Με τους «ντελάληδες» η έναρξη των εκδηλώσεων την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

Όλα έτοιμα για το Αντιπαριώτικο καρναβάλι

Στο επίκεντρο η αναβίωση των λαογραφικών εθίμων, τα παραδοσιακά παιχνίδια και τα δρώμενα

Η Αντίπαρος είναι έτοιμη να υποδεχθεί τις απόκριες με μία σειρά δράσεων που έχουν σχεδιαστεί για μικρούς και για μεγάλους.

Οι εκδηλώσεις του Αντιπαριώτικου καρναβαλιού θα αρχίσουν με το άνοιγμα του Τριωδίου την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθούν στις 18 Μαρτίου, με την παρέλαση του καρνάβαλου και των καρναβαλικών ομάδων.

«Πρόκειται για το πρώτο οργανωμένο αποκριάτικο καρναβάλι που κινείται στο κλίμα και το ρυθμό της αποκριάς με πρωταγωνιστές τα παιδιά», δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” η υπεύθυνη της πολιτιστικής ομάδας του δήμου, Μαγδαληνή Κριτσαντώνη.

Το 1ο οργανωμένο «Αντιπαριώτικο καρναβάλι 2024»

Οι κάτοικοι της Αντιπάρου θα υποδεχθούν την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου το άνοιγμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων, οι οποίες διοργανώνονται για πρώτη φορά συντονισμένα κάτω από την «ομπρέλα» της ομάδας πολιτιστικών εκδηλώσεων που σύστησε η νέα Δημοτική Αρχή και σε συνεργασία με φορείς του νησιού.

Η υπεύθυνη της πολιτιστικής ομάδας, δημοτική σύμβουλος, Μαγδαληνή Κριτσαντώνη, με αφορμή το σχεδιασμό των αποκριάτικων εκδηλώσεων, δηλώνει στην εφημερίδα ότι υπάρχει πλέον ένα νέο πλαίσιο που διέπει τον συντονισμό των δράσεων του νησιού και το οποίο επικεντρώνεται στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, Δήμου και λοιπών συλλόγων, με στόχο την ενδυνάμωση και την προώθηση του πολιτισμού, των εθίμων και της παράδοσης της Αντιπάρου.

Για τη διεξαγωγή του Αντιπαριώτικου καρναβαλιού, η κα. Κριταντώνη αναφέρει ότι πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη προσέγγιση των καρναβαλικών εκδηλώσεων που έχουν αποδέκτες όλους τους κατοίκους της νησιού και φυσικά τους επισκέπτες του.

«Για πρώτη φορά λοιπόν έχουμε μία «ομπρέλα» αυτή του δήμου, κάτω από την οποία μπαίνουν είτε οι μεμονωμένες εκδηλώσεις, είτε και αυτές που διοργανώνονται από συλλόγους. Έχουμε ως στόχο όχι μόνο να ζωντανέψουμε το νησί αυτή την περίοδο, αλλά και να προωθήσουμε την αναβίωση όλων των αποκριάτικων εθίμων μας, σε συνδυασμό και με το σημερινό γίγνεσθαι», εξηγεί.

Όπως σημειώνει, το πρόγραμμα των δράσεων αντιπροσωπεύει την ταυτότητα της Αντιπάρου. «Πάντοτε το καρναβάλι πήγαζε από τις αυθόρμητες συμμετοχές των πολιτών. Στις φετινές εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν όλοι οι σύλλογοι, φορείς και εκπαιδευτικές βαθμίδες. Η συνεργασία είναι το ζητούμενο και πάνω σε αυτό βασιζόμαστε. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, όλοι έχουν αγκαλιάσει τη διεξαγωγή του καρναβαλιού, όλοι οι σύλλογοι είναι μαζί. Πολλές εκδηλώσεις θα γίνουν συγχρόνως από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», υποστηρίζει η κα. Κριταντώνη και συμπληρώνει πως «στόχος όλων μας είναι να γιορτάσουμε στην Αντίπαρο ένα τρελό καρναβάλι, να ζήσουμε μια όμορφη εμπειρία και να δημιουργήσουμε αξέχαστες αναμνήσεις. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την αναβίωση λαογραφικών εθίμων, παραδοσιακών παιχνιδιών, γιορτές και δρώμενα για μικρούς και μεγάλους».

Επικεντρώνοντας στις εκδηλώσεις που αφορούν στα παιδιά, η υπεύθυνη της πολιτικής ομάδας του Δήμου, αναφέρει ότι έχουν σχεδιαστεί δράσεις σε συνεργασία με τα σχολεία και το σύλλογο γονέων, έτσι ώστε αυτά να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις όπως τη λαμπαδηδρομία, την ποδηλατάδα, τις κατασκευές χαρταετών και μασκών, αλλά και να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις.

«Έχουμε σχεδιάσει δράσεις οι οποίες επικεντρώνονται στα παιδιά, δίνοντάς τους διέξοδο, αλλά και την ευκαιρία να εμπλακούν σε διάφορες δραστηριότητες», δηλώνει, ενώ στην ερώτηση πόσο σημαντική είναι η συνεργασία όλων, Δήμου και φορέων του νησιού, ειδικά στον τομέα του πολιτισμού, η κα. Κριτσαντώνη τονίζει ότι αυτό είναι το βασικό ζητούμενο για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Η συνεργασία σε έναν τόπο, όπως τον δικό μας, αλλά γενικά σε οποιοδήποτε δήμο και περιφέρεια, αν δε συμμετάσχουν οι εθελοντές, οι οποίοι είναι οργανωμένοι και σε σύλλογο, δεν μπορούμε να κινηθούμε και να παράσχουμε έργο. Είναι το Α και το Ω. Η συμμετοχή των συλλόγων σε κάθε προσπάθεια είναι η δύναμη και η «καρδιά» του κάθε Δήμου. Ο εθελοντισμός είναι η κινητήρια δύναμη».

Η κα. Κριτσαντώνη καταλήγοντας τις δηλώσεις της, σημειώνει ότι «η διεξαγωγή εκδηλώσεων, είναι πολύ σημαντικές για την προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όραμά μας είναι να προφυλάξουμε το νησί μας από ξένες επιρροές, διαφυλάσσοντας τις ρίζες μας, γιατί αυτό είναι που μας χαρακτηρίζει και διαφέρουμε ανά τον κόσμο. Έχουμε χρέος στην επόμενη γενιά να μεταφέρουμε τα ήθη και τα έθιμά μας».

Το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Το καρναβάλι διοργανώνεται από τον δήμο και τον ομάδα πολιτιστικών εκδηλώσεων, σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκειακών τάξεων, όπως επίσης και με άλλους συλλόγους, όπως των γυναικών, της Aντίπαρου Εν Πλω και του Ναυτικού Ομίλου και Εθελοντών Διασωστών.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ωρών, είναι το εξής:

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, έναρξη τριωδίου

Ντελάληδες

Αποκριάτικες βεγγέρες

Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου

Τσίκνισμα για παιδιά στο σχολείο

Τσίκνισμα των συλλόγων στην πλατεία

Σάββατο 9 Μαρτίου

Παιδική θεατρική παράσταση «Δροσουλίτες» από το κουκλοθέατρο Κρήτης

Κυριακή 10 Μαρτίου

Λαμπαδηδρομία, αγέρανος χορός, γαϊτανάκι, raviolia day

Παρασκευή 15 Μαρτίου

Αποκριάτικο πάρτυ για παιδιά

Κυριακή 17 Μαρτίου

Ποδηλατάδα, κατασκευή χαρταετών και μασκών

Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου

Παρέλαση του καρνάβαλου και τον ομάδων