“Οι Άθλιοι του Ηρακλή” από τον ΘΕΠΟΣ στο θέατρο Απόλλων
- Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου, 2024 - 06:16
Μετά από τη σπουδαία θεατρική παράσταση “Ο Χριστός ξεσταυρώνεται”, η οποία έτυχε εξαιρετικών κρητικών και σχολίων, ο θεατρικός πολιτιστικός σύλλογος “Απόλλων” παρουσιάζει από την Παρασκευή 19 έως και την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στο θέατρο Απόλλων το έργο “Οι Άθλιοι του Ηρακλή”.
Πρόκειται για μία παρωδία και όπως αναφέρει στην “Κοινή Γνώμη”, η σκηνοθέτρια του έργου, Βέτα Αποστολίδου, πραγματεύεται όλους εκείνους που περιτριγύριζαν τον ήρωα της μυθολογίας και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, από 5 έως και 95 ετών.
“Μετά από τον «Χριστό ξεσταυρώνεται» που ήταν ένα σπουδαίο έργο με πολύ μεγάλη επιτυχία, είχαμε την ανάγκη σαν ομάδα να γελάσουμε και να χαλαρώσουμε, παρουσιάζοντας ένα ανάλαφρο και ταυτόχρονα γοητευτικό έργο για παιδιά, αλλά και για μεγάλους και πιστεύω ότι θα είναι αντάξιο του κόσμου που μας τιμά με την παρουσία του σε όλες μας τις παραστάσεις”, σημειώνει η κα. Αποστολίδου, αναφέροντας ότι το έργο έρχεται ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ της ιδίας και της συγγραφέας του, Κατερίνας Κίτρα.
“Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε από μία πρωτοβουλία του θεατρικού πολιτιστικού συλλόγου «Απόλλων», κατόπιν μία «παραγγελίας» στη συγγραφέα Κατερίνα Κίτρα, με την οποία είχαμε συνεργαστεί και στο παρελθόν με την «Κωμοδύσσεια». Επικοινώνησα μαζί της και της ζήτησα να γράψει μία παρωδία με τους άθλους του Ηρακλή. Είχαμε επικοινωνία συχνή και αλληλεπιδρούσαμε σε αυτό, οπότε είναι ένα κείμενο που συμβάλαμε και οι δύο”, τονίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “στο έργο παρακολουθούμε όλους εκείνους που περιτριγύριζαν τον ήρωα της μυθολογίας μας και πόσο άθλιοι ήταν και φυσικά συνδέονται με όλους τους γνωστούς άθλους του Ηρακλή. Πρόκειται για μία παρωδία, την οποία είχαμε σχεδιάσει πριν την πανδημία και ήρθε η στιγμή να την παρουσιάσουμε”.
“Μπορούν να το απολαύσουν μικροί αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας θεατές”
Στην ερώτηση εάν πρόκειται για μία παράσταση που απευθύνεται μόνο σε παιδιά, η Βέτα Αποστολίδου απαντά ότι μπορούν να την παρακολουθήσουν τόσο τα παιδιά, όσο και θεατές μεγαλύτερης ηλικίας.
“Η όλη προετοιμασία ξεκίνησε μετά την συνάντηση των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που έγινε στη Σύρο και ενώ είχαμε πολύ λίγο χρόνο μπροστά μας, έγινε πολύ δουλειά σε καθημερινή βάση, ώστε να είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε το θεατρικό έργο που δεν είναι αμιγώς για μικρά παιδιά και θα αποδειχθεί ότι θα το απολαύσουν εξίσου και οι μεγαλύτεροι θεατές. Άρα μιλάμε για ένα έργο από 5 έως 95 ετών”, δηλώνει η σκηνοθέτρια.
Στην επισήμανση πόσο δύσκολο είναι να παρουσιάζεται μία παράσταση που θα πρέπει να κεντρίζει το ενδιαφέρον τόσο των παιδιών, όσο και των θεατών μεγαλύτερης ηλικίας, η κα. Αποστολίδου επισημαίνει πως “είχαμε και στο παρελθόν την «Κωμοδύσσεια» που πραγματικά την χάρηκαν τόσο τα παιδιά, όσο και εκείνοι της μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό δεν είναι δύσκολο για εμάς, διότι και η σκηνοθεσία και η επιλογή των έργων δεν αφορούν μόνο τα παιδιά, καθώς τόσο η μουσική, όσο και οι ατάκες που υπάρχουν διασκεδάζουν και τους μεγάλους. Πέραν τους άθλους σαν άθλους και τη μυθολογία, η σκηνοθεσία και αυτό που δίνουμε τελικά στο θεατή, αφορά και τους μεγάλους”.
Η σκηνοθέτρια της παράστασης αναφέρει, επίσης, ότι το συγκεκριμένο έργο περιέχει και μηνύματα τα οποία επιθυμούν να περάσουν στο κοινό. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ‘ένα μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά και γενικότερα στο κοινό μας είναι ότι τελικά ένας ηγέτης πρέπει να περιτριγυρίζεται από άξιους συνεργάτες διότι εάν δεν είναι άξιοι ο ηγέτης θα υποστεί πανωλεθρία. Βέβαια το μήνυμα πέρα από αυτό είναι ότι δίνουμε αρκετή έμφαση στο αγαθό και αυθεντικό κομμάτι του ήρωα που δεν παρασύρεται από την αθλιότητα που υπάρχει γύρω του και κρατά τον χαραχτήρα και τη δυναμικότητά του μέχρι το τέλος”.
Τέλος η κα. Αποστολίδου, μιλώντας για τους συντελεστές της παράστασης, δηλώνει ότι πλαισιώνεται από όλο το δυναμικό του «Απόλλωνα», το οποίο συμμετέχει, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό του σε ένα παιδικό έργο που πρέπει να το προσέξεις πολύ περισσότερο από ένα έργο που απευθύνεται μόνο σε ενήλικες.
Τέλος, αναφέρει ότι οι “Άθλιοι του Ηρακλή” είναι η πρώτη παράσταση που παρουσιάζει για το 2024 ο ΘΕΠΟΣ, ενώ θα ακολουθήσει ένα έργο του Κώστα Τσιάνου σε σκηνοθεσία Γιώργου Πάχου “Ζωή χαρισάμενη”, όπως και το “Λίστα γάμου” του Διονύση Χαριτόπουλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καπέλλα.
Οι συντελεστές
Σκηνοθεσία-Χορογραφίες: Βέτα Αποστολίδου
Μουσική επιμέλεια: Βέτα Αποστολίδου, Γιάγκος Μπαμίχας
Σκηνικά-κοστούμια: Πηνελόπη Ασλάνογλου
Φωτισμοί: Γιώργος Πάχος
Υποβολείο: Μύριαμ Ρούσσου, Ζωή Γεωργίου
Κατασκευή σκηνικών: Μαρία Όσσα, Νίκος Δαρζέντας
Τεχνικός φωτισμού: Νίκος και Δημήτρης Κοντιζάς
Φροντιστήριο σκηνής: Αργυρώ Πανταζή, Μαρία Νομικού, Εύη Αριστείδου
Διανομή
Μούσες: Αργυρώ Πανταζή, Ζέφη Ιωάννου, Κατερίνα Καραντώνη,
Μαρία Νομικού, Πηνελόπη Ασλάνογλου
Ιστορικός: Ιωάννης Τούμπας
Γραμματέας: Φένια Γώγου
Ηρακλής: Δημήτρης Καπέλλας
Αλκμήνη: Μαρία Γαδ
Αμφιτρύωνας: Βαγγέλης Τομαής
Αρετή: Κατερίνα Καραντώνη, Μαρία Νομικού
Κακία: Ζέφη Ιωάννου, Πηνελόπη Ασλάνογλου
Ιέρεια: Ελένη Χριστοπούλου
Πυθία: Μαριάννα Βακονδίου
Δούλα: Σταυρούλα Γαρδίκα
Γλυπτίδης: Θάνος Φώσκολος
Ευρυσθέας: Λάκης Καπέλλας
Λιοντάρι της Νεμέας: Χρήστος Τομαής
Νοσηλεύτρια: Σταυρούλα Γαρδίκα
Ιόλαος: Κωνσταντίνος Πλάκας
Λερναία Ύδρα: Ζέφη Ιωάννου
Στυμφαλίδες όρνιθες: Ελίνα Παπαδάκη, Μαριαλένα Κουβέλη,
Αγγέλα Γαβριήλ, Ελένη Χριστοπούλου,Στέλλα Ψαριανού, Σταυρούλα Γαρδίκα
Φωνή Αθηνάς: Βέτα Αποστολίδου
Φωνή Προμηθέα: Θάνος Φώσκολος
Άτλαντας: Μανούσος Γακηλάζος
Εσπερίδες: Μαρία Νομικού, Πηνελόπη Ασλάνογλου, Κατερίνα Καραντώνη,
Αργυρώ Πανταζή
Βαρκάρης του Άδη: Γιώργος Βαρθαλίτης
Άδης: Δημήτρης Ερατεινός
Κέρβερος: Γιάννης Γρυπάρης
Δηιάνειρα: Αργυρώ Πανταζή
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Ο Αϊ-Βασίλης πήρε σύνταξη" στο Θέατρο Απόλλων
20 Δεκ. 2017 - 14:06 - “Ασκήσεις Τρυφερότητας”
11 Δεκ. 2024 - 10:56 - Σύρος: Ο Δήμος τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός
17 Ιουν. 2024 - 14:05 - Ένα ρομαντικό ταξίδι στις αρχές της δεκαετίας του ‘30
9 Μαΐου. 2024 - 6:16 - Επί σκηνής η μαγευτική μουσική της "Σεχραζάντ"
30 Απρ. 2024 - 6:15