Ξανά στο "φως" τα Μεταλλεία της Μυκόνου
- Τρίτη, 20 Ιουνίου, 2023 - 06:18
Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου να δίνει το "παρών", πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Ιουνίου στο αμφιθέατρο του μουσείου Μπενάκη, μία εκδήλωση αφιερωμένη στην μεταλλευτική ιστορία της Μυκόνου, με γενικό τίτλο, «Μεταλλεία Μυκόνου - μια ιστορία στο φως» που συνοψίζει τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου "Καταγραφή και Ανάδειξη της Μεταλλευτικής Ιστορίας της Μυκόνου", βασισμένου στο Αρχείο της Δήμητρας Λοΐζου-Βουλγαράκη.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Μυκόνου με τη συνεργασία των εν Αθήναις Μυκονιατών, της Αδελφότητας Ανωμεριτών «Παναγία Τουρλιανή» και την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και απευθυνόταν στους Μυκονιάτες της Αθήνας, στους νεότερους και παλαιότερους μεταλλειολόγους, αλλά και σε όσους θέλουν να απολαύσουν μια ιστορία από τον συναρπαστικό κόσμο των μεταλλείων μέσα από ένα μοναδικό παράδειγμα.
Κ Κουκάς: "Η ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας και η γνώση της ιστορίας μας ενδυναμώνει τις σχέσεις μας με τον τόπο μας"
Συνοψίζοντας τα όσα πραγματοποιήθηκαν στην σημαντική αυτή εκδήλωση, ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, ανέφερε σε δήλωση του, ότι, "στην εκδήλωση τονίστηκε η πεποίθηση της δημοτικής αρχής πώς η ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας και η γνώση της ιστορίας μας ενδυναμώνει τις σχέσεις μας με τον τόπο μας και αποτελεί την πλέον αποτελεσματική θωράκιση απέναντι σε φαινόμενα άλογης ανάπτυξης εις βάρος του μοναδικού μυκονιάτικου τοπίου. Συγχαρητήρια σε όλους και κυρίως στην Δήμητρα Λοΐζου Βουλαγαράκη που εμπνεύστηκε και ακάματα εξυπηρέτησε την προσπάθεια αυτή."
Βασικό περιεχόμενο της εκδήλωσης
Η εκδήλωση, είναι η δεύτερη κατά σειρά μετά από αυτή που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Μύκονο, τέλος Οκτώβρη του 2022 και σκοπό είχε να φωτίσει το πρόσωπο μιας "διαφορετικής" Μυκόνου από αυτήν που σχεδόν αυτόματα ανασύρεται σήμερα, και που αρκετοί κάτοικοί της την φέρουν ως μνήμη υπερήφανης κληρονομιάς. Επίσης, προσέβλεπε στο να εμπλουτίσει, τη γνώση γύρω από την ελληνική, αλλά και τη διεθνή μεταλλευτική βιομηχανία, με το παράδειγμα ενός "ακραίου" από πολλές πλευρές μεταλλείου. Παράλληλα, στόχευε να εστιάσει στον άνθρωπο (στον εργαζόμενο, στον μηχανικό, στις γυναίκες), όταν η τεχνολογία μοιάζει να επισκιάζει τα πάντα. Αναζητά και αναδεικνύει πολύτιμα χαρακτηριστικά που γεννήθηκαν από αυτή τη μοναδική δραστηριότητα, βοήθησαν στην μετεξέλιξη του νησιού και αποτελούν έως σήμερα άδηλα πλην ισχυρά δρώντα στοιχεία της τοπικής κοινωνίας.
Μεταξύ των ετών 1955-1985, λοιπόν, συντελέστηκε στη Μύκονο ένα άγνωστο βιομηχανικό "θαύμα", πάνω στο άσημο για τους πολλούς ακόμη τότε νησάκι του Αιγαίου. Μέσα από μια ευνοϊκή συγκυρία, αναπτύχθηκε η ιστορία της ΜΥΚΟΜΠΑΡ, μια σημαντική σε διεθνές επίπεδο μεταλλευτική δραστηριότητα εκμετάλλευσης βαρύτη.
"Πρόκειται για την μεταλλευτική ιστορία της Μυκόνου, ένα κεφάλαιο ανεξερεύνητο μέχρι πρόσφατα"
Ο δήμαρχος Μυκόνου, ήταν από τους βασικούς ομιλητές της εκδήλωσης και μεταξύ άλλων, κατά το καλωσόρισμα του στην εκδήλωση, ανέφερε, "Όπως όλοι καταλαβαίνετε πρόκειται για την μεταλλευτική ιστορία της Μυκόνου, ένα κεφάλαιο ανεξερεύνητο μέχρι πρόσφατα, ένα κομμάτι της ιστορίας μας και τον πολιτισμού της Μυκόνου αλλά και της ιστορίας των Κυκλάδων εν γένει.
Έχω πολλές φορές τονίσει, και μάλιστα πρόσφατα με την ευκαιρία για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Μυκόνου, πως για να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη του νησιού μας πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι οι επισκέπτες έρχονται, κυρίως, χάρη στο μοναδικό μυκονιάτικο τοπίο, το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον και το διακριτό πολιτιστικό μας χαρακτήρα. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που με ιδιαίτερη συνέπεια, ειδικά τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιούμε συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες για την ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού, την προβολή της Δήλου, την διοργάνωση πολιτιστικών γεγονότων με παγκόσμια απήχηση."
"Να καταστεί διακριτή η ταυτότητα της Μυκόνου, ενός τόπου που αποτελεί κορυφαίο διεθνή τουριστικό προορισμό"
Στη συνέχεια, ο κ. Κουκάς, αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά, στο πόσο σημαντικό είναι για τον Δήμο Μυκόνου, να αναζητά και να αναδεικνύει το παρελθόν του, τονίζοντας, ότι, "η σημερινή εκδήλωση και η στήριξη του ερευνητικού προγράμματος του ΕΜΠ για τη μεταλλευτική ιστορία της Μυκόνου, επιβεβαιώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την ορθότητα, αλλά και τη σημασία της επιλογής που έχουμε κάνει, ότι δηλαδή η γνώση του παρελθόντος και η σύνδεσή του με το σήμερα είναι προϋποθέσεις για να καταστεί διακριτή η ταυτότητα της Μυκόνου, ενός τόπου που αποτελεί κορυφαίο διεθνή τουριστικό προορισμό. Στο πλαίσιο αυτό, τα Μεταλλεία Μυκόνου αποτελούν ένα εξίσου διακριτό κομμάτι της Ιστορίας του νησιού, καθώς για 30 χρόνια, πέρα από την οικονομική τους διάσταση επηρέαζαν και την κοινωνική ζωή, και βεβαίως σήμερα αποτελούν ένα μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο έργο και την σπουδαία εργασία της Δ. Λοΐζου-Βουλγαράκη, λέγοντας, "Η φίλη και συντοπίτισσα Δ. Λοΐζου-Βουλγαράκη, για πρώτη φορά συγκέντρωσε ένα πλούσιο ιστορικό και βιογραφικό υλικό και ζωντάνεψε μία ολόκληρη εποχή, ξαναθυμίζοντας τα πρόσωπα και του χώρους των μεταλλείων. Σε συνέχεια αυτής της προσπάθειας, πριν από 5 χρόνια, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Μυκόνου σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, διοργάνωσε μία επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Στις διαδρομές των μεταλλωρύχων της Μυκόνου, των Κυκλάδων, του κόσμου». Αυτή η εκδήλωση επισφράγισε την ιδιαίτερη αξία των Μεταλλείων και ανέδειξε την αναγκαιότητα μίας συστηματικής επιπλέον επιστημονικής έρευνας. Και αυτό ακριβώς πράξαμε."
Η συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
Κλείνοντας, τον λόγο του, ο κ. Κουκάς αναφέρθηκε στην σημαντική συνεργασία του Δήμου Μυκόνου με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση σαν αυτή, τονίζοντας, ότι "την άνοιξη του 2019 προχωρήσαμε σε προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) και συγκεκριμένα με τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του (Ε.Μ.Π.) για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Καταγραφή και ανάδειξη της μεταλλευτικής ιστορίας της Μυκόνου», με Επιστημονικό Υπεύθυνο (Ε.Υ.) του έργου τον Κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) κ. Δημήτριο Καλιαμπάκο, τον οποίο και θα ήθελα να ευχαριστήσω που βρίσκεται σήμερα κοντά μας. Η δουλειά που έγινε ήταν εξαιρετική και η επεξεργασία του διαθέσιμου υλικού σε συνδυασμό με την αξιοποίηση νέων πηγών φώτισαν πολλές λεπτομέρειες για τον τρόπο και τις συνθήκες λειτουργίας των μεταλλείων και την καθημερινότητα σε αυτές. Ακόμα περισσότερο έδωσαν πολλές πληροφορίες για το ευρύτερο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον στη Μύκονο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα."
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Υπουργείο Πολιτισμού: Οι αρχαιολογικοί χώροι στις Κυκλάδες είναι προστατευμένοι
8 Φεβ. 2025 - 9:47 - Η Σύρος φρόντισε ιδιαίτερα την ναυτιλία της εποχής του 1856
7 Φεβ. 2025 - 6:22 - Σύρος: Ακυρώνεται η παρουσίαση των στολών των καρναβαλικών ομάδων
6 Φεβ. 2025 - 18:56 - Σημαντικές δωρεές πολιτών στο Βιομηχανικό Μουσείο
5 Φεβ. 2025 - 6:16 - ΑΙΓΑΙΟ: Το Ελληνικό αρχιπέλαγος
31 Ιαν. 2025 - 6:22