Παράλληλες Δράσεις Αρχαιολογικών Διαλόγων 2023

  • Παρασκευή, 26 Μαΐου, 2023 - 06:15

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Αρχαιολογικών Διαλόγων 2023 «Το ‘περιβάλλον’ της ΑρχαιολογίαςΜνήμη, περιβάλλον και τουριστική ανάπτυξη» που θα διεξαχθούν στη Σύρο το τριήμερο 27-29 Μαΐου, θα λάβουν χώρα πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν εικαστικές εκθέσεις, ξεναγήσεις σε ιστορικά τοπόσημα του νησιού, εργαστήρια και ερευνητικές παρουσιάσεις.

Καλλιτεχνικές Δραστηριότητες

Στο κτήριο Κορνηλάκη από το Σάββατο 27 Μαίου (19.00) έως την Δευτέρα Μαίου (14.00) θα παρουσιάζεται η έκθεση: “Μάσκες μυθολογικών πλασμάτων σε διάλογο με την Αρχαιότητα» με έργα που κατασκεύασαν οι πρωτοετείς φοιτητές/τριες του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αντλώντας έμπνευση από τους αρχαιολογικούς μύθους και με την καθοδήγηση της αν. καθηγήτριας, κας Φλωρεντίας Οικονομίδου και της διδάσκουσας Χρύσας Μπερζιγιαννίδου.

Στο κτήριο Κορνηλάκη θα παρουσιάζεται παράλληλα η έκθεση «Διαχρονικό Τελετουργικό Αντικείμενο Επικοινωνίας» που δημιούργησαν οι φοιτητές του εργαστηρίου Studio 6, Product Design. Επιμέλεια έκθεσηςΧριστίνα Σκουλούδη, διδάσκουσα Studio 6. Συνδιδάσκοντες Studio 6 : Γιώργος Κορώνης, Βασίλης Ξενοφώντος, Ευγένιος Σκουρμπούτης, Ζωή Κουκταλάκη, Ειρήνη Ρηγοπούλου, Βασίλης Παπακωστόπουλος.

Στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης (Αίθουσα Γ. Ρίτσου), η  ομάδα Ντεφορμέ παρουσιάζει τη δράση “Εις μνήμην” - Εγκατάσταση με Video art /πήλινα ανάγλυφα. Σειρές από ανάγλυφα φτιαγμένα από ωμό πηλό, τοποθετούνται στο μονοπάτι που συνδέει την Χαλανδριανή με το Καστρί. Με την πάροδο του χρόνου και τη φθορά που επιφέρουν οι καιρικές συνθήκες θα λιώσουν και θα επιστρέψουν στο χώμα, στον τόπο τους. Ένας κύκλος ζωής· του ανθρώπου, των υλικών, των εποχών. Διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 27 Μαΐου  –  Δευτέρα 29 Μαΐου.

Στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης (Αίθουσα Γ. Ρίτσου) θα παρουσιαστεί ακόμη μια εγκατάσταση με video art /ψηφιακά κολάζ-χάρτες/κείμενο με τίτλο "Η Πηγή και η διαδρομή των γυναικών της Άνω Σύρου". Το έργο επιδιώκει να αναδείξει τη φυσιογνωμία της Άνω Σύρου μέσα από την προτεινόμενη πολιτιστική διαδρομή προς την Πηγή. Η δύσκολη διαδρομή των γυναικών του παρελθόντος “μετατρέπεται” στον ανηφορικό δρόμο που διανύουν σήμερα οι γυναίκες μέχρι την επίτευξη της πραγματικής ισότητας των φύλων. Διάρκεια έκθεσης Σάββατο 27 Μαϊου  –  Δευτέρα 29 Μαίου. Επιμέλεια: Γωγώ Ελευθεράκη (Αρχιτέκτων), Κωνσταντίνα Κολλύρη (καλλιτέχνις πολυμέσων), Κατερίνα Σούγιολτζη (Φιλόλογος)

Εργαστήρια

Το Σάββατο 27 Μαΐου 11:00 – 12:30, στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης (Αίθουσα Γ. Ρίτσου) θα διεξαχθεί το σεμινάριο/εργαστήριο παρασκευής φυσικών μελανιών στο οποίο θα παρουσιαστούν καλλιτεχνικές μπογιές και μελάνια φτιαγμένα με φυσικές χρωστικές ουσίες από πηγές όπως φυτά,πετρώματα και ώχρα, υπό την καθοδήγηση της Julie Gibney.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 28 Μαΐου από τις 10:30 έως και τις 13:30, στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο του Mάννα θα λάβει χώρα το εργαστήρι κεραμικής για ενήλικες «Τα τηγανόσχημα της αειφορίας» που διοργανώνει το ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης. Δήλωση συμμετοχής στο email: kepea.syrou@gmail.com

Ξεναγήσεις

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης ενάντια στην εγκατάλειψή του αρχαιότερου και υψηλότερου φάρου της Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον Φάρο από τον καπετάνιο Σιδερή Μαμίδη (Πλοίαρχος Ε.Ν.), εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και μετά από συνεννόηση με τους συμμετέχοντες για τον ακριβή χρόνο. Δήλωση συμμετοχής με αναφορά τηλεφώνου επικοινωνίας στο email: nagia.nikol@gmail.com.

Την Κυριακή 28 Μαΐου στις 11:00, ο ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας ΕΜΠ, Ιωσήφ Στεφάνου, θα ξεκινήσει τον ιστορικό περίπατο από τον Καθεδρικό Ναό του Σαν Τζώρτζη και μέσα από μια βιωματική ξενάγηση στον Μεσαιωνικό Οικισμό της Άνω Σύρου θα περιγράψει τη ζωή στην Άνω Σύρο,την ιστορία, τον ρόλο και τα «μυστικά» του νησιού από την αρχαϊκή εποχή, στη μεσαιωνική και τη σύγχρονη. Συνάντηση στο Πάνω Τέρμα στις 11:00.

Επίσης, την Κυριακή 28 Μαΐου στις 13:00, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου από την Δώρα Παπαγγελοπούλου (αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων).

Ερευνητικές – Εικαστικές Παρουσιάσεις

Στην Δημοτική Παιδική Βιβλιοθήκη Δήμου Σύρου, το απόγευμα της Κυριακής 28 Μαΐου, μεταξύ 17:00 - 18:00, ο Jacob Moe (ερευνητής, Δίκτυο Αρχιπέλαγος) και ο Χρήστος Χρυσανθόπουλος (μέλος Αρχείων Τάξις) θα παρουσιάσουν την «Ναυπηγική παράδοση στη Σύρο σήμερα». Μέσω της ψηφιοποίησης αρχείων, της παραγωγής ταινιών και της διεπιστημονικής έρευνας που υλοποιεί η ομάδα του Δικτύου Αρχιπέλαγος, επιδιώκει να τεκμηριώσει και να αναδείξει την παραδοσιακή ξυλοναυπηγική στη Σύρο ως μια μορφή πολύτιμης υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μεταξύ 18:00 – 18:30, η εικαστικός Κλεοπάτρα Χατζηγιώση θα παρουσιάσει τη δράση “Synthespian”. Το αντικείμενο της παρουσίασης, το οποίο εντάσσεται στο ερευνητικό πεδίο: «Πολιτιστική κληρονομιά και Τεχνολογία», είναι η «Πλαστική και Ψηφιακή Αναπαράσταση των Εικονογραμμάτων του Δίσκου της Φαιστού», ενώ προσεγγίζεται επιπλέον η περίπτωση του Συμβόλου Ν (2) του Δίσκου της Φαιστού.

Από τις 18:30 έως και τις 18:45, η ερευνήτρια Γεωργία Λιάπη θα  παρουσιάσει την «πράσινη» βιωσιμότητα του ελληνικού πεντελικού μαρμάρου όπου θα αναλυθεί η εφαρμογή της αρχής της βιωσιμότητας στις μαρμαροφόρες περιοχές, του αττικού πεντελικού ορεινού ιστού, μέσω της επανεκμετάλλευσης των κατάλοιπων κοιτασμάτων μαρμάρου.

Τέλος, από μεταξύ 18:45 – 19:15, θα πραγματοποιηθεί η δράση “Eye’s Walk Digital festival: Κοιτάζοντας με Έρωτα αυτό που δεν βλέπουμε. Το παράδειγμα των  Λαζαρέτων Σύρου, του Κάτω Κάστρου Μυτιλήνης, του Βυζαντινού Λουτρού Θεσσαλονίκης” σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Φιλίας Μηλιδάκη.