Η συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης στην εξέδρα της πλατείας Μιαούλη

Αναβιώνοντας το ένδοξο παρελθόν

Χωρίς σύμμαχο τον καιρό πραγματοποιήθηκε η συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Σύρου Ερμούπολης το απόγευμα του Σαββάτου, στην ιστορική εξέδρα της πλατείας Μιαούλη. Αν και ο δυνατός αέρας δεν βόηθησε ιδιαίτερα το έργο των μουσικών και των τεχνικών του ήχου και το κρύο ήταν αποθαρρυντικό για τον κόσμο που ήθελε να παρακολουθήσει ολόκληρη τη συναυλία, το αποτέλεσμα ήταν αρκετά ικανοποιητικό, τουλάχιστον για αυτήν την πρώτη απόπειρα αναβίωσης της παλιάς Ερμουπολίτικης συνήθειας.

Η συναυλία άρχισε λίγο μετά τις 19.00 και διήρκησε λίγο περισσότερο από μία ώρα. Οι πρώτοι που κατέφθασαν, καθώς και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, παρακολούθησαν τη συναυλία από τις πλαστικές καρέκλες που είχαν τοποθετηθεί μπροστά από την εξέδρα, ενώ αρκετός κόσμος, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, απόλαυσαν τη μουσική δράση από τα σκαλιά του Δημαρχείου. Ωστόσο, ο κόσμος που παρευρέθηκε, ήταν αρκετά λιγότερος από τον αναμενόμενο, δεδομένου ότι αντίστοιχη δράση είχε πολλά χρόνια να πραγματοποιηθεί στη Σύρο, με την, μοναδικής ομορφιάς και ακουστικής, εξέδρα να μένει ανεκμετάλλευτη επί δεκαετίες.

Αναβιώνοντας την αστική αίγλη της Ερμούπολης

Δεκατέσσερα έργα της εποχής του Αττίκ και του ελαφρού τραγουδιού παρουσίασαν τα εφτά μέλη της Ορχήστρας, ταξιδεύοντας τους θεατές στο παρελθόν και συγκεκριμένα στις αρχές του 1900 μέχρι και το 1936. Η ενορχήστρωση βασίστηκε στις πρωτότυπες ενορχηστρώσεις πιάνου του συνθέτη -και όχι σε ακουστική αποτύπωση- , οι οποίες "ανακαλύφθηκαν" στο εικονικό αρχειακό μουσείο Κουνάδη και στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη που επιτρέπουν ελεύθερα την πρόσβαση στο μουσικό τους αρχείο.

Μπροστά στην εξέδρα, είχε στηθεί ένα αναλόγιο, προσβάσιμο στον κόσμο, με τα εξώφυλλα των παρτιτούρων και τους στίχους των τραγουδιών.

Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στην Δέσποινα Παρασκευαΐδου την οποία ευχαρίστησαν από το μικρόφωνο τα μέλη της Φιλαρμονικής για την πολύτιμη και συνεχή βοήθειά της στο έργο της Ορχήστρας.

Τη συναυλία πλαισίωσαν οι μουσικοί:

Κατερίνα Τρουμφ: 1ο φλάουτο, Μυρτώ Τατάκου: 2ο φλάουτο, Φρεντερίκος Τρουμφ: 1ο κλαρινέτο, Αλίς Λαμπάρς: 2ο κλαρινέτο, Μηνάς Τσαβδάρης: άλτο σαξόφωνο, Ursula Streitfeld: τενόρο σαξόφωνο, Σιδερής Δαλέζιος: ηλεκτρικό μπάσο.

Την ενορχήστρωση των μουσικών έργων ανέλαβαν ο Μηνάς Τσαβδάρης – Βαλλιάνος και η Αλίς Λαμπάρς.