Χρηματοδότηση της πρότασης του Πολιτιστικού Συλλόγου στο πλαίσιο του Cycladic Identity 2024

Ψηφιακό αποθετήριο για την ανάδειξη της ποιητικής και μουσικής παράδοσης της Σίφνου

Γιάννης Κοντός: “Ένα νέο κεφάλαιο ξεκινά, με στόχο την έρευνα, τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της ποιητικής και μουσικής παράδοσης”
  • Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου, 2024 - 06:15

Ένα σημαντικό βήμα για την ανάδειξη της μοναδικής ποιητικής και μουσικής παράδοσης, μέσω της δημιουργίας ψηφιακού εκθετηρίου, πραγματοποιεί η Σίφνος.

Το ψηφιακό αποθετήριο, έρχεται μετά από πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου στο Cycladic Identity 2024 του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Τόσο για τη χρηματοδότηση της πρότασης, όσο για το σκεπτικό αυτής, αλλά και για τα οφέλη που θα επιφέρει στην λαογραφική παράδοση του νησιού, μιλάει στην “Κοινή Γνώμη”, ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Γιάννης Κοντός.

Η πρόταση για το ψηφιακό εκθετήριο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, μετά από σχετική αίτηση στο Cycladic Identity 2024 του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, κατάφερε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την  υλοποίηση της πρότασης που αφορά στο «ψηφιακό αποθετήριο (βάση δεδομένων) Σιφνέϊκών τραγουδιών και πρωτοχρονιάτικων καλάντων».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στη διατήρηση, διαφύλαξη, ανάδειξη, προβολή, αλλά και αναβίωση μιας συγκεκριμένης πολιτιστικής όψης της σιφνέϊκης κοινωνίας και ταυτότητας. Δηλαδή, της ποιητικής και μουσικής έκφρασης των Σιφνιών, καθώς και του πολιτιστικού πλούτου του νησιού, όπως αυτά αναδεικνύονται μέσω συγκεκριμένων δρώμενων και εκφάνσεων της κοινωνικής ζωής.

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα διαφυλάξει την παράδοση της Σίφνου και σε βάθος χρόνου

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά και τη δημιουργία μίας ψηφιακής πλατφόρμας, μέσα στην οποία θα συγκεντρωθεί η μοναδική μουσική παράδοση της Σίφνου, μιλά στην εφημερίδα, ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Γιάννης Κοντός.

Ο κ. Κοντός αναφέρει ότι ο Σύλλογος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Cycladic Identity 2024 του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, για την υποβολή προς χρηματοδότηση μίας πολιτιστικής πρότασης. Προς αυτή την κατεύθυνση και μετά από την επεξεργασία των κριτηρίων, ο σύλλογος αποφάσισε να προχωρήσει στην πρόταση για τη δημιουργία ενός ψηφιακού αποθετηρίου, μίας βάσης δεδομένων, δηλαδή.

«Η Σίφνος έχει μία μεγάλη παράδοση στο κομμάτι των τετράστιχων αυτοσχέδιων ποιημάτων, όπως και στα κάλαντα που είναι μοναδικά στην Ελλάδα. Μιλάμε για τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, τα οποία γράφονται κάθε χρόνο και αφορούν ουσιαστικά στην προσωπικότητα αυτού που τα γράφει και τα τραγουδά.

Μέσα από αυτή τη μοναδικότητα, μπορούμε να βρούμε και ιστορικά στοιχεία των περασμένων ετών, καθώς τα κάλαντα προσαρμόζονται κάθε φορά στην κοινωνική ζωή και τις ανάγκες του τόπου. 

Μέσα σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο θα γίνει και μία μεγάλη έρευνα, για τα κάλαντα που έχουν γραφτεί στο παρελθόν και τα οποία είτε υπάρχουν στη βιβλιογραφία, είτε και στα στοιχεία που έχουν καταγραφεί από τους στιχουργούς.

