Εγκαίνια έκθεσης του Γιώργου Φουστάνου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

“Το Ελληνικό Ναυτιλιακό Θαύμα”

Οι διαχρονικές επιδόσεις των Ελλήνων στην εμπορική ναυτιλία συνθέτουν το σπουδαιότερο ίσως κεφάλαιο στην ιστορία των δύο αιώνων του νεότερου ελληνικού έθνους. Η εντυπωσιακή πορεία τους από την εποχή της μετάβασης της ναυτιλίας των Ελλήνων από τα ιστιοφόρα στα ατμόπλοια, με αφετηρία την Ερμούπολη στα μέσα του 19ου αιώνα, αποτελεί μοναδικό επίτευγμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι πραγματοποιήθηκε χωρίς την οικονομική στήριξη της ελληνικής πολιτείας.

Όλα τα παραπάνω διαπραγματεύεται η έκθεση του κ. Γιώργου Φουστάνου, με τίτλο “Το Ελληνικό Ναυτιλιακό Θαύμα”, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν, με παρουσία πλήθος κόσμου, το απόγευμα του Σαββάτου, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. 

Παρά τον καταλυτικό ρόλο της στην εξέλιξη της εθνικής οικονομίας και την αδιαμφισβήτητη συμβολή της στην ευημερία του Ελληνικού λαού, η εμπορική ναυτιλία παραμένει ως σήμερα άγνωστη σε ένα μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης αφού ελάχιστοι έχουν ασχοληθεί μέχρι σήμερα σε βάθος με την μελέτη των επιτευγμάτων της τα οποία την έχουν καταστήσει ηγέτιδα δύναμη στις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές.
Η έκθεση του Γιώργου Μ. Φουστάνου, “Το Ελληνικό Ναυτιλιακό Θαύμα” φιλοδοξεί να αναδείξει μέσα από μια σειρά συνθέσεων σπάνιου φωτογραφικού και αρχειακού υλικού, την ξεχωριστή αυτή διαδρομή ενάμιση και πλέον αιώνα. 

Χαιρετισμό κατά τη διάρκεια των εγκαινίων απεύθυνε ο δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, ο οποίος τόνισε ότι “με μεγάλη μας χαρά φιλοξενούμε την έκθεση “Το Ελληνικό Ναυτιλιακό Θαύμα”, η οποία αναφέρεται στο σημαντικότερο ίσως επίτευγμα των Ελλήνων στα 200 χρόνια της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό η έκθεση του Συριανού ιστορικού κ. Γιώργου Φουστάνου φωτίζει αυτή την πτυχή της ελληνικής ναυτιλίας και αναδεικνύει τον σπουδαίο ρόλο της στην ανάπτυξη του νεοσύστατου κράτους μας που εκείνη την εποχή προσπαθούσε να βρει τον βηματισμό του, αλλά και τη δεσπόζουσα σημερινή θέση της στη διεθνή  οικονομία. Με ιδιαίτερη περηφάνια σημειώνουμε ότι η διαδρομή αυτή ξεκίνησε και κατέγραψε τα πρώτα και καθοριστικά της βήματα στην Ερμούπολη, αποτελώντας βασικό κεφάλαιο της ιστορικής της παράδοσης. Θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον κ. Γιώργο Φουστάνο, ο οποίος έχει θέσει ως έργο ζωής την καταγραφή της ελληνόκτητης αλλά και της διεθνούς ναυτιλίας  μέσα από σπάνια αρχεία και ο οποίος έχει ως αποστολή του να διασώσει, να καταγράψει και να κάνει γνωστό στην παγκόσμια κοινωνία το ελληνικό θαύμα. Επίσης, οφείλουμε στον κ. Φουστάνο ένα μεγάλο ευχαριστώ ως Δήμος, καθώς είχε την ευγενική καλοσύνη να προσφέρει τις κλιματιστικές μονάδες που πρόσφατα τοποθετήθηκαν στην Πινακοθήκη Κυκλάδων”.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο δημιουργός της έκθεσης, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε το κοινό για την παρουσία του, αλλά και τους συνεργάτες του για την προσπάθεια που κατέβαλαν για την πραγματοποίησή της, τόνισε πως σκοπός της δεν είναι άλλος από την “προβολή του ναυτιλιακού έργου των Ελλήνων που αποτελεί άλλωστε και τον καταστατικό χάρτη γύρω από τη δημιουργία και τη λειτουργία της ΝΑΒΙΡΑ ΑΜΚΕ. Ενός φορέα τον οποίο δημιούργησα με την πολύτιμη συνεργασία του γιού μου Μιχάλη Φουστάνου, τον οποίο ευγνωμονώ για την απόφασή του να συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στο όραμά μου να διατηρηθεί και, κυρίως, να με ξεπεράσει, το πολύτιμο αρχειακό υλικό που κατόρθωσα να συγκεντρώσω επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, και όχι μόνον. Τονίζω αυτό, το «όχι μόνον», επειδή το έργο της συγκέντρωσης αρχειακού υλικού θα συνεχιστεί αμείωτο”. 

Μάλιστα, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Φουστάνος, όραμά του είναι “η λειτουργία ενός πρότυπου ερευνητικού κέντρου, μοναδικού στον κόσμο, που θα βοηθήσει στον αναγκαίο επαναπροσδιορισμό της σύγχρονης ιστορίας της ναυτιλίας και την ευρύτερη κατανόηση της τεράστιας σημασίας που αυτή έχει για τις ζωές όλων μας. Η μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου οφείλει πιστεύω να έχει στους κόλπους της και ένα μεγάλο ερευνητικό κέντρο για την μελέτη της ιστορίας της. Είναι ένα όραμα που με ενέπνευσε πριν 33 χρόνια να πάρω τη δυσκολότερη απόφαση της ζωής μου, να εγκαταλείψω δηλαδή τον εφοπλισμό για να επιχειρήσω απρόσκοπτα την υλοποίηση του. Όλοι σχεδόν τότε με χαρακτήρισαν ρομαντικό αποκαλώντας ουτοπικό το όραμά μου. Σήμερα σας κοιτώ στα μάτια και σας δηλώνω απερίφραστα ότι αισθάνομαι ευλογημένος και απόλυτα δικαιωμένος για την απόφαση που πήρα”. 

Αξίζει να σημειωθεί πως, μεταξύ άλλων, στην έκθεση παραβρέθηκαν ο καθολικός επίσκοπος, Πέτρος Στεφάνου, εκπρόσωπος του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β’, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό “Αναγένησί μας”, Αλέξης Αθανασίου, ο υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό “Με σχέδιο για το Σϋρο”, Άρης Ρώτας, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. 

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τη Δευτέρα 28 Αυγούστου και οι ώρες λειτουργίας της θα είναι καθημερινά από τις 10.30 έως τις 12.30 και από τις 19.30 έως τις 22.30.