Η "άλλη" Μύκονος

Εκδοτική ολοκλήρωση της οκτάτομης σειράς των Παραμιλητών του Παναγιώτη Κουσαθανά.
  • Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023 - 06:08

Με την πρόσφατη έκδοση του Η΄ τόμου ("Θεματικός Βιβλιογραφικός Οδηγός για τη Μύκονο") του μυκονιάτη συγγραφέα Παναγιώτη Κουσαθανά, ενός τόμου πλούσια εικονογραφημένου και με σπάνιο και διαχρονικό φωτογραφικό υλικό από τη Μύκονο, συμπληρώνεται εκδοτικά η οκτάτομη σειρά των Παραμιλητών.

Το συνολικό έργο του συγγραφέα αποτελεί πυξίδα και κληρονομιά προς τους σημερινούς και στους μελλοντικούς Μυκονιάτες και τους ερευνητές του πολιτισμού και της ιστορίας του νησιού για να μπορέσουν να συνεχίσουν και να συμπληρώσουν τη γνώση μας με μελλοντικές νέες έρευνες και μελέτες. Στις 4.500 σελίδες των οκτώ τόμων εμπεριέχεται η ιστορία και ο πολιτισμός του νησιού και των κατοίκων του από τα προϊστορικά χρόνια έως τις μέρες μας. Οι έξι τελευταίοι τόμοι αυτού του μακροχρόνιου συγγραφικού άθλου έγινε εκδοτική πραγματικότητα μέσα στα τελευταία πέντε έτη χάρη στον Δήμο Μυκόνου, την πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Κουκά και στις Εκδόσεις Ίνδικτος

Τα «μυκονιάτικα» ποιήματα στο έργο του Παναγιώτη Κουσαθανά δίνουν τη δυνατότητα στον αναγνώστη να ρίξει ματιές στην αθέατη πλευρά της Μυκόνου, την παλιά ή τη νεότερη, την άγνωστη, που την ύπαρξή της ούτε καν υποπτεύεται. Πίσω από την εκτυφλωτική βιτρίνα των τελευταίων πενήντα χρόνων στην ιστορία του νησιού, βιτρίνα στην οποία σωρηδόν και αδιακρίτως εκτίθενται τιμαλφή και ψευδόχρυσα, υπάρχει μια σπηλιά σ' έναν βράχο, όπου έχει «τρυπώσει» κάτι ανεκτίμητο: η εξόριστη ψυχή του τόπου, ξέπνοη μεν, ζωντανή εντούτοις ακόμη.

Έτσι, στη μόνη γνωστή ιστορία του νησιού για τον περισσότερο κόσμο, εκείνην του μαζικού τουριστικού πανηγυριού, που το διακρίνει το αλισιβερίσι, ο συβαριτισμός, η υπερβολή, ο θόρυβος και η συνακόλουθη κακογουστιά και λεηλασία, ο Παναγιώτης Κουσαθανάς προσπαθεί να «ξετρυπώσει» και να αντιπαραθέσει την κρυμμένη στη σπηλιά αδικημένη «ψυχή του τόπου» για την οποία μίλησε προφητικά η σπουδαία μυκονιάτισσα συγγραφέας Μέλπω Αξιώτη μισόν αιώνα πριν.

Ο Παναγιώτης Κουσαθανάς γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου του 1945 στη Μύκονο. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στη Μύκονο (Δημοτικό Σχολείο 1951-1957) και στην Τήνο (Οκτατάξιο Γυμνάσιο, 1957-1963), σπούδασε Αγγλική και Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1963-1968). Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεών του (1968-1971), διέμεινε συνεχώς στη Μύκονο και εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση επί είκοσι έτη (1976-1995). Είναι ποιητής, πεζογράφος και μελετητής και έχει εκδώσει 32 βιβλία. Ποιήματά του και πεζά έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά και Αραβικά. Το έργο του έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μαρίας Περ. Ράλλη (1980) και δυο Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας (Χρονικού-Μαρτυρίας το 2003 & Διηγήματος το 2010). Το 2011 του απενεμήθη το Μετάλλιο του Δήμου Μυκόνου και το 2014 το Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών «για το σύνολο του ερευνητικού και συγγραφικού έργου του και την εν γένει προσφορά του στην πνευματική πρόοδο και πολιτισμική προβολή του γενέθλιου τόπου του». 

Ετικέτες: