Η γιορτή του Ψαρά στην Αμοργό με φόντο το Amorgorama
- Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023 - 06:17
Τη σκυτάλη στην Αμοργό δίνουν τα Κουφονήσια, που πέρυσι είχαν διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία τη Γιορτή του Ψαρά. Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά η Γιορτή του Ψαρά στις 9 και 10 Ιουνίου, στον νησί της Αμοργού και συγκεκριμένα στα Κατάπολα από τον Επαγγελματικό Αλιευτικό Σύλλογο Αμοργού “Η Χοζοβιώτισσα” και τον Δήμο Αμοργού και θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις με χορό, τοπικά εδέσματα, κακαβιά και κρασί.
Συνάντηση της Γιορτής του Ψαρά με το Amorgorama
Φέτος, η Γιορτή του Ψαρά θα συναντήσει το Amorgorama, που αποτελεί μια πρωτοποριακή και μοναδική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πρωτοβουλία, που ξεκίνησαν οι αλιείς της Αμοργού, δείχνοντας τον δρόμο για το μέλλον των θαλασσών μας, της αλιείας αλλά και της διατροφής των επόμενων γενεών. Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 9 Ιουνίου το απόγευμα θα γίνει παρουσίαση της πρωτοβουλίας με συζητήσεις και προβολές, με τη συμμετοχή συνεργαζόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Cyclades Preservation Fund (CPF) και του Blue Marine Foundation (BMF), ενώ έχουν λάβει πρόσκληση και αναμένεται να παρευρεθούν εκπρόσωποι θεσμικών και άλλων φορέων που στηρίζουν την πρωτοβουλία.
Λ. Καραΐσκος: “Η πρωτοβουλία που έχουν πάρει οι ψαράδες, είναι πάρα πολύ σημαντική για τον τόπο”
Ο δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραΐσκος, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, με θερμά λόγια για το Amorgorama που συνεχίζεται δυναμικά και βοήθησε στο να φανεί, ένα διαφορετικό πρόσωπο του νησιού. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως “αυτή η δράση που έχουν εμπνευστεί και υλοποιούν σταδιακά οι ψαράδες του νησιού, είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, γιατί προστατεύουν και το περιβάλλον αλλά και το επάγγελμά τους. Κάνουν ένα παραδοσιακό επάγγελμα, από τα λίγα που έχουν απομείνει στα νησιά μας, και προσπαθούν να εξασφαλίσουν το μέλλον του και να το καταστήσουν βιώσιμο, διότι δυστυχώς η αλιεία στα νησιά φθίνει, και επειδή αυτό το επάγγελμα είναι ένα στοιχείο της ταυτότητας του νησιώτη και δη του Κυκλαδίτη και πιστεύω ότι πρέπει να διατηρηθεί. Η πρωτοβουλία που έχουν πάρει οι ψαράδες, είναι πάρα πολύ σημαντική για τον τόπο, για αυτό και όλος ο κόσμος εδώ, έχει αγκαλιάσει αυτή την πρωτοβουλία και εμείς σαν Δήμος τη στηρίζουμε. Βοηθήσαμε στο να υπάρξει μία προβολή προς τα έξω, και παράλληλα βρέθηκαν και κάποιοι ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι συμμετέχουν, όπως το Cyclades Preservation Fund (CPF) και το Blue Marine Foundation (BMF), το οποίο και χρηματοδοτεί τη μελέτη μέχρι στιγμής. Παράλληλα, την δράση αυτή τη στηρίζουν και κρατικοί φορείς, με πρώτο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τη στήριξη του ίδιου του υπουργού του Κώστα Σκρέκα, το Πράσινο Ταμείο, η γενική γραμματεία Αιγαίου και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο έχει αγκαλιάσει πλέον αυτή την προσπάθεια.”
“Σε αυτή τη γιορτή θα συμμετέχουν όλοι οι ψαράδες”
Για την Γιορτή του Ψαρά, που σε λίγες μέρες θα διοργανωθεί στο νησί της Αμοργού, ο κ. Καραΐσκος, τόνισε: “Αυτή η γιορτή γίνεται κάθε χρόνο, και έχει γίνει και στο παρελθόν στην Αμοργό. Είναι μία πραγματική Γιορτή του Ψαρά, γιατί η δράση η συγκεκριμένη η οποία γίνεται, αξίζει να γιορταστεί. Σε αυτή τη γιορτή θα συμμετέχουν όλοι οι ψαράδες, για τα ψάρια τα οποία θα μαζέψουν, και θα υπάρχει κακαβιά και παραδοσιακές συνταγές με τα ψάρια, αλλά και κάποια ξενικά είδη τα οποία πρέπει ο κόσμος σιγά-σιγά να τα μάθει, για να βοηθήσει και τους ίδιους τους αλιείς αλλά και την ίδια τη φύση. Και φυσικά η γιορτή αυτή, θα φέρει πιο κοντά τον κόσμο στην Αμοργό, στην παραδοσιακή μουσική και τους χορούς και φυσικά την αμοργιανή φιλοξενία.”
Τι είναι όμως το Amorgorama;
Το Amorgorama στηρίζει και απαρτίζει ο Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος Αμοργού ο οποίος αποτελείται από 40 περίπου ψαράδες της Αμοργού και 23 σκάφη μεγέθους 5 έως 20 μέτρων. Στόχος του Συλλόγου είναι να οργανώσει την αλιεία με βιώσιμο τρόπο για τη θαλάσσια ζωή, καθώς και για τους ανθρώπους που εργάζονται στις αλιευτικές βιομηχανίες.
Σοβαρή ανησυχία των ψαράδων αποτελεί η κίνηση ενάντια στην ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό της αλιείας, που επιδοτεί τους ψαράδες για να καταστρέψουν τα καΐκια τους (το παραδοσιακό ελληνικό αλιευτικό σκάφος), με πρόσχημα την υπεραλίευση στη Μεσόγειο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισημανθεί ότι σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τα σκάφη της παράκτιας αλιείας αποτελούν το 96,5% του ελληνικού αλιευτικού στόλου, αλλά αλιεύουν μόνο το 40% του συνόλου των ψαριών στη χώρα. Αντίθετα, τα σκάφη της μέσης αλιείας, όπως οι μηχανότρατες και τα γρι-γρι, αποτελούν το 3,5% της αλιευτικής βιομηχανίας αλλά αλιεύουν το 60% του συνόλου των ψαριών (ΕΛΣΤΑΤ, 2019).
Επομένως, ένας από τους στόχους του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Αμοργού, είναι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της παράκτιας αλιείας και ταυτόχρονα η αντίδραση στην τρέχουσα κατάσταση της υπεραλίευσης και της ρύπανσης της θάλασσας με πιο στοχαστικό τρόπο, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις μας για τη θάλασσα, την τοπογραφία, και βέβαια τα καΐκια μας, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στο διαρκώς μεταβαλλόμενο -και απειλούμενο- περιβάλλον, που καθορίζει μεγάλο μέρος της ζωής στα νησιά της χώρας μας. Επιπλέον, έχει ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των ψαράδων σχετικά με τον καθορισμό ενός ελάχιστου μεγέθους διχτυών, ώστε να μην αλιεύονται μικρότερα ψάρια.
Οι βασικοί άξονες για το Amorgorama
Οι τέσσερις άξονες του γενικού σχεδίου είναι:
1. Παύση της αλιείας κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, τους πιο σημαντικούς μήνες για την αναπαραγωγή ψαριών.
2. Το συγκεκριμένο αυτό διάστημα γίνεται καθαρισμός ακτών που δεν είναι εύκολα προσβάσιμες από την ξηρά.
3. Σταδιακά, αλλάζουμε τα αλιευτικά μας εργαλεία σε πιο βιώσιμα (για παράδειγμα υιοθετούμε μεγαλύτερο μέγεθος διχτυών και αγκιστριών για την αποφυγή σύλληψης νεαρών ψαριών).
4. Δημιουργία τριών Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών κατά μήκος της ακτογραμμής της νήσου Αμοργού (ζώνες απαγόρευσης ψαρέματος).
Ο εποικοδομητικός διάλογος με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκτός από την πρόθεση του υπουργείου να υποστηρίξει το γενικό μας σχέδιο, αυτή τη στιγμή αναζητά κεφάλαιο μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) για να υποστηρίξει άλλες παρόμοιες δραστηριότητες στην Ελλάδα, βλέποντας το Αμοργόραμα ως παράδειγμα. Είμαστε ικανοποιημένοι με την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα και είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε την υποστήριξη του Δήμου Αμοργού και της τοπικής μας κοινωνίας, των οργανισμών Cyclades Preservation Fund, Blue Marine Foundation (με τεράστια εμπειρία σε προστατευόμενες περιοχές σε όλο τον κόσμο), της Εναλείας και του Πράσινου Ταμείου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- ΑΙΓΑΙΟ: Το Ελληνικό αρχιπέλαγος
31 Ιαν. 2025 - 6:22 - 100 χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσφοράς
27 Ιαν. 2025 - 6:15 - Σύρος η αρχόντισσα των Κυκλάδων από την αρχαιότητα έως σήμερα
23 Ιαν. 2025 - 6:22 - Με έμπνευση και θέμα την “Κόρη της Αρχαίας Θήρας”
23 Ιαν. 2025 - 6:16 - Ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού
22 Ιαν. 2025 - 6:15