Απολογισμός πεπραγμένων για την διετία 2021-2023 και “αυλαία” για τον Π.Α.Κ.Ο. «Γ. Αξιώτης»

Σπουδαίο έργο για τον πολιτισμό και την παιδεία στη Μύκονο

Η θητεία του ΔΣ του Π.Α.Κ.Ο. "Γ. Αξιώτης" για το διάστημα 2021-2023 ολοκληρώθηκε και άφησε πίσω της σημαντικό έργο για τη Μύκονο. Η απερχόμενη διοίκηση του οργανισμού λειτούργησε με γνώμονα την αναδιοργάνωσή του και συντέλεσε στην εύρυθμη λειτουργία όλων των τομέων αρμοδιότητάς του. Την ίδια στιγμή, η άφιξη του νέου χρόνου, συμπίπτει με την κατάργηση του φορέα, αφού με τον νόμο 5056/2023 από 01.01.2024 καταργούνται αρκετά νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ μεταξύ των οποίων και ο  Π.Α.Κ.Ο. «Γ. Αξιώτης». Οι αρμοδιότητες που είχε ο φορέας από την ίδρυσή του 2011, περνούν πλέον οριστικά στον Δήμο Μυκόνου.

Α. Καμμή: "Η μέριμνα μας αυτά τα 4 χρόνια ήταν να κάνουμε ότι ήταν δυνατόν για την αναδιοργάνωση του φορέα"

Η απερχόμενη πρόεδρος του ΔΣ του Π.Α.Κ.Ο. "Γ. Αξιώτης", Άννα Καμμή, έκανε τον δικό της απολογισμό, μιλώντας στην "Κοινή Γνώμη", λίγο μετά την ολοκλήρωση και τυπικά του ρόλου της, αφού πλέον θα βρίσκεται, όπως τόνισε, στον ρόλο του ενεργού πολίτη. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως, "o Π.Α.Κ.Ο. "Γ. Αξιώτης" ιδρύθηκε το 2011 και ήταν ο κύριος πολιτιστικός φορέας του Δήμου Μυκόνου, για όλα αυτά τα χρόνια. Είχε στην εποπτεία του, την λειτουργία της Δημοτικής Μουσικής Σχολής και τους δύο δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Πλέον, από την 1 Ιανουαρίου του 2024, αυτό το νομικό πρόσωπο μαζί με άλλα νομικά πρόσωπα καταργούνται και πλέον οι αρμοδιότητές τους θα μεταφερθούν εξ' ολοκλήρου στον Δήμο Μυκόνου. Εγώ έχω υπάρξει πρόεδρος τα τελευταία 4 χρόνια από το 2019 όσο ήταν και η θητεία της απερχόμενης πλέον Δημοτικής Αρχής. Η μέριμνα μας αυτά τα 4 χρόνια ήταν να κάνουμε ότι ήταν δυνατόν για την αναδιοργάνωση του φορέα σε πολλαπλά επίπεδα, διοικητικά, λειτουργικά και να δώσουμε μία ώθηση στην ανάπτυξη σε όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων."

"Θα είμαι πλέον ένας πολίτης που θα παρακολουθώ τα πολιτιστικά γεγονότα"

Όσο για την επόμενη προσωπική της ημέρα και αν θα βρίσκεται σε κάποια θέση, ανέφερε, ότι, "αυτή τη στιγμή είμαι απερχόμενη πρόεδρος, δεν έχω ξαναμπεί στη διαδικασία με τις εκλογές και θα είμαι πλέον ένας πολίτης που θα παρακολουθώ τα γεγονότα τα πολιτιστικά και όχι μόνο του νησιού, με την ιδιότητά μου ως πολίτης. Δεν θα συμμετέχω σε κάποια άλλη δομή ή οργάνωση αυτή τη στιγμή, αλλά θα δούμε στην πορεία αν θα ασχοληθώ με κάτι. Είχα καλέσει την περασμένη Παρασκευή σε μία συνάντηση τη νέα Δημοτική Αρχή για να τους κάνω μία ενημέρωση για τον υπό κατάργηση φορέα και τους έδωσα διάφορα ενημερωτικά έγγραφα που θα τους είναι απαραίτητα και από εκεί και πέρα τους δήλωσα ότι οποιαδήποτε στιγμή χρειαστούν τη βοήθειά μου, είμαι πάντα στη διάθεσή τους."

Αναλυτικά κάποια από τα πεπραγμένα της τελευταίας 2ετίας είναι:

Διεύθυνση προσχολικής αγωγής και παιδείας

Δόθηκε  μεγάλη βαρύτητα στην  λειτουργία των δύο δημοτικών  παιδικών σταθμών με συνεχείς και διαρκείς κτιριακές βελτιώσεις και επισκευές αλλά και με την πρόσληψη το 2022 οκτώ νέων υπαλλήλων ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) με δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων έως το 2027 και για όσο διαρκεί το χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ «Πρόγραμμα προσχολικής αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών». Με την βοήθεια του προσωπικού  αλλά και την συμβολή της διοίκησης,  οι δύο σταθμοί λειτούργησαν  υποδειγματικά. Αυτό δείχνουν και οι ετήσιες εγγραφές που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των εκατό  και πλέον θέσεων που διαθέτουν οι δομές αλλά και  το πόρισμα  του αρμόδιου   κλιμακίου  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  μετά από έλεγχο που   διενεργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022.

Μουσική Σχολή "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΞΙΩΤΗΣ"                        

Η Μουσική Σχολή από το 2019  λειτουργεί  με δύο τμήματα μουσικής,  κιθάρας και βιολιού. Λειτουργούν επίσης και δύο τμήματα χορωδιών η παιδική  χορωδία και η χορωδία ενηλίκων «Χορωδία Μυκόνου»,   και οι δύο υπό την διεύθυνση της κας Τίνας Ψαλίδα. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν αρκετά δημιουργικά για την Μουσική Σχολή, με την διοργάνωση της Καλοκαιρινής και Χριστουγεννιάτικης συναυλίας με τους μαθητές της σχολής, την επίσκεψη του  τμήματος  βιολιού με την κα Ψαλίδα στα σχολεία  του νησιού και τις συχνές επισκέψεις του  κ. Αμοιρίδη και της κ. Ψαλίδα στους δημοτικούς σταθμούς του νησιού  για να πλαισιώσουν δράσεις και εκδηλώσεις  που διοργανώνονται από τους παιδαγωγούς με σκοπό την γνωριμία των παιδιών με την μουσική.

Σημαντικές διοργανώσεις και καταγραφή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Ως κύριος πολιτιστικός φορέας του Δήμου ο Π.Α.Κ.Ο. «Γ. Αξιώτης» διοργάνωσε κάθε χρόνο το MYKONOS ART FESTIVAL, μια διοργάνωση που λαμβάνει χώρα ανελλιπώς από το 2018. Σημαντικοί καλλιτέχνες έχουν προσκληθεί όλα αυτά τα χρόνια  για να πλαισιώσουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ. Πολλοί από αυτούς  συμμετείχαν για πρώτη φορά  σε διοργάνωση του Δήμου Μυκόνου. Ιδιαίτερη πρόσκληση απευθύνθηκε σε καλλιτέχνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στο νησί  στην ενότητα  του φεστιβάλ "MYKONOS IS...". Η συνεργασία με την καλλιτεχνική διευθύντρια κα Ίλια Παπασπύρου συντέλεσε στην καλλιτεχνική αναβάθμιση του θεσμού και στον εμπλουτισμό των εκδηλώσεων με ποιοτικές προτάσεις. Με επιτυχία  διοργανώνεται σε ετήσια βάση  από το 2022 ακόμη ένα φεστιβάλ, το ART MILL  FESTIVAL, μια διοργάνωση για παιδιά και εφήβους το οποίο  έχει κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού, των μικρών και μεγάλων φίλων, και έχει εισπράξει μεγάλη αποδοχή. Ψυχή του φεστιβάλ  η καλλιτεχνική διευθύντρια  Μυρτώ Μολανδώνη.

Σημαντικές διοργανώσεις για το διάστημα αυτό ήταν:

- η Διημερίδα για την Οδική Ασφάλεια τον Φεβρουάριο του 2023 στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων "Σύγχρονη Παιδεία"

- το Διήμερο Συνέδριο με Θέμα "Ο τουρισμός ως παράγοντας ριζικών μεταβολών στις Κυκλάδες στον 20ο και 21ο αιώνα. Η βιωσιμότητα στο επίκεντρο" τον Νοέμβριο του 2023 στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχαν οι ενέργειες του φορέα για την μεταφορά του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Μυκόνου στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023. Επίσης, σημαντικές πρωτοβουλίες πάρθηκαν από τον φορέα για την συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας όπως αυτή για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας 

Διοικητική λειτουργία

Σε επίπεδο λειτουργίας του φορέα σημαντικά προβλήματα υποστελέχωσης αντιμετωπίστηκαν  επαρκώς με μετακινήσεις υπαλλήλων από τον Δήμο, αλλά και με συνεχείς ενέργειες του φορέα για προσλήψεις ΙΔΟΧ για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών. Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν προτεραιότητα της απερχόμενης διοίκησης μαζί με την καθημερινότητα του φορέα, τις ενέργειες για μια σοβαρή κτιριακή αποκατάσταση του κτιρίου του παιδικού σταθμού της Άνω Μεράς, την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την χρηματοδότηση και υλοποίηση δύο χρηματοδοτικών προγραμμάτων από το LEADER, ένα για τον ηχητικό και φωτιστικό εξοπλισμό του Γρυπαρείου και ένα για διάφορες ανάγκες των δύο παιδικών σταθμών. Οι ενέργειες για αυτά βρίσκονται σε τελικό στάδιο και την κτηριακή αναβάθμιση του κτιρίου του Γρυπαρείου.

Συγκεκριμένα, έχει γίνει αντικατάσταση του φωτισμού του κτηρίου με λαμπτήρες LED, αντικαταστάθηκαν οι ταπετσαρίες των καθισμάτων στην αίθουσα θεάτρου και επισκευάστηκαν τα καθίσματα, βάφτηκε η οροφή και τοίχοι στην αίθουσα θεάτρου, τρίφτηκε και βάφτηκε το πάτωμα στην αίθουσα θεάτρου, έγινε επαγγελματικός γενικός καθαρισμός του κτιρίου εσωτερικά, βάφτηκε μέρος του υπογείου του κτιρίου, βάφτηκε το κτήριο εξωτερικά, τρίφτηκαν και βάφτηκαν τα εξωτερικά κουφώματα του κτιρίου και δημιουργήθηκαν αποθηκευτικοί χώροι στο υπόγειο του κτηρίου.