Έκθεση φωτογραφίας των Εκπαιδευτηρίων ΔΕΛΑΣΑΛ και του ΕΠΑΛ Σύρου

Μάγεψαν με τον φωτογραφικό φακό τους

Ολοκληρώθηκε χθες βράδυ, η  2η έκθεση φωτογραφίας της Α’ και Β’ τάξης του Βαμβακάρειου Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ, με τη συμμετοχή του ΕΠΑΛ Σύρου, με θέμα: «Tι έχει κάνει η Ευρώπη για εμάς; Έργα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Το Σάββατο το βράδυ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης παρουσία των φίλων, συγγενών και εκπαιδευτικών των μαθητών καθώς και πλήθους κόσμου που επισκέφθηκαν το Πνευματικό Κέντρο για να θαυμάσουν τα καλλιτεχνικά έργα των παιδιών.

Από τα εκθέματα, γινόταν εύκολα αντιληπτό το έμφυτο ταλέντο αρκετών παιδιών όσον αφορά τη φωτογραφική τέχνη αλλά και η προσπάθεια όλων να αποτυπώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ομορφιά του νησιού και την εξέλιξή του τα τελευταία χρόνια. Μικρές γωνιές αλλά και ανοιχτά τοπία της Σύρου, παρουσιάστηκαν μέσα από την ιδιαίτερη οπτική των παιδιών, περνώντας το μήνυμα ότι η χώρα μας και κατά συνέπεια το νησί μας, είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης.

“Στην φετινή μας έκθεση πηγή έμπνευσης ήταν το πρόγραμμα “Σχολεία πρέσβεις” στο οποίο συμμετέχουμε πρώτη φορά. Τα παιδιά περιηγήθηκαν στο νησί αποθανάτισαν έργα που έχουν υλοποιηθεί με χρηματοδότηση της Ε.Ε. και αντιλήφθηκαν ότι η Ευρώπη είναι γύρω μας”, ανέφερε στην “Κοινή Γνώμη” η διευθύντρια του Βαμβακάρειου Λυκείου, Σταυρούλα Γιαννάκου, σχετικά με την αφορμή της έκθεσης και ευχαρίστησε θερμά τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του ΕΠΑΛ για την ανταπόκριση στο κάλεσμα και τη συνεργασία, καθώς και όλους όσους τίμησαν τους μαθητές με την παρουσία τους στην έκθεση.

Ο Γενικός Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου, Διονύσης Μεσσάρης, αναφέρθηκε στη σημασία της φωτογραφικής τέχνης και στη φιλοσοφία της, η οποία δεν βασίζεται μόνο στην καλλιτεχνική έμπνευση αλλά και στην παρατήρηση και την οργάνωση, βασικά χαρακτηριστικά της εκπαιδευτικής διαδικασίας ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να περάσουν ένα μήνυμα, να κάνουν μία διαμαρτυρία ή μία παρέμβαση. “Σκοπός μας είναι να ανοίγουμε συνεχώς το σχολείο στη ζωή και τη δράση και η φωτογραφία είναι ένα μέσο για αυτό” ανέφερε ο κ. Μεσσάρης, δίνοντας συγχαρητήρια και ευχαριστώντας όλους όσους συμμετείχαν για την πραγματοποίηση της έκθεσης. “Εύχομαι στο μέλλον να συμμετέχουν όλα τα σχολεία του νησιού και αυτή η έκθεση να γίνει θεσμός” είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”.

Oι τιμητικές διακρίσεις ανά κατηγορία, όπως επιλέχθηκαν από τη Λέσχη Φωτογραφίας-Κινηματογράφου Σύρου, απονεμήθηκαν στα ακόλουθα έργα: "Χρώμα" Ελπίδα Κάρλου. "Λεπτομέρεια" Ελένη Ζώρζου, "Τοπίο" Μαριαλένα Αγγέλου, "Καλύτερη σύνθεση" Λευτέρης Καρλοβασίτης, "Πρωτοτυπία" Μαριάννα Φωσκόλου, "Αρχιτεκτονικό" Δημήτρης Αρβανίτης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, τα παιδιά του Βαμβακάρειου Λυκείου έφτιαξαν επίσης ένα ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με τον τρόπο και τις κυριότερες δυνατότητες χρηματοδότησης των νέων μέσω της Ε.Ε. καθώς και μία συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021- 2027. Το έντυπο “έντυσαν” οι φωτογραφίες του μαθητή Νικόλαου Εφραίμ Πρέκα.