Το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης επίσημο μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων
- Τετάρτη, 10 Μαΐου, 2023 - 06:16
Το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης , είναι και επίσημα πλέον μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ΙCOM). Η κάρτα μέλους που παρέλαβε χθες ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης πιστοποιεί το Μουσείο ως ένα από τα 22.000 μέλη που δραστηριοποιούνται ανάμεσα σε 145 χώρες. Το ΒΜ κρίθηκε ότι πληροί τις προϋποθέσεις για την ένταξή του στο Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων κι έτσι, με μοναδική υποχρέωση την καταβολή ετήσιας συνδρομής ύψους 350 ευρώ/έτος.
Μία σημαντική διάκριση
Όσον αφορά τα πρακτικά πλεονεκτήματα της ένταξης του Βιομηχανικού Μουσείου στο ICOM, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού εξηγεί πώς διευκολύνει και επιτρέπει τη συμμετοχή σε δράσεις που σχετίζονται με τη διάσωση της πολιτιστικής και βιομηχανικής κληρονομιάς παγκοσμίως, εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις καθώς και προβολής του έργου και αντικειμένου του Μουσείου.
"Είχαμε ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό τις διαδικασίες ένταξης, περάσαμε από αξιολόγηση και στη συνέχεια ενημερωθήκαμε ότι γίναμε μέλη του Συμβουλίου. Η κάρτα που εστάλη από τα κεντρικά γραφεία στο Παρίσι και παραλάβαμε χθες (σ.σ. προχθές), είναι η τεκμηρίωση ότι το Βιομηχανικό Μουσείο είναι και επίσημα μέλος του μεγάλου Διεθνούς Συμβουλίου. Πρόκειται για μία ακόμα πολύ σημαντική επιτυχία του Μουσείου, που ήρθε έπειτα από την ένταξή του στις Πολιτιστικές Διαδρομές Βιομηχανικής Κληρονομιάς του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και μετά την προβολή του, μαζί με τα Ταφικά Μνημεία του Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου, μέσω του εντύπου «Στο Δρόμο του Πολιτισμού: Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης που διέρχονται από την Ελλάδα», αναφέρει στην "Κοινή Γνώμη" η κα.Λεονταρίτη.
Σημειώνεται ότι από προχθές, στο γκισέ του Βιομηχανικού Μουσείου βρίσκεται και το νέο ενημερωτικό τρίπτυχο φυλλάδιο που επιμελήθηκε το Γραφείο Πολιτισμού.
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων
To ICOM ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1946 ως μη κυβερνητικός οργανισμός από λίγους αρχικά επαγγελματίες μουσείων – αρχαιολόγους, ιστορικούς της τέχνης, μουσειολόγους, συντηρητές κ.ά.- που αγωνιούσαν για την τύχη της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς μετά τις καταστροφές που είχε υποστεί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η UNESCO αποφάσισε εξ αρχής να στηρίξει το ICOM προσφέροντάς του στέγη στο κτήριό της στο Παρίσι. Το 1951 ξεκίνησαν μαζί το πρόγραμμα “Σταυροφορία των Μουσείων”, που συνέβαλε ουσιαστικά στην αναγνώριση του εκπαιδευτικού ρόλου των μουσείων. Μέσα από τον ίδιο προβληματισμό, το 1977, καθιερώθηκε η 18η Μαΐου ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων.
Κύριο μέλημα του ICOM είναι η επισήμανση και η αντιμετώπιση των προβλημάτων των μουσείων και των εργαζομένων σε αυτά, καθώς και η ανάπτυξη του κλάδου της μουσειολογίας. Για το σκοπό αυτό έχουν συσταθεί 30 Διεθνείς Επιτροπές με ειδικό αντικείμενο -όπως π.χ. αρχιτεκτονική μουσείων, συντήρηση, περιφερειακά μουσεία, εκπαίδευση, κλπ. -, όπου μπορούν να συμμετέχουν όσα μέλη επιθυμούν. Οι επιτροπές αυτές συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, στη συγγραφή βασικών εγχειριδίων, όπως ο Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας που υιοθετήθηκε το 1986.
Το ICOM εκδίδει για τα μέλη του την περιοδική έκδοση ICOM News (Nouvelles de l’ ICOM) και τα Τετράδια Μελέτης (Cahiers d’ etude), καθώς και το περιοδικό MUSEUM International για το ευρύ κοινό – εκδίδεται σε συνεργασία με την UNESCO στην αγγλική και γαλλική γλώσσα και είναι προσιτό και από το διαδίκτυο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το ICOM στον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης των πολιτισμικών αγαθών και εκδίδει ειδικά τεύχη για τις ανά τον κόσμο συλήσεις αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Βασική επιδίωξή του είναι η αρμονική συνύπαρξη των μουσείων με τις κοινωνίες τις οποίες υπηρετούν. Έτσι, από πολύ νωρίς έστρεψε την προσοχή του σε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και συνδύασε τη δράση του με γενικότερες πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί για τα θέματα αυτά σε διεθνές επίπεδο. Αναφέρουμε ενδεικτικά τη συμμετοχή του ICOM στον αγώνα κατά του ρατσισμού (1961), στο Παγκόσμιο ‘Ετος για τα δικαιώματα του Παιδιού (1979), στην Παγκόσμια Δεκαετία Πολιτιστικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (1988-1997) και στα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία (1992). Ιδιαίτερα απασχόλησαν το ICOM και οι καταστροφές των πολιτισμικών αγαθών στους τόπους πολεμικών συρράξεων (Λίβανος, Περσικός Κόλπος, πρώην Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, κλπ.). Μαζί με άλλους πέντε μη κυβερνητικούς οργανισμούς συνέβαλε στη δημιουργία, το 1996, της Διεθνούς Επιτροπής της “Μπλε Ασπίδας” (ICBS) που μεριμνά για την προστασία της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς από πολεμικές επιχειρήσεις ή φυσικές καταστροφές. Το ICOM παρέχει επίσης, ήδη από τη δεκαετία του 1960, επιστημονική και τεχνική βοήθεια στα μουσεία των αναπτυσσόμενων χωρών. Σήμερα το ICOM αριθμεί 22.000 περίπου μέλη σ’ όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 145 χώρες.
Το Ελληνικό Τμήμα του Συμβουλίου
Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM ιδρύθηκε το 1983 και σήμερα αριθμεί 500 περίπου μέλη – άτομα και φορείς. Διοικείται από πενταμελές εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο, που η θητεία του είναι διετής. Πρώτιστο μέλημα του Ελληνικού Τμήματος ήταν , η οργάνωση σεμιναρίων, επιστημονικών συναντήσεων και διεθνών συνεδρίων, η έκδοση στα ελληνικά βασικών εγχειριδίων, η δημιουργία βιβλιοθήκης και αρχείου και γενικότερα η ανάπτυξη των διαφόρων τομέων της μουσειολογίας. Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM συνεργάζεται με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και με άλλους φορείς και ιδρύματα. Στο πλαίσιο του Ελληνικού Τμήματος λειτουργούν ομάδες εργασίας με αντικείμενο αντίστοιχο με εκείνο των Διεθνών Επιτροπών του ICOM, οι οποίες επεξεργάζονται ειδικά θέματα και οργανώνουν ενημερωτικές συναντήσεις και διαλέξεις. Καρπός της συνεργασίας του ICOM με το Υπουργείο Πολιτισμού στον τομέα της οργάνωσης αρχαιολογικών εκθέσεων είναι η έκδοση αξιόλογων καταλόγων που αποτελούν σημαντικά επιστημονικά βοηθήματα. Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM εκδίδει επίσης από το 1986 “Ενημερωτικό Δελτίο” το οποίο περιλαμβάνει σύντομα άρθρα, ειδήσεις για μουσεία και εκθέσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.α.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η ξυλοναυπηγική τέχνη μέσω ψηφιακής απεικόνισης
13 Αυγ. 2024 - 6:16 - Ενέργειες για τη διάσωση και ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού του Βιομηχανικού Μουσείου
23 Φεβ. 2024 - 6:16 - Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης
18 Μαΐου. 2023 - 6:16 - Το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης στο ICOM
12 Απρ. 2022 - 6:18 - Βήματα προς το μέλλον
27 Ιουλ. 2021 - 6:18