Της Μαρίας Ρώτα

Οι ωραιότερες χώρες του κόσμου

  • Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου, 2023 - 06:12

Μια συναρπαστική περιήγηση σε έξι πραγματικά αυθεντικές χώρες, που βρίσκονται τόσο κοντά η μία με την άλλη. Μπορείτε να ανακαλύψετε τα μικρά μυστικά τους και τη... σοφία των ανθρώπων τους. “Τις ωραιότερες χώρες του κόσμου θα συναντήσει κανείς στα νησιά του Αιγαίου”. Έτσι πιστεύει, κρίνει και γράφει ένας Άγγλος δημοσιογράφος σ’ ένα περιοδικό που εκδίδεται στο Λονδίνο. Φυσικά και είναι πολύ όμορφες οι χώρες των νησιών μας, και φυσικά μας αρέσουν πολύ και τις χαιρόμαστε εμείς οι νησιώτες, αλλά... με εντυπωσίασε το ότι ο δημοσιογράφος – περιηγητής διάλεξε τις δικές μας χώρες σαν τις ωραιότερες, ενώ υπάρχουν κι αλλού στην Ευρώπη όμορφες χώρες και χωριά σκαρφαλωμένα ψηλά στις κορφές των λόφων. Εκεί, ψηλά οι κάτοικοι ήταν προφυλαγμένοι από τους πειρατές εκείνη την εποχή.

Περικυκλώνοντας το κεντρικό Αιγαίο”.

Μ’ αυτόν τον τίτλο γράφτηκε ένας ύμνος για τα νησιά μας από τον John Freely. “Πετώντας πάνω από το Αιγαίο, όπως έκανε η Λητώ πριν γεννήσει τον Απόλλωνα στη Δήλο, οι Κυκλάδες και τα νησιά γύρω τους μοιάζουν σαν βουνοκορφές μιας βυθισμένης Ατλαντίδας. Τα νησιά είναι στην πραγματικότητα οι κορυφές και οι πλαγιές ενός καταποντισμένου υψιπέδου, που σήμερα βρίσκεται στο βυθό του Αιγαίου. Από τις κορφές του Ζα στη Νάξο, που είναι το πιο ψηλό σημείο στα νησιά, είδα όλες τις Κυκλάδες, και ανατολικά είδα την Ικαρία και τα Δωδεκάνησα να παρουσιάζονται στον ορίζοντα, λουσμένα από το χρυσό φως της λυκαυγής. Κι αυτά τα νησιά φαντάζουν σαν μονοπάτι μέσα στη θάλασσα...” Κι ο δημοσιογράφος Walter Laudor γράφει: “Κάθε νησί στο Αιγαίο έχει μια χώρα, μια πλατεία και μια αυλή της εκκλησίας που συνήθως σκιάζονται από ένα γιγάντιο πλάτανο, που μετρά εκατοντάδες χρόνια ζωής. Τούτο το δέντρο χαρίζει τη σκιά του στο καφενείο της χώρας, εκεί που οι ντόπιοι ξεκουράζονται ύστερα από μια μέρα δουλειάς στα χωράφια.” Οι χώρες των νησιών σε μαγεύουν.

ΑΝΔΡΟΣ: Απόκρημνα βουνά, άγριες οι κορφές τους που χωρίζονται από μικρές ρεματιές και βουνίσια ρυάκια. Η χώρα έχει ένα συγκλονιστικό περιβάλλον. Τα σπίτια της βρίσκονται κτισμένα στην άκρη ενός βράχου που προεξέχει προς τη θάλασσα. Τα σκορπισμένα συντρίμμια του μεσαιωνικού κάστρου περικυκλώνουν τη χώρα. Τούτα τα τείχη κτίστηκαν το 1207 από τον Μ. Σανούδο. Ο κύριος δρόμος της χώρας έχει όμορφα πέτρινα σπίτια (19ος αιώνας). Ο χώρος και οι κάτοικοι προσφέρουν ησυχία και αγαπούν την τέχνη. Θαυμάσια είναι τα Μουσεία, (Αρχαιολογικό, Σύγχρονης Τέχνης, Ναυτικό). Συγκινητικό το Μουσείο του Αφανούς Ναύτη. Πολλές οι εκκλησίες. Θεοσκέπαστη, Αγία Θαλασσινή, ο καθεδρικός ναός του Αγ. Γεωργίου κ.α.

ΣΕΡΙΦΟΣ: Η χώρα είναι ένα γοητευτικό κυκλαδικό χωριό με ασβεστωμένα σπίτια που κουρνιάζουν πάνω σ’ ένα βραχώδες ύψωμα και περιβάλλεται από το συνηθισμένο ενετικό φρούριο, το Κάστρο. Ένα πολύ ωραίο νεοκλασικό κτίριο εξαίρετης αρχιτεκτονικής στεγάζει το Δημαρχείο που φιλοξενεί μια μικρή συλλογή αρχαιοτήτων. Ο James Bent δημοσίευσε το 1885 σχολιάζοντας τη χώρα της Σερίφου: “ Απ’ όλες τις πόλεις των ελληνικών νησιών η Σέριφος θα παραμείνει πάντα στο μυαλό μου...” Υπέροχοι αναπαλαιωμένοι αλευρόμυλοι που θαυμάζονται το καλοκαίρι από τους επισκέπτες. Πολλές υστεροβυζαντινές εκκλησίες παντού στο νησί, όπως ο Άγιος Ελευθέριος, ο Άγιος Αθανάσιος, ο Άγιος Ιωάννης κ.α. Πανέμορφες είναι και οι παραλίες του νησιού, με τα εξωτικά τους χρώματα...

ΣΥΡΟΣ: Δύο πόλεις. Δύο ιστορίες.

ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ: Η υπέροχη πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Είναι η πρώτη πόλη στο αρχιπέλαγος. Τα υπέροχα κτίριά της σχεδιάστηκαν από Έλληνες και Ευρωπαίους αρχιτέκτονες, όπως το Δημαρχείο, υπέροχο έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, με μεγαλοπρεπείς διαστάσεις που υπενθυμίζει ότι η Ερμούπολη ήταν η δεύτερη σημαντική της Ελλάδος μετά την Αθήνα, την οποία ξεπέρασε στη βιομηχανία και στο εμπόριο. Ήταν και είναι διάσημη πόλη η Ερμούπολη. Ήταν το 1822 η Αρχή της νέας πόλης που θαυμάστηκε. Αυτό που έγινε στη Σύρο εκείνο τον αιώνα... δεν έγινε πουθενά αλλού. Στη Σύρο ξαναγεννήθηκε η Ελλάδα... είπε κάποτε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αυτή η φράση τα συνοψίζει όλα. Σ’ αυτό το βραχονήσι των 85 τετραγωνικών χιλιομέτρων, άνθισε ένας πολιτισμός τότε, όμοιος με αυτόν των μεγάλων ελεύθερων Ευρωπαϊκών πόλεων. Ο περιηγητής Θεόφιλος Γκωτιέ που επισκέφθηκε τη Σύρο στις αρχές του 19ου αιώνα, έγραψε: “Ουγγρική ορχήστρα έπαιζε αποσπάσματα από Ιταλικά μελοδράματα. Η Σύρος είναι περίπου ο ομφαλός της Ελλάδας, πρωτεύουσα της κομψότητας και της αρχοντιάς. Ποιος αλήθεια θα φανταζόταν ότι θα συναντούσε τον κόσμο αυτό φυτεμένο σ’ ένα βραχονήσι του Αιγαίου!!!”

Η Άνω Σύρος: Ήταν η πρώτη πόλη! Η πανέμορφη μικρή πολιτεία που είχε απλωθεί στον υψηλότερο λόφο του νησιού και στεφανώθηκε από την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, την καθολική επισκοπή. Έτσι μετά από πολλούς αιώνες που η Σύρος ήταν αραιοκατοικημένη, δημιούργησε τον πρώτο οικισμό με όσους κατοίκους κίνησαν και χάρηκαν το ενδιαφέρον του βασιλιά της Γαλλίας που γνώρισε το νησί, το θεώρησε και θέλησε να είναι υπό την προστασία όλων των κατοίκων που έφθασαν σ’ αυτό. Αξίζει να επισκέπτεται την Άνω Σύρο, την όμορφη πόλη, κάθε επισκέπτης και να γνωρίζει την ιστορία της. Οι εμπορικές και ναυτιλιακές δραστηριότητες του 18ου αιώνα αποτέλεσαν υπόβαθρο για την ανάπτυξη του 19ου αιώνα. Με την κήρυξη της Ελληνικής επανάστασης το 1821 χιλιάδες Έλληνες ξέφυγαν από το μαχαίρι του Τούρκου και ζήτησαν καταφύγιο στη Σύρο που ήταν ελεύθερη. Η Ερμούπολη έμελλε να παίξει πρωταρχικό ρόλο στην οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου, σ’ ολόκληρο τον 19ο αιώνα, όταν η άλλη Ελλάδα στέγαζε ακόμη κάτω από το Τουρκικό γιαταγάνι. Η προσφορά των κατοίκων του νησιού στον αγώνα της ανεξαρτησίας είναι μεγάλη.

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα