Αναλυτικά το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων , που θα έχουν στο επίκεντρό τους τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα, συνδυασμένα με τις σύγχρονες μορφές εορτασμού

Προ των πυλών το Συριανό καρναβάλι 2024

  • Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024 - 06:15

Το καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής 2024» βρίσκεται προ των πυλών, καλώντας Συριανούς και όχι μόνο, σε ένα πολυήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων για μικρούς και για μεγάλους.

Οι φετινές εκδηλώσεις του Συριανού καρναβαλιού, που κλείνει 40 χρόνια πολιτιστικής παρουσίας, έχουν στο επίκεντρο την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα «ντυμένα» με επιρροές από τις πιο σύγχρονες μορφές εορτασμού.

Παρέλαση καρναβαλικών ομάδων, παιδικό καρναβάλι, «Κυνήγι Κρυμμένου Λουκουμιού», παραστάσεις, συναυλίες, ευφάνταστοι διαγωνισμοί και δράσεις είναι ορισμένες από τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα που καταρτίστηκε από το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Το καρναβάλι των παιδιών

Για πρώτη χρονιά, θεσπίζεται η διεξαγωγή του παιδικού καρναβαλιού στην Άνω Σύρο, μία δράση που έχει ως στόχο να καθιερωθεί και να παραμείνει στο πέρασμα των χρόνων.

Οι εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στα παιδιά, περιλαμβάνουν δράσεις όπως «Χαμούλης στο ίσιωμα!», τη «Μασκαρά-Κοίτα», το «Όλα τα μωρά στην …Πιάτσα!», το «Καπέλο του Σουρή», τη «Μασκαρά-Δες!», τη «ΣαπουνΌπερα», την παράσταση θεάτρου σκιών «Οι συνέταιροι της συμφοράς», τη διαδραστική συναυλία «Μανιτάρια Μανιτού».

Εκτός των συγκεκριμένων δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της Πιάτσας στην Άνω Σύρο την Κυριακή 10 Μαρτίου με ώρα έναρξης τις 4 το απόγευμα, θα υπάρξουν και άλλες παράλληλες, όπως η υπαίθρια έκθεση παιδικής αποκριάτικης ζωγραφικής του ΚΕΠΕΑ Σύρου και η επετειακή αναδρομική έκθεση φωτογραφίας για τα 40 χρόνια Συριανού καρναβαλιού στην αίθουσα «Μπάμπης Κουλούρας».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Συριανού καρναβαλιού

Οι εκδηλώσεις του φετινού Συριανού καρναβαλιού αρχίζουν σήμερα στις 5 και μισή το απόγευμα με το σπάσιμο των πήλινων στην Άνω Σύρο. Το σπάσιμο των πήλινων είναι ένα παλιό έθιμο, πάνω από 100 χρονών, που γινόταν στην Άνω Σύρο, το Κίνι και τον Γαλησσά, για να ξορκίσουν τα κρύα του Μαρτίου που ξεκινάει την επόμενη μέρα, «να του σπάσουν τον τσαμπουκά», όπως έλεγαν, για να μην τους γδάρει με κρύα και χιόνια.

Ακολουθεί η δράση «Ποιητικές βιτρίνες». Από αύριο Παρασκευή 1η έως και την Κυριακή 17 Μαρτίου, οι βιτρίνες των καταστημάτων του νησιού θα αφιερώσουν λίγο από τον χώρο τους για να προβάλλουν ποιήματα του Γεωργίου Σουρή. Η συγκεκριμένη δράση διεξάγεται με τη συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου.

Την Κυριακή 3 Μαρτίου θα λάβει χώρα το χάπενινγκ με τίτλο «Φώτο-σούτινγκ». Καρναβαλικές ομάδες θα περιοδεύσουν σε όλα στα χωριά της Σύρου, προκειμένου να φωτογραφηθούν, με στόχο… την διάκριση και την κατάκτηση του φετινού επάθλου.

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου στο θέατρο «Απόλλων» στις 8 και μισή το βράδυ, έρχεται η συναυλία του Χρήστου Θηβαίου και του Βασίλη Μάργαρη.

«Να το φως» ο τίτλος της Stand-up comedy show με τον Λάμπρο Φισφή την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 9 και μισή το βράδυ, στο θέατρο «Απόλλων».

«Αμόλα καλούμπα στας εξοχάς» την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου στα χωριά της Σύρου με τη συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων

«Καίμε τον Καρνάβαλο» το παραδοσιακό έθιμο της Σύρου θα λάβει χώρα την Τρίτη 19 Μαρτίου στις 8 το βράδυ στην Πιάτσα της Άνω Σύρου.

Καρναβαλικές παρελάσεις

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι οι δύο καρναβαλικές παρελάσεις που θα λάβουν χώρα σε  Άνω Σύρο και Ερμούπολη.

Η πρώτη καρναβαλική παρέλαση, που θα συνοδεύεται και με το έθιμο «Ζεϊμπέκια», θα πραγματοποιηθεί στην Άνω Σύρο το Σάββατο 16 Μαρτίου με ώρα έναρξης στις 7 το βράδυ. Οι καρναβαλικές ομάδες ξεκινούν από την Καμάρα και ξεχύνονται, χορεύοντας και περπατώντας μέχρι την πλατεία Βαμβακάρη. Δυνατή μουσική, πειράγματα, χειροκροτήματα, σερπαντίνες και κομφετί τους συνοδεύουν σε όλη τη διαδρομή.

Την επόμενη ημέρα και συγκεκριμένα την Κυριακή 17 Μαρτίου ακολουθεί η μεγάλη παρέλαση των 1.500 καρναβαλιστών και των 9 αρμάτων στην Ερμούπολη.

Μετά την καρναβαλική παρέλαση, τα μέλη των ομάδων και οι θεατές είναι προσκεκλημένοι σ’ ένα πανηγυρικό πάρτι προς τιμή των καραναβαλικών ομάδων που είναι αναμφισβήτητα οι πρωταγωνιστές του Συριανού Καρναβαλιού. Τους ρυθμούς θα κρατήσει το μουσικό σχήμα «Popapola», ένα party band που λένε ότι έχουν βρει τη μυστική συνταγή της διασκέδασης. Θα παίξουν ζωντανά στην εξέδρα τις μεγαλύτερες επιτυχίες από 70's, 80's, 90's, 00's, 10's αλλά και τα πιο πρόσφατα hit.

Παράλληλες δράσεις

Στο καρναβαλικό πρόγραμμα, το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης έχει εντάξει και παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνουν φορείς του νησιού.

Έτσι, έχει προγραμματιστεί από τον πολιτιστικό σύλλογο Λαζαρέτων, ένα «μαγικό πάρτι με τον κλόουν Dino» το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 7 και μισή το βράδυ στο θεατράκι «Ευανθία Καίρη».

Την ίδια ημέρα, στις 9 το βράδυ, στο αίθριο του δημαρχιακού μεγάρου, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου διοργανώνουν ένα «Θέμις μπαλ μασκέ».

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου δημοτικού σχολείου, θα λάβει χώρα το χειροτεχνικό εργαστήρι για τη δημιουργία στεφανωτών.

Ηλεκτρονική ψηφοφορία καλύτερης καρναβαλικής ομάδας

Στις φετινές καρναβαλικές εκδηλώσεις κάνει την «εμφάνισή» της η ηλεκτρονική ψηφοφορία της καλύτερης καρναβαλικής ομάδας, ενώ επανέρχεται και το έπαθλο για την καλύτερη ομάδα, με μια νέα μορφή.

Το έπαθλο θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό, σε έναν τοπικό φορέα της επιλογής της ομάδας που θα διακριθεί.