Της Μαρίας Ρώτα

Ένας πολυτάλαντος “υπερασπιστής” της Ελληνικής φύσης

  • Πέμπτη, 15 Ιουνίου, 2023 - 06:22

Η Ακαδημία Αθηνών είχε βραβεύσει τον Γιώργο Σφήκα το1986, για το σύνολο της δουλειάς του, γύρω από την ελληνική φύση. Η ποιότητα της δουλειάς του τον τοποθέτησε, τότε, ανάμεσα στους δώδεκα κορυφαίους ζωγράφους, που το Συμβούλιο της Ευρώπης τον διάλεξε για το υπέροχο ημερολόγιό του, που παρουσίασε για το 1989. Ο Γιώργος Σφήκας ήταν ένας ακούραστος εργάτης της έρευνας του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας από το 1970. Είχε κρατήσει σημειώσεις και είχε συγκεντρώσει την πανίδα και τη χλωρίδα της χώρας μας. Κάθε μήνα φρόντιζε να πηγαίνει σε όλες τις περιοχές της χώρας μας, θέλοντας να γνωρίσει και να απεικονίσει, να ζωγραφίσει ότι του άρεσε, όπως πεταλούδες... αλλά ιδιαίτερα τα αγριολούλουδα που τον ενθουσίασαν και τα θεώρησε αξιοθαύμαστα! Φρόντισε να γνωρίσει όλους τους μήνες του χρόνου για να μάθει τι παρουσιαζόταν από λουλούδια στον κάθε μήνα. Περπατούσε στα χωράφια, στα βουνά και ιδιαίτερα κοντά σε λίμνες και πάντα όπως έλεγε, παρουσιάζονταν μπροστά του διάφορα λουλούδια, αγριολούλουδα βέβαια, που δεν ήταν όμοια με τα λουλούδια των άλλων μηνών. Ενθουσιαζόταν που όλες τις εποχές του χρόνου η φύση παρουσίαζε πάντα φυτά, λουλούδια,... κ.α. Όπως είχε γράψει σε ένα μικρό βιβλίο του, ανέφερε: “Όμως η φύση “αμύνεται” με όλη της τη δύναμη, για να διατηρήσει τη μαγεία της δημιουργίας αγνή και ανέπαφη”. Αυτό το φαινόμενο, άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές του Γιώργου Σφήκα και οδήγησε το δημιουργικό του χέρι στο λευκό χαρτί, όπου με τα λαμπερά χρώματά του παρουσίασαν πιστά τα πιο αντιπροσωπευτικά αγριολούλουδα, που όπως είχε γράψει ο ίδιος: “...αυτά τα λουλούδια από διαφορετικό μήνα το καθένα, εξακολουθούν με πείσμα να καθορίζουν τις τέσσερις εποχές του χρόνου...” “ Η ελληνική φύση...(έλεγε ο Γ. Σφήκας), είναι το αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, παρά τον διαχωρισμό των εποχών. Τα λουλούδια και το πράσινο φύλλο τους φυτρώνουν παντού, στις μικρές γλάστρες των μπαλκονιών, στους κήπους, ακόμη και στην άμμο. Η Ελληνική γη, ενώ συχνά χαρακτηρίζεται ξερή, είναι στην πραγματικότητα μια από τις πλουσιότερες της Ευρώπης. Καθημερινά ανακαλύπτονται καινούργια είδη φυτών στις εκατοντάδες οικογένειες που βρίσκονται πίσω από βράχους, κάτω από βράχους, κάτω από θάμνους, στις γέρικες ρίζες των δέντρων...”

Οι “4 εποχές” στους πίνακες

Τα ολοζώντανα αρώματα από τις τέσσερις θαυμάσιες δημιουργίες με τέμπερα (είδος ζωγραφικής με χρώματα διαλυμένα σε κόλλα ή ανακατεμένα με κρόκο ή και κάτι άλλο.) Έγινε από τον Γιώργο Σφήκα. Εκτός από τη ζωγραφική στο χαρτί, ζωγραφίζονται και σε άλλα υλικά, όπως είπε, ... “τη φίνα πορσελάνη!” Δεν το γνώριζα, δεν το πίστευα. Όμως, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο ζωγράφος, που η εργασία του ήταν άριστη, είχε αναφέρει: “Ήταν απαραίτητο να επιλεγεί ένα εργοστάσιο με παράδοση στην τέχνη αυτή της μεταφοράς ενός έργου, με την πιο εντυπωσιακή πιστότητα. Έτσι ο Ελληνικός Συλλεκτικός Κύκλος, εξασφάλισε για το σκοπό αυτό ένα από τα πιο διάσημα εργαστήρια του κόσμου, τον Οίκο ΤΕΤΤΑΥ! Από την εποχή του Φρειδερίκου του Μεγάλου και τον διάσημων διαδόχων του, που υπήρξαν φανατικοί λάτρεις της θαυμάσιας αυτής ζωγραφιάς, αλλά και πολύ αργότερα ο ειδικός ζωγράφος είχε δημιουργήσει αληθινά αριστουργήματα, ώστε τα μεγαλύτερα Μουσεία του Κόσμου, να έχουν στις προθήκες τους, εκπληκτικά κομμάτια, που βγήκαν από αυτό το ιστορικό εργαστήριο, το οποίο με ευλάβεια διατηρούσε την παράδοση αυτής της ειδικής μαγείας που είχαν δημιουργηθεί και στο χαρτί και στον πορσελάνινο πίνακα! Ήταν πολλοί οι άνθρωποι που είχαν ενθουσιασθεί και είχαν ζητήσει να παραλάβουν από αυτά τα υπέροχα έργα που παρουσίαζαν την ομορφιά της φύσης με τα πανέμορφα λουλούδια.

Η ομορφιά της φύσης σε τέσσερα έργα

Αυτά τα τέσσερα αριστουργήματα τέχνης του ζωγράφου Γιώργου Σφήκα, βρήκαν την πιο φυσική τους θέση και παράλληλα είχαν ένα πανέμορφο κορνιζάρισμα και δημιουργούσαν ένα θαυμάσιο έργο για τα λουλούδια όλων των εποχών. Η μοναδική αυτή συλλογή ενθουσίασε τους ανθρώπους και πολλοί θέλησαν να τα έχουν κοντά τους να τα θαυμάζουν. Ήταν μια πανέμορφη διακόσμηση του χώρου. Όπως έχουν αναφέρει πολλοί, όχι μόνο και οι άνθρωποι που τα αγόρασαν και τα απέκτησαν, αλλά και όσοι εντυπωσιάστηκαν όταν τα είδαν. Είναι μία πανέμορφη παρουσία της φύσης... που όπως ανέφεραν: “Η φύση “αμύνεται” στο πέρασμα του χρόνου...”

Τα τέσσερα έργα:

“ΑΝΟΙΞΗ – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ – ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ – ΧΕΙΜΩΝΑΣ”

Έχουν φιλοτεχνηθεί, όπως αναφέραμε, από τα πρωτότυπα και ενδιαφέροντα σχέδια του καλλιτέχνη Γιώργου Σφήκα. Η Αρχέτυπη έκδοση κυκλοφόρησε το 1989. Είχε ολοκληρωθεί το 1950 για την Ελλάδα.

Ετικέτες: