Μήλος: Το περιβάλλον σε πρώτη προτεραιότητα από τον Όμιλο Φίλων Βουνού και Θάλασσας
- Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου, 2024 - 06:15
Το περιβάλλον, ο πολιτισμός, αλλά και ο σεβασμός στην αειφόρο ανάπτυξη είναι τα βασικά ζητούμενα του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας της Μήλου. Ένας σύλλογος που συστάθηκε το 2008 και μετρά δεκάδες δράσεις, αλλά και παρεμβάσεις σε σημαντικά ζητήματα του νησιού.
Μεταξύ αυτών είναι η πραγματοποίηση δημιουργικών σεμιναρίων που απευθύνονται στους κατοίκους της Μήλου, οι δενδροφυτεύσεις, οι περιπατητικές αναζητήσεις, οι ενέργειες για τη διάσωση του ιστορικού φάρου της Ακραδιάς, αλλά και οι συνεργασίες του εκτός Μήλου με οργανώσεις όπως το Cycladic Presentation Fund και το Ελληνικό και Παγκόσμιο Δικτύο FRIENDS OF NATURE "ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ",
Για τις παραπάνω δράσεις, αλλά και όλες όσες σχεδιάζονται μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, ο πρόεδρος του Ομίλου, Γεώργιος Μάλλης.
“Ο Όμιλος είναι ο μοναδικός στη Μήλο με άμεση αναφορά στο περιβάλλον”
Ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας είναι ο μοναδικός φορέας στη Μήλο με άμεση αναφορά στο περιβάλλον. Είναι ένας σύλλογος οικολογικός, αλλά και φυσιολατρικός, ενώ με βάση το καταστατικό του έχει δυνατότητα και για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων.
“Ο Όμιλος διοργανώνει πεζοπορίες, προβολές ταινιών, αλλά και προγράμματα που άπτονται του περιβάλλοντος, όπως δενδροφυτεύσεις, καθώς επίσης έχει και ενεργή δράση – με επίσημες τοποθετήσεις - πάνω σε διάφορα σημαντικά πολιτιστικά και οικολογικά ζητήματα της Μήλου”, σημείωσε ο κ. Μάλλης.
Να σημειωθεί ότι βάση του ιστορικού του Ομίλου, η πρωτοβουλία για την ίδρυση του ήταν αποτέλεσμα της επιτακτικής ανάγκης για την ενδυνάμωση του περιβαλλοντικού κινήματος στη Μήλο, έναν τόπο όπου η πλούσια "προίκα" του από τη φύση, αλλά και ο κίνδυνος μεγάλων επιβαρύνσεων στο περιβάλλον του, προβάλλουν το ώριμο αίτημα για την αειφόρο-βιώσιμη οικονομική του ανάπτυξη. Αυτήν ακριβώς την ανάπτυξη που θα συνδέεται με την κοινωνική ευημερία και την οικολογική ισορροπία έχει ως βασικό του στόχο ο "Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου".
Μελέτη για τη διάσωση το φάρου της Ακραδιάς
Στις ενέργειες του Ομίλου, βρίσκεται και η διάσωση του φάρου της Ακραδιάς, ο οποίος βρίσκεται στο σύμπλεγμα των νησίδων Ακραδιές και συγκεκριμένα στην Μικρή Ακραδιά βορειοδυτικά της Μήλου, κατασκευής του 1892.
Προς αυτή την κατεύθυνση και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ομίλου, Γεώργιο Μάλλη, την άνοιξη θα επισκεφθούν το νησί μεταπτυχιακοί φοιτητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ΕΜΠ), προκειμένου να συνταχθεί μελέτη η οποία θα προωθεί στην Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό την εξασφάλιση πόρων για την ανακατασκευή του συγκεκριμένου φάρου. Αυτή η προσπάθεια έχει αρχίσει εδώ και δύο χρόνια και ευελπιστεί – όπως είπε - να έχει σύντομα θετικά αποτελέσματα.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο κ. Μάλλης συμμετέχει στην επιτροπή περιβάλλοντος του Δήμου Μήλου, όπου θέτονται θέματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη των νησιών, μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, όπως αυτό του υπερτουρισμού.
“Είναι πολύ σημαντικά τα θέματα για μία άλλη ανάπτυξη των νησιών. Ο υπερτουρισμός δυστυχώς, όπως και στη Μήλο, λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και αυτό πρέπει να μας απασχολήσει όλους”, υπογράμμισε, κλείνοντας ο πρόεδρος του Ομίλου.
Εκπαιδευτικά εργαστήρια δημιουργικών τεχνών στη Μήλο
Ο Όμιλος μέσα στις όλες δραστηριότητές του, «τρέχει» το τελευταίο διάστημα μία δράση που άπτεται άμεσα με το περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Μήλου “Η Αφροδίτη”, στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής ευθύνης και ευαισθητοποίησης, με την υποστήριξη της οργάνωσης Cycladic Presentation Fund πραγματοποιεί ανοιχτά εκπαιδευτικά εργαστήρια δημιουργικών Τεχνών για την απόκτηση και ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
“Η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει να κάνει με το περιβάλλον, διότι η κεντρική της ιδέα είναι η επαναχρησιμοποίηση υλικών που προορίζονται για τα απορρίμματα. Να έχουμε δηλαδή μία δημιουργική και καλλιτεχνική επανάχρησητων υλικών αυτών”, σημείωσε ο κ. Μάλλης, σημειώνοντας ότι το όλο εγχείρημα για τη διοργάνωση των σεμιναρίων ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια σε συνεργασία με το Cycladic Presentation Fund και την εκπαιδεύτρια Τζούλι Γκίμπνυ – Βαμβακάρη, της οποίας ανήκει και η ιδέα αυτή.
“Τα εργαστήρια απευθύνονται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και προβλέπεται μεγάλη ανταπόκριση, διάθεση και συμμετοχή των κατοίκων της Μήλου.
Το αποτέλεσμα των σεμιναρίων με τις δημιουργίες που θα προκύψουν θα τεθούν στη διάθεση των κατοίκων μέσω εκθέσεων, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ακόμη και να διατεθούν μέσω πώλησης”, υποστήριξε.
Λίγα λόγια για τα σεμινάρια
Τα εργαστήρια θα βασιστούν στη πολύχρονη πρακτική εμπειρία, έρευνα και γνώση της εκπαιδεύτριας του προγράμματος κας Τζούλι Γκίμπνυ – Βαμβακάρη, πάνω στη δημιουργική χρήση ανακυκλωμένων ή επαναχρησιμοποιούμενων υλικών όπως χαρτί, δέρμα, ξύλο, πλαστικό και ύφασμα. Ακόμη και υλικά από τη παράδοση του νησιού, όπως παλιά «υφαντά», μοτίβα και σχέδια μπορούν να «παντρευτούν» με το σύγχρονο και δημιουργήσουν κάτι νέο.
Στο εργαστήρι μπορεί να συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος, από 18 ετών και άνω και η συμμετοχή είναι δωρεάν.Ήδη η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα σε χώρο του Εργατικού Κέντρου Μήλου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ο «Ψαροτρομάρας» στη Μήλο
1 Ιουλ. 2024 - 6:25 - Εκδηλώσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας
6 Ιουν. 2024 - 6:15 - “Μ.Α.Ρ.Ι.Κ.Α – Μίλα. Άκου. Ρώτα. Ιστόρησε. Κατανόησε. Άλλαξε.”
25 Οκτ. 2022 - 6:18 - Η Μήλος συμμετέχει ενεργά στο διεθνές καλλιτεχνικό πρόγραμμα WOMAN MADE για την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων
29 Ιουν. 2022 - 6:26 - FILM TOURISM σε Πάρο και Μήλο
21 Ιουν. 2022 - 15:09