Φυσικά σε όλο αυτό, έρχεται να προστεθεί και η διαφύλαξη της μουσικής μας παράδοσης που έχει ένα συγκεκριμένο χρωματικό ιδίωμα, αλλά και που είναι επηρεασμένη από τη δισκογραφία της δεκαετίας του 60, κυρίως από το ρεμπέτικο, το οποίο έχει προσαρμοστεί στο Σιφνέϊκο ύφος και άκουσμα», σημειώνει ο κ. Κοντός.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει, σε αυτή τη βάση δεδομένων, θα προστίθενται κάθε χρόνο και νέο υλικό από τους διαχειριστές που θα οριστούν για αυτό το σκοπό και οι οποίοι θα αξιολογούν τα στοιχεία και θα τα αναρτούν.

Τα συγκεντρωμένα στοιχεία θα προωθούνται στο κοινό μέσω μίας ιστοσελίδας, η οποία θα περιέχει ιστορικά στοιχεία, ποιήματα, στιχουργήματα και φυσικά πληροφορίες για την μουσική παράδοση της Σίφνου.

«Ο κάθε ενδιαφερόμενος μέσω των λέξεων «κλειδιά» θα μπορεί να βρει όλα όσα εμπεριέχονται στην μουσική μας παράδοση. Αυτό θα βοηθήσει τόσο στην καταγραφή όπως είπαμε της παράδοσης και της ιστορίας της Σίφνου σε βάθος χρόνου, αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μελέτες, αλλά και από σχολές που ασχολούνται με την λαογραφική παράδοση», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Στην έρευνα των λαογραφικών στοιχείων τα οποία θα αποτελέσουν το περιεχόμενο του ψηφιακού αποθετηρίου, θα συμβάλει ο Πολιτιστικός Σύλλογος, κάτω από την αιγίδα του οποίου θα τρέξει όλο το πρόγραμμα, αλλά και μία επιτροπή η οποία θα δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό.

Στην ερώτηση εάν αυτή η ψηφιακή πλατφόρμα καταγραφής της μουσικής παράδοσης της Σίφνου, αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο για την τουριστική προβολή του νησιού, ο κ. Κοντός δηλώνει ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται από τα κριτήρια του προγράμματος. «Αυτό προβλέπεται ούτως ή άλλως στο τελικό αποτέλεσμα του προγράμματος, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024. Θα γίνει η προβολή εφόσον ολοκληρωθεί και μέσω εκδήλωσης, αλλά και μέσω συνεργασίας με το δήμο. Εκτός όλων αυτών, το πρόγραμμα  θα μεταφερθεί και στις σχολικές μονάδες του νησιού, προκειμένου να ενημερωθούν και τα παιδιά για το project που υλοποιούμε και τη σημαντικότητά. Θα είναι ένα πρόγραμμα που θα το προχωρήσουμε και παρακάτω και θα εξελίσσεται μέρα με την ημέρα», δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου.

Η μακρόχρονη παρουσία του Πολιτιστικού Συλλόγου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου έχει μεγάλη ιστορία που ξεκινάει από το 1982 και φτάνει στο σήμερα, μέσα από δραστηριότητες, παρεμβάσεις, εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στο νησί και αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα πολιτιστικά του χαρακτηριστικά, προσφέροντας παράλληλα πολιτιστικές και μορφωτικές υπηρεσίες στους κατοίκους.

Ο Σύλλογος έχει ασχοληθεί με τη δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού, με την έκδοση εφημερίδας, με την αναβίωση παλιών εθίμων, τη διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και την έκδοση διπλού CD με σιφναίικη μουσική.

Επίσης, έχει το έμψυχο δυναμικό με την απαραίτητη εμπειρία για να οργανώσει σημαντικές εκδηλώσεις, μεταξύ αυτών και το φεστιβάλ κυκλαδικής γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας και θεατρικές παραστάσεις.

Τέλος, λειτουργεί μόνιμα τμήματα και έχει προχωρήσει στην έκδοση πέντε βιβλίων, ενώ για 30 ολόκληρα χρόνια λειτουργεί, ενισχύει και διαχειρίζεται την τράπεζα αίματος Σίφνου σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας του νοσοκομείου Νίκαιας.

 

 

Ετικέτες: