Αυλαία αύριο για την έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, με μία ξεχωριστή ξενάγηση από τους επιμελητές της

“1923-2023 - Το Ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σύρο”

  • Τρίτη, 17 Οκτωβρίου, 2023 - 11:42

Με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης «1923-2023 - Το Ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σύρο» στην Πινακοθήκη Κυκλάδων θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου στις 18.30 ειδική ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης από τους επιμελητές της έκθεσης. Στο τέλος της ξενάγησης θα ακολουθήσει συζήτηση για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και θα παρευρεθούν και συγγενείς των τροφίμων του ορφανοτροφείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση παρουσιάζει την ιστορία της Near East Relief και τη δημιουργία αυτού του μοναδικού πολυπολιτισμικού ζωντανού μνημείου.

Το ορφανοτροφείο ιδρύθηκε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που ακολούθησε τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα πρωτότυπα αντικείμενα που βρέθηκαν κάτω από τα ξύλινα πατώματα του ορφανοτροφείου παρουσιάζονται στην έκθεση μαζί με πληθώρα αντικειμένων από εκείνη την περίοδο.

Έμφαση έχει δοθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα και στο πρόγραμμα εργασίας που ήταν αφιερωμένο στην καλλιέργεια των επαγγελματικών δεξιοτήτων που θα προετοίμαζαν τα ορφανά για τη ζωή μετά το ορφανοτροφείο καθώς και για τις σημαντικές προσωπικότητες εκείνης της εποχής.

Η εθελοντική ομάδα N.E.R.O.S. πραγματοποιεί την έκθεση σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, που γενναιόδωρα παρέχει την Πινακοθήκη Κυκλάδων για τη στέγαση της, η διάρκεια της ήταν μέχρι την Τρίτη 17 Οκτωβρίου.

“Η συγκεκριμένη έκθεση πραγματοποιήθηκε μετά από 10 χρόνια έρευνας, αλλά ουσιαστικά τους τελευταίους 18 μήνες, όπου εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειές μας σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους. Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας πραγματοποιήθηκε από τέσσερις εθελοντές, τον Νίκο Κορακάκη, τον Κώστα Ζαχαρίου, τη Νίνα Γεωργιάδου και φυσικά με τη δική μου επιμέλεια. Θέλαμε να είναι μία έκθεση αντάξια του ορφανοτροφείου γιατί η αλήθεια είναι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ελάχιστα γι’ αυτό. Πλέον θεωρώ ότι έχουμε περισσότερα στοιχεία γι’ αυτόν τον σπουδαίο πολυπολιτισμικό μνημείο, το οποίο είναι ένα ζωντανό μνημείο και πρέπει να το προστατέψουμε και να διατηρηθεί και για τις επόμενες γενιές”, είχε δηλώσει στην “Κοινή Γνώμη” ο αρχαιολόγος και επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας N.E.R.O.S., Λευτέρης Ζώρζος, στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν έχει εκδοθεί και ένας τόμος με θέμα το ορφανοτροφείο της Near East Relief από τις Εκδόσεις «Διπλογραφία» με συμμετοχή από ιστορικούς, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους και άλλους ερευνητές. Σύντομα το βιβλίο θα είναι διαθέσιμο από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία στη Σύρο και στην Αθήνα και από το Atlantea Eshop.

“Το συγκεκριμένο βιβλίο δημιουργήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα με πολύ κόπο και με τη συμμετοχή σπουδαίων ερευνητών και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους για τα άρθρα που έγραψαν και ιδίως τον Νίκο Κορακάκη, ο οποίος είχε τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκδοσης. Στο βιβλίο αυτό μπορεί κανείς να διαβάσει σημαντικά ιστορικά στοιχεία εκείνης της περιόδου, αλλά υπάρχει και μία ολοκληρωμένη ανάλυση για το ορφανοτροφείο Near East Relie, όπως για την αρχιτεκτονική και το προσωπικό του, αλλά και για το ορφανοτροφείο της Near East Relie στην Ελλάδα γενικότερα”, είχε τονίζει ο Λευτέρης Ζώρζος

Επίσης, άξιο αναφοράς είναι πως η έκθεση και οι παράλληλες δράσεις υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με σπουδαίους φορείς και συλλόγους όπως τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, την Near East Foundation, την Near East Relief Historical Society, τον Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, το Δίκτυο Αρχιπέλαγος, το Hermoupolis Heritage, την Εστία Πύργου Καλλίστης και τη Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών.

Τέλος, με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι διοργανωτές της έκθεσης, ευχαριστούν όλους τους χορηγούς της έκθεσης, της έκδοσης και των παράλληλων εκδηλώσεων και συγκεκριμένα το Ίδρυμα Αθανάσιου και Μαρίνας Μαρτίνου ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, το Meltemi Hotels and Resorts, το Travelotopos.com, το οινοποιείο Mikra Thira και το Voreina Gallery Suites. 

“Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε επίσης το ξενοδοχείο Σύρου Μέλαθρον και την εταιρία KOIS Optics ως χορηγούς φιλοξενίας. Θα θέλαμε τέλος, να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σύρου που «αγκάλιασαν» την έκθεση”, καταλήγει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των διοργανωτών.