162 Χρόνια Ελληνικό Γραμματόσημο
- Πέμπτη, 11 Μαΐου, 2023 - 06:12
Το γραμματόσημο είναι ένα μικρό “ένσημο”, δηλαδή ένα μικρό κομμάτι χαρτιού, που παριστάνει τη χρηματική αξία και τοποθέτηση σε φάκελλο ή σε άλλο ταχυδρομικό είδος. Όπως αναφέρουν παλαιοί ειδικοί, η εφεύρεση του γραμματοσήμου δημιουργήθηκε από τον Γάλλο Φρ. Ντε Βαλαγέ, ο οποίος ήταν μέλος στο Γαλλικό Κοινοβούλιο και κατά το 1653 πήρε άδεια να ιδρυθεί στο Παρίσι το πρώτο μικρό ταχυδρομείο και γραμματοκιβώτιο σε όλη την πόλη. Πολλά χρόνια αργότερα, εμφανίστηκε ο εφευρέτης του γραμματοσήμου, ο Ράουλαντ χιλλ, ο οποίος κατά το 1837 θέλησε στην ιδιωτική αλληλογραφία να παρουσιάζεται πάνω στον φάκελο ή στο πακέτο που έστελναν οι άνθρωποι... ένα γραμματόσημο που να παρουσιάζει μία εικόνα ανθρώπου της περιοχής τους, ή εικόνα της χώρας από όπου προερχόταν. Η χρησιμοποίηση αυτού του γραμματοσήμου πρωτοξεκίνησε στην 1η Μαΐου του 1840, που φρόντισαν με μία πέννα να σχεδιάσουν την βασίλισσα Βικτωρία. Αυτή η σκέψη και η ζωγραφιά εκείνα τα χρόνια ενθουσίασε τους ανθρώπους, οι οποίοι φρόντιζαν να γράφουν και να στέλνουν όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε άλλες χώρες, σε φίλους και γνωστούς τους φακέλους τους με το γραμματόσημο που θαύμαζαν και άρεσε και στους ανθρώπους που το δέχονταν. Εκτός από τους κατοίκους της Γαλλίας, η εφεύρεση αυτή του γραμματόσημου καιη σημασία που δημιουργήθηκε μεταξύ της επικοινωνίας με πολλούς άλλους κατοίκους και άλλων χωρών, έλαβε ταχύτατα παγκόσμια έκταση. Όλες οι πολιτισμένες χώρες του κόσμου, που είδαν και γνώρισαν οι άνθρωποι αυτό το γραμματόσημο, θέλησαν, ευχαρίστως να αρχίσουν να έχουν ταχυδρομική αλληλογραφία με φίλους και γνωστούς, όχι μόνο στη χώρα τους, αλλά και σε άλλες πόλεις. Έτσι ξεκίνησαν οι επιστολές να πηγαίνουν, από το 1843 στη Ζυρίχη, στη Γενεύη, στη Βραζιλία και αργότερα άλλαζαν τα γραμματόσημα και φρόντιζαν να είναι ωραία και αγαπητά προς την Γαλλία, το Βέλγιο... και σε άλλες χώρες της Ευρώπης . Στην Ελλάδα το γραμματόσημο έφθασε το 1861. Λίγο αργότερα, σε όλες τις χώρες, υπάρχουν πολλά είδη γραμματοσήμων που διακρίνονται σε πολλές, άλλες διαφορετικές εκδόσεις όπως: (αναμνηστικές, αθλητικές, προπαγανδιστικές, εορταστικές εθνικών γεγονότων κ.α.)
Ελληνικά Γραμματόσημα Τα “Φιλοτελικά Σωματεία της Ελλάδος”
Η ενασχόληση με τα γραμματόσημα και τον φιλοτελισμό είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ασχολίες για κάποιον που επιθυμεί και αισθάνεται ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του. Μέσα από τα γραμματόσημα, γενιές ολόκληρες, στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο, φρόντιζαν να έχουν τη γνώση, στον πολιτισμό στην ιστορία, αλλά και στην εξέλιξη.
Ο Ερμής!
Την 1η Οκτωβρίου του 1861 το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο ήταν γεγονός. Πρόκειται για την Κεφαλή του Ερμή. Ένα γραμματόσημο με πολλά και βαθιά νοήματα καθώς ο Ερμής ήταν ο αγγελιοφόρος όλων των άλλων αρχαίων Θεών. Παράλληλα ο Ερμής ήταν και ο Θεός του εμπορίου, της λογοτεχνίας, ήταν “ψυχοπομπός”, οδηγώντας δηλαδή τις ψυχές των νεκρών στον Άδη. Είχε συνδεθεί, επίσης και με τον κόσμο της μουσικής και, όπως αναφέρεται, ήταν ο ευρετής της λύρας, την οποίαν ο ίδιος είχε κατασκευάσει... από το κέλυφος της χελώνας. Ο Θεός Απόλλων γοητεύτηκε από την λύρα με την οποία έπαιζε μουσική ο Ερμής και του ζήτησε να του παραδώσει αυτή τη λύρα και ο Ερμής του την παρέδωσε. Ο Απόλλων του ευχαρίστησε παρουσιάζοντας έναν ύμνο που συμβολίζει την ευχαρίστηση και την λατρεία προς τον άριστο Θεό!
Φιλοτελική Εταιρεία Αθηνών
Η Φιλοτελική Εταιρεία Αθηνών (ΦΕΑ) είναι ένα πολιτιστικό και μη κερδοσκοπικό Σωματείο, ιδρύθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1937. Αναφέρουν ότι: “Σκοποί του Σωματείου είναι η προαγωγή και διάδοση των πολιτιστικών ιδεών, η μέσω του φιλοτελισμού επιμορφωτική και πολιτιστική καλλιέργεια των μελών με τη μεταφορά και διάδοση ιστορικών, Πνευματικών, θρησκευτικών, καλλιτεχνικών και άλλων γνωστών, η προβολή του πολιτιστικού, ιστορικού και τουριστικού πλούτου της Ελλάδας μέσα από τα γραμματόσημα. Η ενασχόληση, ιδιαίτερα των νέων στον ελεύθερο χρόνο τους με την ασχολία της συλλογής γραμματοσήμων και η καταγραφή και διατήρηση της ταχυδρομικής ιστορίας. Η Φιλοτελική Εταιρεία Αθηνών έχει, οργανώσει Πανελλήνιες Εκθέσεις Γραμματοσήμων σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας και στις αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Επίσης κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με Δήμους της Αττικής και έχει οργανώσει τοπικές Εκθέσεις, με τελευταία την: “ΕΡΜΗΣ 2017” για την επέτειο των 80 της χρόνων. Παράλληλα κυκλοφορεί τα μηνιαίο περιοδικό με το όνομα “ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟ” που προσφέρεται δωρεάν προς όλα τα μέλη της και τα Φιλοτελικά σωματεία της χώρας μας”. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε όλες τις εκδηλώσεις τους προβάλλεται το γραμματόσημο του ΕΡΜΗ. Ποτέ δεν θα ξεχαστεί ότι το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο στην Ελλάδα ήταν η Μεγάλη Κεφαλή Ερμή που είχε εκδοθεί στο Παρίσι.
Η Ερμούπολη πρέπει να είναι περήφανη για το όνομά της!
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ο Στρατηγός Δημήτριος Θεοδωράκης
9 Ιαν. 2025 - 6:22 - Ο Αγιασμός των Υδάτων
3 Ιαν. 2025 - 6:30 - Άγια νύχτα
19 Δεκ. 2024 - 6:22 - Σύρος – Οι ναοί της!
14 Νοε. 2024 - 6:30 - Αλμύρα και φως!
10 Οκτ. 2024 - 6:12