Το πρώτο βοτανικό μονοπάτι της Σίφνου είναι γεγονός
- Παρασκευή, 28 Απριλίου, 2023 - 06:12
Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Σίφνου σε συνεργασία με το Cyclades Preservation Fund το οποίο, το φθινόπωρο του 2021, είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων σε πέντε Κυκλαδονήσια, μαζί με τον νικητή του διαγωνισμού κ. Κωνσταντίνο Φαφαλιό, πραγματοποίησαν δράση γνωριμίας και ευαισθητοποίησης για την χλωρίδα του νησιού χθές, Πέμπτη 27 Απριλίου.
Η ιδέα που αφορούσε στην καταγραφή, ταυτοποίηση και σηματοδότηση φυτών και βοτάνων που υπάρχουν πάνω στο μονοπάτι που αρχίζει από Φυρόγια και καταλήγει στον Ταξιάρχη της Σκάφης-μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων, σχεδιάστηκε όλο το διάστημα που μεσολάβησε, σε συνεργασία με τη βιολόγο κ. Ράνια Παπακώστα, τον γεωπόνο κ. Νικηφόρη Κάραβο, τον κ. Μάριο Λέβι που ασχολείται με την περμακουλτούρα στη Σίφνο και τον φωτογράφο κ. Χρήστο Ασημακόπουλο. Η δράση πραγματοποιήθηκε με την αρωγή των εκπαιδευτικών Σοφία Σκυλίτση και Σωτήρη Μητσιάκο, και τη συμμετοχή τωμ μαθητών και μαθητριών της Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σίφνου οι οποίοι/ες τοποθέτησαν μικρές καλαίσθητες πινακίδες στα φυτά ώστε να μπορούν να τα αναγνωρίζουν οι περιπατητές του πολυσύχναστου μονοπατιού που βρίσκεται μέσα στην περιοχή Νατούρα 2000 της Σίφνου και οδηγεί σε αρκετούς διαφορετικούς προορισμούς (Άγιο Ανδρέα, Προφήτη Ηλία, Βαθύ, Τόσο Νερό, Παναγιά του Νήλιου, Μαύρο χωριό κ.α.). Στην αρχή του μονοπατιού τοποθετήθηκε μεγάλη επεξηγηματική πινακίδα και στην υπόλοιπη διαδρομή μικρότερες πινακίδες που απεικονίζουν το κάθε φυτό και αναφέρουν, την κοινή ελληνική, την λατινική και την τοπική ονομασία του.
Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί και φωτογραφηθεί 33 διαφορετικά φυτά ενώ χθες τοποθετήθηκαν οι περισσότερες από τις αυτοσχέδιες ταμπελίτσες στα φυτά που υπάρχουν αυτή την εποχή στο μονοπάτι. Η δράση προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή χειμώνα με την τοποθέτηση πινακίδων που θα αφορούν στα φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα φυτά και βότανα.
Η μοναδική φυσική ομορφιά της Σίφνου
Tα μονοπάτια της Σίφνου, ένα μοναδικό δίκτυο διαδρομών μεγαλύτερο των 100 χιλιομέτρων, δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες κυρίως της αγροτικής και κτηνοτροφικής ζωής και είχαν καθημερινή χρήση με τα παλαιότερα από αυτά να έχουν ιστορία που αρχίζει από την 3 χιλιετία π.Χ. Στις μέρες μας, συνεχίζουν να οδηγούν σε εκκλησίες, παραλίες, και υπέροχα τοπία και χρησιμοποιούνται από ντόπιους και ξένους πεζοπόρους. Μερικά από αυτά είναι λιθόστρωτα ή μαρμαρόστρωτα και άλλα χωμάτινα.
Σήμερα, στο νησί υπάρχουν 19 επίσημα σηματοδοτημένες διαδρομές σε καθεμία από τις οποίες, ο πεζοπόρος θα συναντήσει μοναστήρια και ξωκλήσια, μνημεία του λαϊκού πολιτισμού όπως πηγάδια, βρύσες, περιστερώνες, θημωνιές, αρχαίους πύργους, απομεινάρια ορυχείων, αλώνια, ασβεστοκάμινα, μύλους και χιλιάδες μέτρα ξερολιθιάς, ενώ η πλούσια φύση του νησιού με τα πολλά προστατευόμενα είδη, έχει κατατάξει τη Σίφνο ανάμεσα στους 13 βοτανικούς παραδείσους της Ελλάδας.
Τα τελευταία χρόνια, η τοπική κοινωνία, συνειδητοποιώντας ολοένα και περισσότερο την ανάγκη διάσωσης και προστασίας των μονοπατιών, καταβάλει συντονισμένη προσπάθεια για τον καθαρισμό, τη σήμανση και τη χαρτογράφησή τους. Την προσπάθεια στηρίζουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (συνεχίζοντας το έργο που ξεκίνησε η Ν.Α. Κυκλάδων), ο Δήμος Σίφνου, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Εξωραϊστικοί και Επαγγελματικοί Σύλλογοι του νησιού και πλήθος εθελοντών.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μοναδική γιορτή γεύσεων και παραδόσεων
17 Σεπ. 2024 - 6:15 - Πολυσυλλεκτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα
8 Αυγ. 2024 - 6:15 - Μουσική, εκπαίδευση και παράδοση
8 Ιουλ. 2024 - 6:15 - Ένα εξαήμερο μουσικό “ταξίδι”
14 Μαΐου. 2024 - 6:15 - Ψηφιακό αποθετήριο για την ανάδειξη της ποιητικής και μουσικής παράδοσης της Σίφνου
14 Φεβ. 2024 - 6:15