Της Μαρίας Ρώτα

Από το Βατικανό στην Αθήνα

  • Πέμπτη, 31 Αυγούστου, 2023 - 06:12

Είναι σημαντική πολιτιστική κληρονομιά για τη χώρα μας, να προσφερθούν ότι της άνηκε στο παρελθόν. Τα τρία θραύσματα του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα επιστρέφουν στην Ελλάδα από τους σημερινούς αξιόλογους ανθρώπους... αλλά και ιερείς. Επιστρέφουν από τις συλλογές και τα μουσεία του Βατικανού στον τόπο όπου ανήκουν. Πέρασαν μόλις τρεις μήνες από την ημέρα που το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να δωρίσει στον Μακαριότατο Ιερώνυμο Β’, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, τα τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία επί αιώνες φυλάσσονταν στις συλλογές του αρχιερέα των Ρωμαίων και στα μουσεία του Βατικανού. Πράγματι είναι σημαντικό ότι τα τρία αυτά θραύσματα... το πρώτο απεικονίζει τμήμα της κεφαλής του αλόγου που έσερνε το άρμα της Αθηνάς από το δυτικό αέτωμα, το δεύτερο κεφαλή άνδρα που κρατάει έναν δίσκο με γλυκίσματα... και το τρίτο γενειοφόρο ανδρικό κεφάλι από τη μετόπη 16 της νότιας πλευράς, όπου αποτυπώνονται σκηνές Κενταυρομαχίας. Πήραν τον δρόμο της επιστροφής και παρουσιάστηκαν στις 24 Μαρτίου, σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία εκπροσώπων του Βατικανού.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ”

Για αυτόν τον σκοπό τις προηγούμενες ημέρες μετέβησαν στην Ιταλία ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’ και τον γενικό διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη, ο οποίος μετέβη επίσης στην Ιταλία για αυτό τον σκοπό. Τα τρία θραύσματα αποδίδονται, βέβαια στο Μουσείο Ακρόπολης. Την ίδια μέρα υπεγράφη στην Ιταλία και το Πρωτόκολλο Παράδοσης και Παραλαβής των τριών αρχαιοτήτων μεταξύ του εκπροσώπου της εκκλησίας Νίκου Σταμπολίδη. Στη διάρκεια του χαιρετισμού της στο Βατικανό η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε την απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου, μιλώντας για μία “μοναδικής σημασίας και σπουδαιότητας πνευματική και Φιλάδελφο χειρονομία” προς τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, η οποία δείχνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πως μπορεί ο πολιτισμός να συμβάλει καθοριστικά στον διάλογο, στην ειρήνη και στη συμφιλίωση των κοινοτήτων”. Ενώ τόνισε και τη συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, η οποία συντέλεσε στο να πραγματοποιηθεί η δωρεά αυτή.

Το μήνυμα του επαναπατρισμού

“Ο επαναπατρισμός και η επανένωση των τριών θραυσμάτων των αρχιτεκτονικών Γλυπτών του Παρθενώνα που φυλάσσονταν στις συλλογές του Βατικανού μεταφέρει ένα σημαντικό μήνυμα, όπως το ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος. Ο Παρθενώνας και τα αρχιτεκτονικά γλυπτά του, είναι τμήματα του πανανθρώπινου πολιτισμού. Φυσικά και ο ίδιος ο Παρθενώνας αποτελεί το σύμβολο της Ιστορίας, της Δημοκρατίας και της αισθητικής σε έναν κόσμο που σήμερα ίσως βρεθεί ανάμεσα σε πολέμους ή σε κρίσεις”. Η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Β’, ο πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, ο πρόεδρος του Κυβερνείου και Κράτους της Πόλης του Βατικανού, καρδινάλιος Φερνάντο Αλτσάγκα, και η διευθύντρια Μουσείων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Βατικανού, καθηγήτρια Μπάρμπαρα Ιάτα. Όλοι μαζί υπογράφουν για την δωρεά στην Ελλάδα τα γλυπτά του Παρθενώνα. Θέλησαν και αποφάσισαν να υποδεχτούν τα θαυμάσια γλυπτά, που δεν είναι γνωστά σε όλους τους κατοίκους.

Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, “συνομιλώντας” με τα θραύσματα από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, τα οποία επαναπατρίζονται από το Βατικανό στην Ελλάδα. Όπως αναφέρουν πολλοί ιστορικοί τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στον τόπο που γεννήθηκαν και φυσικά θα πρέπει να επιστρέψουν στη θέση τους. Είναι πολλά, θαυμάσια και αξιόλογα, όσα αρχαιολογικά ευρήματα υπάρχουν σε πολλές περιοχές εκτός Ελλάδας. Είναι σημαντικό ότι πολλοί Έλληνες και γνωρίζουν και επιθυμούν να επανέλθουν στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα η Σύρος έχει θαυμαστεί από τόσους ξένους ανθρώπους. Ο περιηγητής Γκωτιέ που επισκέφθηκε τη Σύρο στις αρχές του 19ου αιώνα θα γράψει: “Ουγγρική ορχήστρα έπαιζε αποσπάσματα από τα ιταλικά μελοδράματα. Η εντύπωση ήταν έξοχη. Η Σύρος είναι περίπου ο ομφαλός της Ελλάδας, πρωτεύουσα της κομψότητας και της αρχοντιάς”.

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα