Ο εικαστικός Αντώνιος Ασπρόμουργος συστήνεται στο κοινό της Σύρου

Προ των πυλών η έκθεση “Συλλογές Αναμνήσεων”

  • Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου, 2023 - 06:15

Η πρώτη φωτορεαλιστική ατομική έκθεση του εικαστικού Αντώνη Ασπρόμουργου στην Ελλάδα, θα  φιλοξενηθεί στην αίθουσα τέχνης “Γ. & Ε. Βάτη”, στην πλατεία Μιαούλη, της Ερμούπολης από το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.

Στην έκθεση με τίτλο “Συλλογές Αναμνήσεων”, ο δημιουργός μετά από τη μακρόχρονη παραμονή του στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, γενέτειρα του φωτορεαλιστικού κινήματος στα τέλη του 1960, επιχειρεί να “ταξιδέψει” το κοινό σε ξέγνοιαστες, παιχνιδιάρικες και πολύχρωμες παιδικές εμπειρίες κρυμμένες στις αναμνήσεις μας. Η έμπνευση του ελληνικού κυκλαδικού φωτός και των χρωμάτων είναι αν μη τι άλλο εμφανής στα έργα του καλλιτέχνη . 

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας συλλέγουμε εμπειρίες και αναμνήσεις. Οι πολύχρωμες φωτορεαλιστικές αναπαραστάσεις των έργων του Αντώνιου Ασπρόμουργου αντανακλούν την ποικιλομορφία των συναισθημάτων που πηγάζουν από αυτές τις αναμνήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως έργα του εικαστικού βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Αφρική και Ασία και  έχουν αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς από το Art Renewal Center, American Portrait Society και International Guild of Realism. Έχουν επίσης γίνει εξώφυλλα σε διεθνή περιοδικά τέχνης και περιοδικές εκδόσεις στην Ελλάδα.

Ποιος είναι ο Αντώνιος Ασπρόμουργος

Γεννημένος από Έλληνες γονείς στο Δυτικό Βερολίνο, στη Γερμανία, ο Αντώνιος σπούδασε στην Ελλάδα αποφοιτώντας από τη σχολή Καλών Τεχνών της ΑΚΤΟ.  Ξεκίνησε την καριέρα του ως γραφίστας και έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής σε διάφορους εκδοτικούς οίκους διάσημων περιοδικών (Liberis Publications – Vogue, IMAKO – Nitro / Downtown). Από το 1993 έως το 2016 δούλεψε σαν ανεξάρτητος εικονογράφος και γραφίστας. Κατακτώντας τεχνικές σε ψηφιακά και έντυπα μέσα, εξειδικεύτηκε σε τομείς όπως μόδα, παιδικά βιβλία, καλλιτεχνικά εξώφυλλα και εικονογράφηση χαρακτήρων. Τα τελευταία 7 χρόνια ο Αντώνιος δουλεύει αποκλειστικά ως ζωγράφος.

Η  δουλειά του καλλιτέχνη έχει χρησιμοποιηθεί για την εικονογράφηση περιοδικών (Vogue, Marie Claire, FHM, Mirror, Life & Style κ.α.),βιβλίων (από συγγραφείς όπως Ευγένιος Τριβιζάς , Christoph Galfard, Βίκυ Καγιά, Χριστίνα Πολίτη κ.α.), ψηφιακών δίσκων (Heaven Records, FM Records), τηλεοπτικών καναλιών όπως Mega Channel  και σε ειδικές παρουσιάσεις όπως στο Ίδρυμα Ευγενίδου και στην Olympic Airways.  Σαν εκπαιδευτής έχει παραδώσει μαθήματα στη θεωρεία χρωμάτων, ελεύθερο σχέδιο, σχέδιο μόδας και εικονογράφηση παιδικού βιβλίου στο Κολλέγιο Αθηνών. Ο Αντώνιος Ασπρόμουργος έχει στούντιο στη Σύρο, στην Ελλάδα έπειτα από εξαετή διαμονή στην Καλιφόρνια όπου επικεντρώθηκε στο να ερευνά και να δημιουργεί έργα σε στυλ Φωτορεαλισμού.

Η έκθεση, που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την επιμέλεια της οποίας έχει ο Γιώργος Αλτουβάς, θα διαρκέσει έως και τις 26 Σεπτεμβρίου και οι ώρες λειτουργίας της είναι Δευτέρα -Τρίτη - Τετάρτη – Πέμπτη -Παρασκευή: 19:00 – 22:00 και Σάββατο – Κυριακή: 11:00 - 14:00 και 19:00 – 22:00.