όπως συμπληρώνει ο Νίκος Αλμπανόπουλος, μέχρι και τα 90 του χρόνια δεν έπαψε ποτέ να αγαπά και να ασχολείται με την τέχνη του, ενώ κάθε φορά που έβλεπε τις δημιουργίες του, τον κυρίευε η συγκίνηση. Μέχρι και το 1988, τις παρουσίαζε κάθε χρόνο στον κινηματογράφο “Δροσιά” ενώ, τη δεκαετία του ‘90, διοργάνωνε δωρεάν προβολές στο Πνευματικό Κέντρο, χρησιμοποιώντας τη δική του μηχανή προβολής. Το 2001 ψηφιοποίησε μόνος του τις ταινίες του και χάρισε εκατοντάδες κόπιες ενώ, λίγα χρόνια αργότερα, παρέδωσε στον γιο του τα αμοντάριστα πλάνα για να τα ψηφιοποιήσει, δίνοντάς του αναλυτικές πληροφορίες για το περιεχόμενό τους και γραπτές οδηγίες για το πώς θα τα αξιοποιήσει, ώστε να τα δει ο κόσμος, επιθυμία του που θα γίνει πραγματικότητα, το Σάββατο το βράδυ, στο θέατρο Απόλλων.

 

Νοσταλγία μνήμης

Της προβολής των δύο ταινιών, θα προηγηθεί παρουσίαση για το πώς γυρίστηκαν οι ταινίες, βασισμένη στο πλούσιο αρχειακό υλικό που άφησε πίσω του ο Αντώνης Αλμπανόπουλος, προσφέροντας μία «γεύση» της καθημερινής ζωής της Σύρου, την δεκαετία του '60. Πιο αναλυτικά, η παρουσίαση θα περιλαμβάνει στοιχεία και πληροφορίες για την πρώτη επαφή του Α.Αλμπανόπουλου με το μαγικό κόσμο του κινηματογράφου, τις σπουδές του στον κινηματογράφο, τη δημιουργία της ΑΛΚΑ Φιλμ, την προμήθεια εξοπλισμού, τη συγγραφή των σεναρίων,τη μουσική και τους μουσικούς που συμπεριλήφθηκαν στις ταινίες, την προσπάθειά του να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους σε κάθε κυκλαδονήσι, το κόστος και τα έσοδα αλλά και το πώς υποστηρίχθηκε οικονομικά η παραγωγή, τους ανθρώπους που τον βοήθησαν, αφηγήσεις του ίδιου του Αντώνη Αλμπανόπουλου για τη σχέση του με τον κινηματογράφο, μνήμες των ανθρώπων που έζησαν από κοντά τον «κινηματογραφιστή» Αλμπανόπουλο, το άνοιγμα του κινηματογράφου «Δροσιά» το 1967, την άνοδο και την πτώση των κινηματογράφων της Σύρου κ.α.

Οι ταινίες

“Σύρος, το Δαντελένιο Νησί” (1963, Α/Μ): Παραγωγή, ΑΛΚΑ φιλμ. Σκηνοθεσία - αφήγηση, Αντώνης Αλμπανόπουλος. Ακούγονται τα τραγούδια: «Φραγκοσυριανή» του Μάρκου Βαμβακάρη, από το συγκρότημα Βαλσαμάκη με τη φωνή του Κυριάκου Μαυρή. Και, «Το τραγούδι της Σύρου», σε μουσική Λάκη Κυριακίδη και στίχους Αντώνη Αλμπανόπουλου. Τραγουδούν, Κυριάκος Μαυρής και Νίκος Κωβαίος. Διευθυντής ορχήστρας, Φραγκίσκος Βαρθαλίτης. Σενάριο Αντώνης Αλμπανόπουλος - επιμέλεια κειμένου Κώστας Κριτσίνης, διάρκεια 12'.

“Ταξίδι στην Όμορφη Σύρα” (1964, έγχρωμο): Παραγωγή, ΑΛΚΑ Φιλμ. Σκηνοθεσία - φωτογραφία - σενάριο, Αντώνης Αλμπανόπουλος. Αφήγηση, Τάκης Μαντάς. Εκτύπωση, στούντιο Ωμέγα - Π. Λαδάς, διάρκεια 9'.

Διάρκεια εκδήλωσης : 60 λεπτά

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση του Συλλόγου Παροχής Φροντίδας και Κατ' Οίκον Νοσηλείας Σύρου.

Τα εισιτήρια διατίθενται από το ταμείο του Θεάτρου και την ιστοσελίδα ticketservices.gr