Της Μαρίας Ρώτα

Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης

  • Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου, 2023 - 06:22

Με ιδιαίτερη συγκίνηση αποδέχτηκα την βράβευσή μου από την αντιδήμαρχο πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κ. Αλίκη Λεονταρίτη, που με είχε καλέσει το προηγούμενο Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης. Συγκινήθηκα ιδιαίτερα για την υπέροχη τιμητική πλακέτα που μου προσέφερε, θέλοντας να με τιμήσει για τα 30 χρόνια φροντίδας και γνώσης που προσφέρθηκαν στα παιδιά της Σύρου (και όχι μόνο), για την υπέροχη γνωστή και μοναδική ιστορία του νησιού μας που έχει θαυμαστεί και θαυμάζεται πάντα από όλους τους επισκέπτες του. Γνώριζα ότι επρόκειτο σε λίγες ημέρες να ξεκινήσει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης να υποδέχεται όσα παιδιά θελήσουν να μάθουν και να γνωρίσουν τον πανάρχαιο πολιτισμό του νησιού μας. Σ’ αυτή την πρώτη συγκέντρωση, που δημιούργησε η κ. Αλίκη Λεονταρίτη, βρέθηκαν και οι δύο εκπαιδευτές των μικρών μαθητών. Είναι ο κ. Νίκος Γουτσίκας και η κ. Βιργινία Μπριλάκη, οι οποίοι καλωσόρισαν τα παιδιά και τους γονείς τους στην έκθεση του Πνευματικού Κέντρου. Στις 16 Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και να ξεκινήσει ο 4ος κύκλος του προγράμματος, με την χριστουγεννιάτικη εκδήλωση των Μικρών Εθελοντών Ξεναγών. Τα μαθήματα για τα παιδιά θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο μεσημέρι στην αίθουσα αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, στο Πνευματικό Κέντρο. Η κ. Αλίκη Λεονταρίτη μου προσέφερε παράλληλα και θαυμάσια και πανέμορφα τριαντάφυλλα.

Εγκαίνια Μουσείου ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Είναι γνωστό ότι ένα από τα καλύτερα Μουσεία της χώρας μας είναι το “Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης” Νίκου Γουλανδρή. Η ιδιαιτερότητα του Μουσείου, εκτός από την καλαίσθητη τοποθέτηση των Κυκλαδικών ευρημάτων, έχει εφαρμόσει θαυμάσια ενημερωτικά προγράμματα για παιδιά που θα ήθελαν να γνωρίσουν την προϊστορία των Κυκλάδων. Η κ. Ντόλυ Γουλανδρή είχε κατασκευάσει αντίγραφα των εκθεμάτων (πολλά είναι Συριανά και έγιναν δεκτά στο νησί μας.) Άλλωστε, καλό είναι να γνωρίζει κανείς την ιστορία του τόπου του. Ήταν Σεπτεμβρίου όταν έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου. “Ευχή όλων μας είναι” είπε τότε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Δεκαβάλας, “Να γίνει ένα θαυμάσιο εργαλείο προκειμένου, μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, να απευθυνθούμε στους νέους και να τους δώσουμε την ευκαιρία να γνωρίσουν σε βάθος την πλούσια και σημαντική ιστορία αυτού του εκπληκτικού νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων”.

Σχόλιο ανθρώπων που επισκέφθηκαν το Μουσείο

Τα παιδιά είχαν μάθει, όχι μόνο, την αρχαία ιστορία του νησιού, αλλά γνώρισαν και με πολύ ωραίο τρόπο μεταδίδουν στους κυρίους και στις κυρίες που παρουσιάζονταν στο Μουσείου τους.

Μερικά Σχόλια γραπτών κειμένων από την ξενάγηση των παιδιών

1 “Είμαστε πολύ συγκινημένοι μετά την παρουσίαση από παιδιά της Σύρου, εκφραστικών πτυχών του πανάρχαιου πολιτισμού του νησιού τους. Ολόψυχα συγχαρητήρια σ’ αυτούς που δημιούργησαν το πολιτικό αυτό κέντρο, που το συνιστούν και επαινούν για την προβολή των Ελληνικών αξιών”.

Γιώργος Χριστογιάννης , Πρέσβης Ε.Ζ.

 

2 Στην επίσκεψή μου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης πολλά παιδιά μίλησαν, ένα από αυτά μιλούσε πολύ καλά Ισπανικά, και τα άλλα μίλησαν για την ιστορία των νησιών... άριστα!

Jose Cnenca, Πρέσβης της Ισπανίας

 

3 Είμαστε περήφανοι που είμαστε Κυκλαδίτες! Μας αρέσουν πάρα πολύ όλα και σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση.

Σταύρος Βαφίας 9/9/95

 

4 Συγχαρητήρια στα παιδιά που μελετούν τα εκθέματα του Μουσείου Πρωτοκυκλαδικής Τέχνης. Και ευχές Ιωάννη Βάτη που το συντηρεί. Με τέτοια συνειδητοποιημένη γλώσσα της Ιστορίας κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει.

Με την πατρική μου αγάπη Ο Αθηνών Χριστόδουλος!

 

5 Για πρώτη φορά γνώρισα το αξιολάτρευτο Νησί σας. Με εντυπωσίασε η έμφυτη καλοσύνη των Συριανών, που είναι πλημμυρισμένοι από αισθήματα που χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο. Το καταπληκτικό ενδιαφέρον των Συριανών για τα πολιτιστικά, για τον πολιτισμό μας, γενικότερα η κουλτούρα τους, με υποχρεώνει ... για την ώρα να πω, πως η εξάπλωση του πολιτισμού μας θα πρέπει να ξεκινήσει από την Σύρο, γιατί εδώ οι άνθρωποι έχουν ενδιαφέρον και τις γνώσεις που χρειάζονται.

 

 

 

Ετικέτες: