Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, αλλά και στις παράλληλες εκδηλώσεις

Εγκαίνια για την έκθεση «1923-2023- Το ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σύρο»

  • Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023 - 06:16

Παρουσία πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «1923-2023- Το ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σύρο», με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη συμπλήρωση της δημιουργίας του  μεγαλύτερου ορφανοτροφείου της Ανατολικής  Μεσογείου.

Στην έκθεση, που επιμελήθηκε η εθελοντική ομάδα N.E.R.O.S. και συνδιοργανώνει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης,, το κοινό έχει την ευκαιρία να δει από κοντά την ιστορία της Near East Relief  και τη δημιουργία αυτού του μοναδικού πολυπολιτισμικού ζωντανού μνημείου που ιδρύθηκε πριν από έναν αιώνα στην Ερμούπολη.

Τα πρωτότυπα αντικείμενα που βρέθηκαν κάτω από τα ξύλινα πατώματα του ορφανοτροφείου παρουσιάζονται στην έκθεση μαζί με πληθώρα αντικειμένων από εκείνη την περίοδο. Έμφαση έχει δοθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα  και στο πρόγραμμα εργασίας που ήταν αφιερωμένο στην καλλιέργεια των επαγγελματικών δεξιοτήτων που θα προετοίμαζαν τα ορφανά για τη ζωή μετά το ορφανοτροφείο καθώς και για τις σημαντικές προσωπικότητες εκείνης της εποχής.

“Η συγκεκριμένη έκθεση πραγματοποιήθηκε μετά από 10 χρόνια έρευνας, αλλά ουσιαστικά τους τελευταίους 18 μήνες, όπου εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειές μας σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους. Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας πραγματοποιήθηκε από τέσσερις εθελοντές, τον Νίκο Κορακάκη, τον Κώστα Ζαχαρίου, τη Νίνα Γεωργιάδου και φυσικά με τη δική μου επιμέλεια. Θέλαμε να είναι μία έκθεση αντάξια του ορφανοτροφείου γιατί η αλήθεια είναι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ελάχιστα γι’ αυτό. Πλέον θεωρώ ότι έχουμε περισσότερα στοιχεία γι’ αυτόν τον σπουδαίο πολυπολιτισμικό μνημείο, το οποίο είναι ένα ζωντανό μνημείο και πρέπει να το προστατέψουμε και να διατηρηθεί και για τις επόμενες γενιές”, τονίζει στην “Κοινή Γνώμη”  ο αρχαιολόγο και επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας N.E.R.O.S., Λευτέρης Ζώρζος.

Μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε η παράλληλη εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης με την προβολή – για πρώτη φορά στην Ελλάδα-  του ντοκιμαντέρ: "They Shall Not Perish: The story of the Near East Relief".

“Πρόκειται για μία σπουδαία παραγωγή, η οποία δημιουργήθηκε πριν από περίπου επτά χρόνια και στην ουσία πραγματεύεται την ιστορία της Near East Relief από το 1915 έως και το 1930, δηλαδή από την γενοκτονία των Αρμενίων μέχρι και τη δημιουργία όλων των ορφανοτροφείων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και γενικότερα όλη την ανθρωπιστική βοήθεια που παρείχε εκείνη την εποχή”, επισημαίνει ο κ. Ζώρζος.

Μάλιστα, το κοινό που γέμισε ασφυκτικά το Πνευματικό Κέντρο είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να συζητήσει με τον συμπαραγωγό και πρώην πρόεδρο της Near East Foundation, Shant Mardirossian, αλλά και εκλεκτούς καλεσμένους.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν την Κυριακή, όταν και έλαβε χώρα μία περιπατητική διαδρομή από το στρατόπεδο της Σύρου, όπου ανακαλύφθηκε το ορφανοτροφείο, έως και το Μουσείο κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης. Εκεί, παρουσιάστηκε ένα συλλεκτικό λεύκωμα με θέμα το ορφανοτροφείο της Near East Relief, στο οποίο συμμετείχαν ιστορικοί, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι και άλλοι ερευνητές.

“Το συγκεκριμένο βιβλίο δημιουργήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα με πολύ κόπο και με τη συμμετοχή σπουδαίων ερευνητών και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους για τα άρθρα που έγραψαν και ιδίως τον Νίκο Κορακάκη, ο οποίος είχε τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκδοσης. Στο βιβλίο αυτό μπορεί κανείς να διαβάσει σημαντικά ιστορικά στοιχεία εκείνης της περιόδου, αλλά υπάρχει και μία ολοκληρωμένη ανάλυση για το ορφανοτροφείο Near East Relie, όπως για την αρχιτεκτονική και το προσωπικό του, αλλά και για το ορφανοτροφείο της Near East Relie στην Ελλάδα γενικότερα”, εξηγεί ο Λευτέρης Ζώρζος, ο οποίος συμπληρώνει ότι το βιβλίο μπορεί κανείς να προμηθευτεί από την έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα κυκλοφορήσει τόσο σε βιβλιοπωλεία της Σύρου, όσο και μέσω του διαδικτύου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η έκθεση, που θα διαρκέσει έως και τις 17 Οκτωβρίου, όσο και οι παράλληλες δράσεις υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με σπουδαίους φορείς και συλλόγους όπως την Near East Foundation, την Near East Relief Historical Society, το Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, το Δίκτυο Αρχιπέλαγος, το Hermoupolis Heritage, την Εστία Πύργου Καλλίστης και τη Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών.