'Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις"
- Τρίτη, 23 Μαΐου, 2023 - 06:15
Στο πλαίσιο του «1ου Φεστιβάλ Καταγραφής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και με την υποστήριξη της ΚοινΣΕπ «Καβίλια cooperativa», το πρωί της Κυριακής, οι μικροί φίλοι του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε θρύλους και παραδόσεις του τόπου μας, μαθαίνοντας για την ιστορία της πέτρας, μέσα από την θεατρική παράσταση 'Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις".
Η commonspace και η Ελεύθερη Θεατρική Σπουδή παρουσιάζουν στο θέατρο Απόλλων της Σύρου μία θεατρική παράσταση για παιδιά 4-10 ετών που δημιουργήθηκε μέσα από μία διαδικασία συμπαραγωγής με άτομα και φορείς που αγαπούν την αθέατη πλευρά της Αθήνας, στο πλαίσιο του έργου in-Athens. Μια παράσταση με ζωντανή μουσική που ζωντανεύει θρύλους και παραδόσεις του τόπου μας, με τρόπο μαγικό. Αντικείμενα, εικόνες, φιγούρες και σκιές χορεύουν μαζί με τα παιδιά καθώς πύργοι υψώνονται και τραγουδούν σκοπούς παραδοσιακούς και μελωδίες της παλιάς Αθήνας: "Η πέτρα λένε είναι σκληρή κι αμίλητη. Κι όμως. Κάθε πέτρα ήταν κάποτε κάπου χτισμένη. Σε μια κρήνη με νεράκι καθαρό, σε έναν πύργο περήφανο. Κι έτσι που έμεινε εκεί ασάλευτη τόσα χρόνια, είδε κι άκουσε ιστορίες με το σωρό. Τελικά, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, ένα παραμύθι θα ακουστεί. Ιστορίες από καιρούς αλλοτινούς, τότε που νεράιδες λούζονταν σε μια βρύση στην Αθήνα και βελουδένια αρχοντόπουλα ζούσαν σε υπόγεια παλάτια".
Τεχνολογία, καινοτομία και πολιτιστική κληρονομιά
Το έργο «Ιστορίες μιας Αόρατης Αθήνας» ή αλλιώς “IN-ATHENS” είναι ένα έργο τεχνολογικής και μεθοδολογικής καινοτομίας που αναφέρεται στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας και υλοποιείται στο πλαίσιο του Β’ κύκλου «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. Κύριο αντικείμενο του έργου είναι η μετατροπή ενός -εξαιρετικής ιστορικής αξίας- αρχειακού υλικού σε μια σειρά ψηφιακών εφαρμογών με τη βοήθεια σύγχρονων συν-σχεδιαστικών εργαλείων και τη σύμπραξη αξιόπιστων εταίρων που εργάζονται από διαφορετικές οπτικές στο πεδίο της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η commonspace σε συνεργασία με την Ελεύθερη Θεατρική Σπουδή, αξιοποίησε τεκμήρια για την Αθήνα, μπολιάζοντάς τα με μύθους και θρύλους της Ελλάδας μέσα από μία καινοτόμα μεθοδολογία συμπαραγωγής πολιτιστικού προϊόντος. Εργαστήρια σε παιδιά, σε ειδικούς και ευρύ κοινό, location based social networks και ένα τεράστιο αρχειακό υλικό, αποτέλεσαν τη μαγιά για το τελικό κείμενο, τη σκηνογραφία, τη μουσική και τη σκηνοθεσία της παράστασης.
Πληροφορίες παράστασης
Κυριακή, 28 Μαΐου 2023 στις 11:00 π.μ. στο Θέατρο «Απόλλων»
Διάρκεια Παράστασης: 55' | Για παιδιά 3-103 ετών! *ιδανική ηλικία θέασης 4-10
Δωρεάν είσοδος με απαραίτητη κράτηση θέσης από την ticketservices.gr & από τα ταμεία του θεάτρου
Κείμενο/σκηνοθεσία: Ελένη Βαρελτζή
Παίζουν: Ελένη Βαρελτζή, Γιούλη Αθουσάκη, Γιώργος Βόλης
Εικαστική επιμέλεια: Μυρτώ Κοσμοπούλου
Ειδικές κατασκευές: Στάθης Μαρκόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Ελένη Βαρελτζή, Γιώργος Βόλης
Στίχοι/Διασκευή τραγουδιών: Μαρία Μαυρομμάτη
Μουσικά όργανα ζωντανά: Λαούτο, Κιθάρα, Μαντολίνο, Βιολί, Κρουστά
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η Ερμούπολη ανοίγει τις "πόρτες" της στο κοινό
21 Απρ. 2023 - 6:16 - “Το Μεγάλο Ευχαριστώ”
27 Νοε. 2024 - 6:16 - Λέσχη Ανδρίων: Στολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο της
26 Νοε. 2024 - 8:16 - Πέθανε ο σπουδαιότερος μελετητής του Κυκλαδικού Πολιτισμού, λόρδος Κόλιν Ρένφριου
25 Νοε. 2024 - 11:42 - Σύρος: Οι παγκόσμιες διακρίσεις των μαθητών της σχολής “ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ”
25 Νοε. 2024 - 10:57